Gaün’den Mülteci Kadınlar İçin Dev Ab Projesi

Gaün’den Mülteci Kadınlar İçin Dev Ab Projesi

Gaziantep Üniversitesinin 200 bin Euro bedelli Türkiye ve Avrupa'daki Sığınmacı Kadınların Rehabilitasyonu ve Sosyal Entegrasyonu İçin Uluslar arası İşbirliği...

Gaziantep Üniversitesinin 200 bin Euro bedelli Türkiye ve Avrupa'daki Sığınmacı Kadınların Rehabilitasyonu ve Sosyal Entegrasyonu İçin Uluslar arası İşbirliği Projesi onaylandı.

Suriyeli mülteci kadınların topluma kazandırılması dahil birçok imkan sağlayacak projelerin devam etmesi gerektiğini vurgulayan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, "Suriyeli mültecilerin her derdini biz dert ediniyoruz. Ama, onlar için ayrılan AB kaynaklarını başkaları kullanıyor. Bu kabul edilemez. Hazırlayacağımız bu tür projelerle hak ettiğimizi almalıyız" dedi.

Proje ekibiyle birlikte Rektör Prof. Dr. Ali Gür'e brifing veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeynel Özlü, Doç. Dr. Sevilay Şahin, Doç. Dr. Yücel Karadaş, doktora öğrencileri Abdullah Kara, Veysel Karkın, Enver Demir ve uzman Şehnaz Sakıcı'nın hazırladığı Türkiye ve Avrupa'daki Sığınmacı Kadınların Rehabilitasyonu ve Sosyal Entegrasyonu İçin Uluslar arası İşbirliği Projesi'nin hedef kitlesini çadır kentler dışında yaşayan ve Türkiye'nin çadır kentlerde sunduğu hizmetlerden yararlanamayan mülteci kadınlar olduğunu ve en az 300 mülteci kadına ulaşılmanın amaçlandığını vurguladı. Proje kapsamında yapılması planlanan çalışmaların, Rehabilitasyon Programı, Meslek Edindirme Kursları ve Mültecilerin hukuksal statüleri, hakları, mültecilere sunulan hizmetlerle ilgili bilgilendirici eğitim verilmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özlü "2 yıllık bir süreyi kapsayan projenin uygulanması Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen ve Erasmus Kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Gaziantep Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde, Türkiye, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Romanya, Yunanistan ve Letonya'dan oluşan 7 ülke tarafından gerçekleştirilecek. Proje ortağı ülkelerdeki mülteci kadınların durumları incelenerek, ülkelerin bu konudaki deneyim ve bilgilerinin paylaşımı sağlanacak. Projeyle çadır kentler dışında yaşayan Suriyeli mülteci kadınların iç savaş ve göç nedeniyle yaşadıkları psikolojik sorunlara çözüm bulunması, Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenecek meslek edindirme kurslarıyla sürdürebilir bir ekonomik yapıya kavuşturulmaları sağlanacak. Ayrıca, mülteci kadınların bulundukları ülkelerdeki hukuksal statüleri, hakları gibi konularda bilgilendirilmeleri, sosyal yaşama katılımları, mültecilikle ilgili akademik çalışmalar yapılması gibi önemli çalışmalar da proje kapsamında yer alıyor" şeklinde konuştu.

'Yatırdığımız paranın dörtte birini alamıyoruz'

