Gaib’de “Çevre Etiketi” Semineri Düzenlendi

Gaib’de “Çevre Etiketi” Semineri Düzenlendi

Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) işbirliğiyle "Çevre Etiketi" konulu seminer düzenlendi.

Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) işbirliğiyle "Çevre Etiketi" konulu seminer düzenlendi.

GAİB toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yeterlilik Hizmetleri Daire Başkanı Hasan Güven, Çevre Mühendisi Aynur Çopur ve Gıda Mühendisi Hamiyet Doğru, ihracatçılara "Eko-Etiketleme"ye ilişkin sunum yaptı.

Çevre Yeterlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Gıda Mühendisi Hamiyet Doğru, sürdürülebilir kalkınmanın gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama olanaklarını ellerinden almadan şimdiki neslin ihtiyaçlarının karşılanabildiği gelişme süreci olduğunu belirtti.

Eko etiketlere dikkati çeken Çopur, eko etiketlerin ürün ve hizmetlerin çevresel sicilleri hakkında güvenilir bilgi sağlayan gönüllülük esasına dayalı, katılımcı, piyasa temelli ekonomik araçlar olarak değerlendirildiği ifade etti. Çevre etiketinin faydalarına dikkati çeken Çopur, "Çevreye duyarlı ürünleri teşvik, üreticilerin ürettikleri ürünler için reklam imkanı, uluslararası platformda pazarlama ve rekabet aracı, tüketicilere sosyal sorumluluk ve çevre bilinci, sürdürülebilir tüketim ve üretim politikasının temel parçası, yasal mevzuatlara uyum, çevresel duyarlı ürünlere ödül, AB müktesebatına uyum ve yeşil kamu alımlarını çevre etiketinin faydaları olarak sıralayabiliriz" şeklinde konuştu.

Çevre Yeterlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Gıda Mühendisi Aynur Çopur da AB Eko etiketlerinin ürünlere yönelik dağılımını anlattı.

AB Eko etiketli ürün sayısında İtalya'nın lider ülke olduğunu belirten Çopur, lisans sayısında ise Fransa'nın önde olduğunu ifade etti.

AB Eko etiketleri ürünlerinde tekstili örnek veren Çopur, sanayileşme sürecinin başladığı sektörlerden birisinin tekstil olduğunu belirterek, "Tekstil, ülkemizde ihracat gelirlerinin yüzde 22,6'sına tekabül etmektedir. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi çalışmaktadır" dedi.

Tekstil ve hazır giyim sektöründe enerji harcamalarına bakıldığında tüm sanayi içerisindeki enerji kullanım oranının yüzde 19 olduğunu hatırlatan Çopur, "Tekstil ortalama yüzde 20-25 oranında tasarruf potansiyeline sahip bir sektördür. Elektrikte yüzde 57 enerji tasarrufu potansiyeli mevcuttur" ifadelerini kullandı.

Başlıca çevresel tehditleri de sıralayan Çopur, bunların deniz, akarsu ve karasal ekotoksisitesi, doğal kaynakların tüketilmesi, ötrofikasyon, küresel ısınma, asidifikasyon, fotokimyasal oksidasyon ve ozon tabakasının incelmesi olduğunu kaydetti.

Sunumların ardından katılımcıların sorularına cevap verildi.

Gaib’de “Çevre Etiketi” Semineri Düzenlendi

Gaib’de “Çevre Etiketi” Semineri Düzenlendi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.