Fransız Kalkınma Ajansı Ordu’da
Birleşmiş Milletler(BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi işbirliğiyle Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği(KARAD) ile Fransa...
Birleşmiş Milletler(BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi işbirliğiyle Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği(KARAD) ile Fransa Tarım Bakanlığının başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi'ni yürütecek Fransa Kalkınma Ajansı heyeti, Ordu Valiliğini ziyaret etti.
Fransa Kalkınma Ajansı Başkanı Bertrand Wiloquet, Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Pierre Autissier, Fransa Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Luıs Salamanca, Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç.Dr. Naciye Selin Şenocak'tan oluşan heyet, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret ederek, Fransa Tarım Bakanlığı ile Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği(KARAD) tarafından yürütülecek kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi çerçevesinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Fransa Kalkınma Ajansı Başkanı Bertrand Wiloquet, "Fransa ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler devam ediyor. Burada bulunmamızın sebebi Ordu'daki kadın çiftçilere yönelik eğitim komitesinin kurulması. Fransa'daki çalışma seyahatinizin güzel geçmesine çok ve oradaki uygulamaları beğenmenize çok sevindim. Aynı uygulamaların tamamının aynısı olmasa da buradaki uygulamaları yapmaya çalışacağız. Bu projede iki tane eğitim olacak ve eğitimlerden birisi tarımcılık eğitimi, yetiştiricilik üzerine. İkincisi de daha çok ürünün işlenmesiyle ilgili olacak ve bu da daha çok ekonomik değer katacak bir eğitim olacak. Birincisi çiftçi kadınlara öncelik eğitim, ikinci eğitim ise üretilen ürünlerin pazarlanıp paketlenmesi ve piyasaya sürülmesi. Bunun sayesinde bir kar elde ederek kadınların ekonomisine katkıda bulunmak. Bizim projemizin teknik kısmının iki ayağı var. Birisi eğitim, diğeri de ekipman alımıdır. Fransa Kalkınma Ajansı olarak tarım projesine destek vermenin dışında bu projeye özellikle kadınların ekonomik standartlarının yükseltileceği için, kadın erkek eşitliğinde bir rol oynayacağı için, böyle bir projeye destek vermekten çok mutluyuz" dedi.
"Göçü önlemek için üretmeliyiz"
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Karadeniz Bölgesinin göç veren bir bölge olduğunu vurguladı. Vali Balkanlıoğlu, "Karadeniz kadınlarını meslek ve sanat sahibi yapmak, Karadeniz'e özgü ürünler değerlendirilmesi noktasında Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği birlikte bir proje uygulayacağız. Karadeniz göç veren bir bölge. Ordu'da şuanda 750 bin civarında nüfus var. Ordu'daki nüfusun iki katı İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Bursa'da ve yurt dışında yaşıyor. Buna Fransa da dahil. Bunun nedeni de ekonomik olarak burada kendilerini geçindirecek kazanç sağlayamamaları. Bizim de valilik olarak bu projeye destek vermemizin temel nedeni de göçü önleyebilmek. Çünkü sorun buradan kaynaklıyor ama Avrupa'da da işsizlik var. Özellikle Karadenizli kadınlar özünde çok çalışkandır, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak organik yiyecek üretirler. Bunlar reçel, marmelat, çeşitli meyve kuruları, turşu gibi birçok şey üretirler. Bunlar oldukça sağlıklı ve besleyici ürünlerdir. Ancak, kendi ihtiyaçları kadar üretiyorlar. Bu insanlara geniş çaplı meslek ve sanat eğitiminden geçirebilirsek, proje muhaceretinde pazarlanabilir değer üretip insanlara katkı sağlayabiliriz göçü önleyebiliriz" diye konuştu.
Ordu'da tesis kurulacak
Uygulanacak projeyle, Karadeniz Bölgesi'nde üretilen organik ürünlere ticari değer kazandırmanın amaçlandığını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, "Biz Fransız dostlarımızla kazan kazan yöntemiyle burada faaliyet yapmak istiyoruz. Önce Karadeniz Bölgesi'ndeki kadın çiftçilerimize eğitim verip bu şekilde organik ürünler ticari anlamda pazarlanabilir değer oluşturabilirsek ilerde bunu daha da geliştirip Fransa'dan bunları işleyen makineler getirmek suretiyle ithalatın önün açmak Fransa'dan gelecek bu şekilde ticaret erbabıyla ortaklıklar yaparak kazan kazan yönetimiyle ortaklıklar yaparak birlikte çalışmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Fransız Kalkınma Ajansı heyeti, ziyaretin ardından, Ordu'daki proje paydaşları ile bir toplantı gerçekleştirdi. Fransız Kalkınma Ajansı heyeti, Ordu'da çalışma ziyaretleri ve incelemelerde de bulunacak.
Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği(KARAD) ile Fransa Tarım Bakanlığı'nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi kapsamında, Ordu'da, Türkiye'de kadın çiftçilere yönelik eğitim merkezi ve ürettikleri organik ürünlerin ticari anlamda değerlendirilmesi amacıyla tesis kurulması da planlanıyor.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.