Rektör Prof. Dr. Ali Gür, sadece Gaziantep'te yaşayan resmi kayıtlı Suriyeli mülteci sayısının 400 bini bulduğuna işaret ederken, Gaziantep Üniversitesi'nin özellikle Suriyeli kadın ve gençlerin eğitim ile topluma kazandırılmaları konusunda birçok projeye imza attığını kaydetti. Gür, "İmzaladığımız 7 ülkenin ortaklığıyla hayata geçecek olan proje de bu perspektiften çok önemli. Türkiye, Avrupa Birliği Çerçeve Programları içerisinde yükümlülükleri olan bir ülke ve bu kapsamda Avrupa Birliği projelerine çok büyük paralar yatırıyor. Maalesef, yatırdığımızın bile ancak yüzde 25'ini geri alabiliyoruz. Eğer büyük ülke isek ki şu anda Avrupa Birliği içerisine girdiğimizde nüfusu en fazla olan ülke Türkiye olacak. Dolayısıyla bu kadar yüksek nüfusa sahip olan bir Türkiye'nin verdiği parayı bile alamamanın ötesinde, çok düşük alması bizim açımızdan kabul edilebilir değil. Avrupa Birliği bize projeler üzerinden para vermeyi taahhüt ederken, aslına bakarsanız bizden aldığı parayı küçük bir kısmını bize bırakıp büyüğünü kendisi alıyor. 4.5 milyar Dolar var ortada. Ama, gene uyanıklık yapıyorlar. Parayı biz direkt vermeyelim. Projeler üzerinden verelim. Ama siz proje yapmayı tırnak içerisinde ben biraz daha senaryo olarak siz proje yapmayı bilmezsiniz biz Avrupa'dan adamlarımızı gönderelim. Sizin oradan da birkaç tane orta ölçekli biraz da kompleksi olan ne yaptığını bilmeyen bizim emrimiz altında yerler olsun biz hem size proje yaptırmış görünelim hem de parayı tekrar geride diğer yan cebimize koyalım. Mantık bu bunu bilmenizi istiyorum. Açık, açık şeffaf konuşuyorum. O yüzden biz bu konularda biraz daha uyanık olacağız. Projelerimizi kendi yaptığımız projelerle birlikte Avrupa Birliği'nden ayrı projeleri biz alacağız. O yüzden bu projeyi önemsiyorum" ifadelerini kullandı.

'Sıkıntıyı biz çekiyorsak, projeyi de biz yaparız'

Gaziantep Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde yürütülecek proje için tahsis edilen 200 bin Avro'nun Suriye için hazırlanan projelere ayrılan 4.5 milyar dolarlık kaynaktan oyduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Gür ,"İstiyorum ki bu projeler daha çok artsın. Bu projeler üniversitemizi indekslerde geliştireceği gibi, üniversiteme nakdi yardım da sağlayacaktır. Aynı zamanda, sıkıntılarını ben çekiyorsam bu sığınmacı kadınların, çocuklarımızın, onların dertlerine de ben deva olayım ve bu sıkıntıları çektiğim zaman da raporlandırmaları ve onların ileriye dönük kurumsal anlamdaki bilgilerini de ben kullanabileyim. İnsan kaynakları bende, para bende, çile bende ama onlar elitist olarak gelecekler her şeyi kendileri yapmış gibi Birleşmiş Milletlere raporlara sunacaklar. Bunu reddediyorum, kabul etmiyorum. Türkiye kendi ayakları üzerinde duran bir ülke. Gaziantep Üniversitesi, "Ne olursa gelsin" deme yükümlülüğü bulunmayan bir üniversite. Her şeyi didik didik eden, milli birlik beraberlik ruhunu zedelemeyecek, burada casusluk sistemi oluşturmayacak ve en önemlisi de buradaki öğrencilerimi ayrıştırmayacak, ötekileştirmeyecek ve farklılaştırmayacak projelere kapımız açık. O yüzden de bu proje bizim kendi projemiz olduğu için, kendi denetimimizde olduğu için kontrol, para mekanizması bizde olduğu için ve kendi Suriyeli kadınlarımıza da hizmet edeceği için ben çok önemsiyorum" diye konuştu.

Bilgilendirme toplantısına GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir ve Genel Sekreter Yardımcısı Burhan Akyılmaz da katıldı.

Gaün’den Mülteci Kadınlar İçin Dev Ab Projesi

Gaün’den Mülteci Kadınlar İçin Dev Ab Projesi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.