"Fırat" Ve "Obüs" Akdeniz’e Bırakıldı

"Fırat" Ve "Obüs" Akdeniz’e Bırakıldı

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, yaralı olarak bulunan Caretta Caretta cinsi 2 kaplumbağa tedavi edildikten sonra denize bırakıldı.

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, yaralı olarak bulunan Caretta Caretta cinsi 2 kaplumbağa tedavi edildikten sonra denize bırakıldı.

Hatay sahilinde yaralı halde bulunan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi, Kurtarma ve Araştırma Merkezi'nde yapılan tedavilerinin ardından Samandağ sahiline bırakılarak denizle buluşturuldu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi, Kurtarma ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammet Enes Altuğ, merkezin 2010 yılında kurulduğunu ayrıca bölgede bulunan 55 deniz kaplumbağasının tedavilerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Altuğ, bölgedeki deniz kaplumbağalarının ilkyardım ve tedavilerine destek olduklarını belirterek, "Merkezimize şuana kadar 55 tane yaralı deniz kaplumbağası geldi. Bunların 20 tanesini iyileştirdik ve geri gönderdik. Bugünde kafa travmalı ve boyun bölgesinde yaraları olan kesici cisim yaraları olan deniz kaplumbağalarının tedavilerini merkezimizde gerçekleştirdik ve bugün özgürlüklerine kavuşturduk" dedi. Merkezlerine gelen deniz kaplumbağalarına isimler de verdiklerini belirten Prof. Dr. Altuğ, "Bunlar birisine "Fırat', diğerine "Obüs" adını vermiştik. Daha önce bir Nil kaplumbağamız vardı onada "Fırtına" ismini vermiştik" dedi.

Amaçlarının deniz kaplumbağaları ile ilgili farkındalık oluşturmak ve nesillerini korumak olduğunu belirten Altuğ, "Samandağı sahili deniz kaplumbağaları için önemli bir yuvalama ve beslenme alanı. Buraya daha çok yeşil deniz kaplumbağaları geliyor ama Caretta Caretta'lar da beslenme alanı olarak kullanıyorlar. Caretta Caretta'lar balıkla beslendikleri için bunlar daha çok balıkçı oltalarına, ağlarına takılabiliyor. Bazen pervanelere takılmalar olabiliyor. Balıkçılar tarafından yaralanabiliyor. Balıkçılarımızın özellikle bu konuda duyarlı olmaları lazım. Bu hayvanlara zarar vermemeleri lazım. Çünkü bunlar besin zincirinde önemli hayvanlar. Yaklaşık 1000 deniz kaplumbağası yavrusunun 1 yada 2 tanesi hayatta kalabiliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Muhammet Enes Altuğ, sahile vurmuş deniz kaplumbağası görüldüğünde Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi, Kurtarma ve Araştırma Merkezi ile irtibata geçilmesini de isteyerek şunları kaydetti:

"Şuan da gönderdiğimiz iki deniz kaplumbağasını erişkin olduğunu düşündüğümüzde yaklaşık 2-3 bin tane deniz kaplumbağası yavrusunu korumuş gibi bir iş yapmış olduk. Bu anlamda Orman Su İşleri Bakanlığıyla beraber koordine bir şekilde bu hizmetlerimize devam ediyoruz."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.