Gaü Tıp Fakültesı Kurucu Dekanı Aytaçoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı İle İlgili Mesaj Yayımladı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof.
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Barlas N. Aytaçoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili mesaj yayımladı. Aytaçoğlu, "İslam dünyasında Batı tıbbından çok daha öteye geçilmiş" dedi.
Tıp Bayramı'nın uluslararası kutlanan bir gün olmadığını ve milletimize özgü bir bayram olduğunu ifade eden Aytaçoğlu, "Tarih içerisinde tıp uygulamalarının prehistorik döneme kadar uzandığını bazı tedaviler ile dinsel ve inanışsal ritüellerin tıp uygulamalarının içerisinde yer aldığını incelemeler ortaya koymaktadır" dedi
"İslam dünyasında Batı tıbbından çok daha öteye geçilmiş"
İslam dünyasında Batı tıbbından çok daha öteye geçilmiş olduğunu söylen Aytaçoğlu, "Hipokrat ile modern tıp başlamış hatta tarihin akışı içerisinde İslam dünyasında Batı tıbbından çok daha öteye geçilmiş ancak daha sonra yavaş yavaş Batı hakimiyeti yerleşmiştir. Aslında Anadolu tıbbı bölgesel anlamda pek çok uygulamayı yapagelmiş bilhassa Selçuklular döneminde şifahaneler açılmış fakat bunlar halka hizmet etmekle birlikte ziyadesiyle saraya hizmet eden birimler olduklarından ülkemiz de bir İslam ülkesi olarak bu tıbbi geri kalmışlıktan nasibini maalesef almıştır. Ancak mucize II. Mahmut döneminde gerçekleşmiş ve Türkiye'de modern anlamda tıp eğitiminin verilmeye başlanmasına vesile olacak ilk birimler, "Tıphane-i Amire" ve "Cerrahhane-i Amire" kuruldu. Her ne kadar kuruluşları yadsınamayacak kadar önemli olsa da bu iki kuruluş Arap etkisinden kurtulamamış ve Batı Tıbbını yeteri kadar takip edememişlerdir ancak yine de hekim yetiştirmek adına atılmış çok önemli adımlar olarak tarih sayfalarındaki yerini almışlardır. 1836 yılında Tıphane v e Cerrahhanne birleştirilerek Mekteb-i Tıbbiye oluşturulmuştur. Öğrencileri ise "tıbbiyeli" adını almışlardır" şeklinde konuştu.
"Mekteb-i Tıbbıye de işgal edilerek dersler engellenmiş"
Mekteb-i Tıbbıye de işgal edilerek dersler engellenmiş diyen Aytaçoğlu, sözlerine söyle devam etti: "13 Kasım 1918'de başlayan İstanbul'un işgali sırasında Mekteb-i Tıbbıye de işgal edilerek dersler engellenmiş ve öğrencilerin üçünün bile bir araya gelmesi yasaklanmıştır. İşte bu şartlar altında Tıbbiye 3. sınıf öğrencileri Sırrı, Kazım İsmail, Yusuf, Müfit ve Hikmet tüm öğrencileri 14 Mart 1919 günü Tıbbiyenin kuruluşunun 92. yılını kutlamak bahanesiyle büyük bir Türk bayrağının asılı olduğu salonda toplamayı başararak işgale karşı çıkarlar. Kendilerine dekan ve rektör de eşlik etmektedir. Böylelikle kuruluşları ile Türkiye'de bir dönüm noktasını oluşturan Tıphane-i Amire ile Cerrahhane-i Amire 92 yıl sonra bir bayram olarak kutlanmaya başlanacak ve Tıp mensuplarının ülke işgaline karşı çıkışı ve ülkelerini sahiplenme hareketinin devamı haline gelecek bir anlayışla önceleri Tıp Bayramı olarak daha sonra ise Tıp Bayramı ve Sağlık Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır. Görüldüğü gibi her yıl Tıp Bayramının kutlanması aynı zamanda vatan ve milletine sahip çıkan kahraman Tıbbiyelileri ve bu yoldaki şehitlerimizi de anma günüdür. Bu nedenle dünya üzerinde böyle anlamlı başka bir tıp bayramı kavramı yoktur."
"Türkiye'miz artık Batı tıbbının gerisinde değil hatta zaman zaman önüne bile bile geçmektedir"
Türkiye'miz artık Batı tıbbının gerisinde değil hatta zaman zaman önüne bile bile geçmektedir. Diyen Aytaçoğlu, "Günümüze kadar ulaşmış bu güzel bayramda gururla ifade etmek isterim ki ;Türkiye'miz artık Batı tıbbının gerisinde değil hatta zaman zaman önüne bile bile geçmektedir. Bu gurur verici tablonun KKTC sınırları içerisinde de yaşanabilmesi ve üstün bilimsel ve akademik deneyimle donanmış kadroların yer alacağı yapılanmanın temelleri atılmaktadır. Her türlü takdire şayan devlet ve özel üniversite girişimlerinin yanı sıra bu yolda kararlı adımlarla ilerlemeye devam eden GAÜ sağlık alanındaki ilk adımlarını Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Hemşirelik Yüksek Okulu, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile atmış ve 32 yıllık geçmişine yakışır bir şekilde Tıp Fakültes'nin kuruluşu için de yatırımlarını yönlendirmiştir. Bu yıl başında hizmete girmesi planlanan hastane binamızın bazı arzu edilmeyen aksaklıklar yüzünden gecikmiş olması bizi asla yolumuzdan geri çevirmemiş bilakis kamçılamıştır. Bu bağlamda Tıp Fakültesi Morfoloji Binası hazırlıkları son hızla devam etmekte projelendirme aşamasına gelinmiş bulunulmaktadır. YÖDAK nezdinde denetimden geçmiş bulunuyoruz. YÖDAK tarafından iletilen bazı detay eksikler şu an itibarıyla tamamlanmak üzeredir. Çok kısa bir zaman içerisinde YÖDAK'a son bir değerlendirme için başvurumuzu yapacağız.Bu arada hiç bitmeyen bir eforla sağlık alanındaki ilk adımlarımızı atmış bulunuyoruz. Müjdelemek isterim ki SMART HEALTH projemizin ilk basamağı olan ve SAĞLIKLI YAŞ ALMA adına her şeyi bulabileceğimiz SMART HEALTH polikliniğimiz, iç hastalıkları uzmanı, kalp ve damar cerrahisi uzmanı, Diyet ve Fitness ile klinik psikoloji alanlarında aktif olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu kuruluş zaman içerisinde geliştirilerek Smart Health rekreasyon merkezi ve klasik tıp ile entegre edilerek büyük bir projenin ve ülkemizde benzeri olmayan bir projenin gerçekleşmesi yolundaki ilk adımı oluşturmaktadır " ifadesini kullandı.
"Girne Amerikan Üniversitesi var olacak ve değerli halkımızın hep yanında olacaktır"
Girne Amerikan Üniversitesi var olacak ve değerli halkımızın hep yanında olacaktır şeklinde konuşan Aytaçoğlu, "Her geçen yılda daha da gelişerek dünya üzerinde tıp uygulamalarında hak ettiği yeri kazanması hususunda ilerlemelerle daha güzel yarınlar ve daha sağlıklı yarınlara ulaşmak için Girne Amerikan Üniversitesi var olacak ve değerli halkımızın hep yanında olacaktır. Bu vesileyle nice 14 Martları hep birlikte kutlamak dileklerimle saygılar sunuyorum."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.