Ferrero Fındık Çiftçileri Bilgilendirmeye Devam Ediyor
Ferrero Fındık tarafından "Değerli Tarım Uygulamaları" kapsamında düzenlenen üretici ile bahçe günleri sürüyor.
Ferrero Fındık tarafından "Değerli Tarım Uygulamaları" kapsamında düzenlenen üretici ile bahçe günleri sürüyor. Düzce'nin Cumayeri ilçesinde yapılan Değerli Tarım Uygulama bahçesini çiftçilerin yanı sıra Cumayeri Belediye Başkanı Recep Tuna ve Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Ahmet Uludağ da gezdi.
Ferrero Fındık, fındık kalitesini ve verimini arttırmak için fındık üreticilerini "Değerli Tarım Uygulamaları" kapsamında zirai ve sosyal uygulamalarla bahçe günleri yaparak bilgilendirmeye devam ediyor.
Fındığın kalitesi arttı
Ferrero Fındık tarafından çiftçileri bilgilendirme kapsamında Düzce'nin Cumayeri ilçesinde bulunan örnek bahçede etkinlik düzenledi. Etkinlikte "Değerli Tarım" kapsamında oluşturulan örnek bahçede üreticilere makineli tarım, hastalık ve zararlılarla mücadele tekniğine uygun budama ile damla sulama yöntemi uygulamalı olarak anlatıldı. Karadeniz bölgesinde 55 ziraat mühendisi ve 20 sosyal çalışma uzmanı ile üreticilerle birebir temasla yapılan çalışmalarda örnek bahçelerde verim ve kalitenin arttığı bildirildi.
Kendisi de bir yetiştirici olan Cumayeri Belediye Belediye Başkanı Recep Tuna da Ferrero Fındık tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı.
"Ferrero ekonomiye katkı sağlıyor"
Başkan Tuna, örnek bahçeyi gezerek "Özelikle şunu belirtmek isterim ki Ferrero firmasına teşekkür etmek lazım. Bizim yıllardır yapamadığımız değerli tarım projesini uygulamaya geçirerek çiftçilerimizin arazide uygulamalı biçimde bilinçlendirerek dekar başına verimi arttırarak Türk ekonomisine katkı sağlamada öncü bir kuruluş olmuşlardır. Araziye bakarsanız fındık tamamen kurallara uygun sisteme uygun şekilde budaması yapılmış çapalaması yapılmış ve de ilaçlaması da tavsiyede bulunarak yapıldıktan sonra arazinin içerisinde toplaması kolay hasadı kolay olan bir arazi yapısı oluşturulmuş. Ferrero firmasının fındık tarımındaki verimi arttırmanın dışında makineleşmeyi de göz önünde bulundurarak çiftçilerimizin toplamış olduğu fındığı maliyet girdilerinin azalmasına da yardımcı olmak adına projeler yapıyorlar. Bunlardan bir tanesi de makine ile fındık toplamak. Ben kendim 4 yıldan bu yana fındığımı makine ile topluyorum. Fındık hasadında en büyük maliyet işçilerle toplanan kısımda oluyor. Bunu makine ile topladığınızda ise maliyet azalıyor. Ben 4 yıldır böyle yapıyorum" ifadelerini kaydetti.
"Kalite önemli"
Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ ise, "Teknik anlamda burada bir çok şey var. Burada ot ilacı kullanmak yerine biçme yapılmış olması benim için önemli. Yani toprağı korumuş oluyoruz. Bizim bu meyilli toprakları korumak içinde tarım ilacı, ot ilacı kullanmak yerine bunu biçerek yapabilirsek çok daha iyi olmuş oluyor. Veya bakıyorsunuz dip sürgünleri alınmış her şey zamanında yapılmış. Gayet iyi. Verime bakıyorsunuz dolgunluğa bakıyorsunuz iyi demek ki sonuçta iyi şeyler oluyor" dedi.
Verim kadar kalitenin de önemli olduğunun altını çizen Uludağ, "Verim kadar randıman ve kalite de önemli. Biz kaliteyi unutuyoruz bir daldan küçüklü büyüklü diyelim ki ceviz büyüklüğünden leblebi büyüklüğüne kadar bir sürü fındık elde ediyoruz. Bu fındık kalite olarak aynı şey değil ki. Evet ayıracaksınız tadacaksınız ama ne kadar ortalama bir kaliteyi yakalarsanız fındığınız o kadar iyi demektir. Kaliteli demektir. Kaliteyi düşünmek lazım. O yönüyle takdire değer bir fındık bahçesi olmuş" diye konuştu.
"Hem zirai hem de sosyal"
Ferrero Düzce-Zonguldak Bölge Müdürü Murat Akbaş ise "Ferrero Değerli Tarım uygulamaları tüm fındık tarımının yapıldığı Karadeniz Bölgesindeki çiftçilerimize iyi tarım uygulamalarından bahsedip onların yüksek kalite fındık almalarını ve bunun sürdürebilir hale getirerek gelecek nesillere taşınmasını hedefleyen bir çalışmadır. Bunun bir zirai birde sosyal ayağı var. Zirai ayağında çiftçilerimize tüm yıl boyunca karşılıksız danışmanlık hizmeti vererek bahçelerinde yapmaları gereken uygulamalardan bahsediyoruz bunların tamamı hastalıklarla mücadele, kaliteyi, verimi artırmaya yönelik çalışmalar. Bir diğer ayağı olan sosyal çalışmalar ki bu da çocuk işçilikleri ile ilgili, hamile kadınların çalıştırılmaması ile bir de atık yönetimi ile ilgili çalışmaları içeriyor. Sadece fındığımızın değil yapmış olduğumuz hizmetin de kalitesini arttırmaya çalışıyoruz. Büyük ölçüde yurt dışına ve Avrupa ülkelerine satıldığını düşünürsek bu fındığın satıldığı ülkelerde sosyal konulara oldukça hassas. Biz böylelikle fındığımızın dünya çapında hep kalitesini hem de yapılan bu sosyal uygulamalarla geri planda hizmet anlamında da kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Recep Tuna ve Dekan Ahmet Uludağ, etkinliğe katılan çiftçiler ve Ferrero yetkilileri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.