Gemerek Bulhasan Köyü
Bulhasan Köyü haberleri, Gemerek Bulhasan köyü güncel son dakika gelişmeleri, Bulhasan köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Bulhasan Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Bulhasan, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bulhasan Köyü Resimleri ve bulhasan köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gemerek Bulhasan köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bulhasan köyü son dakika gelişmeleri, Bulhasan köyüne özgü yemekler, Gemerek Bulhasan köyünün tarihi, Bulhasan köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bulhasan köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gemerek Bulhasan Köyünde doğan biri var mı? Gemerek Doğumlu Ünlüler Kimler?
Gemerek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gemerek Sivas Arası Kaç Km? Gemeek Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gemerek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
BULHASAN KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Bulhasan, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 156 km, Gemerek ilçesine 37 km uzaklıktadır.
Köy halkı, Oğuz Türkleri yani Türkmenlerinin İlbeyli boyundandır. BOLASANLU CEMAATİ Salur Boyuna mensup olup Türkmen taifesindendir. Grubu ise BAZEKİ Cemaatidir. Bolasanlu Cemaati (Sivas Gemerek Bulhasan, Malatya Bolhasan/Bolasan, Antalya Manavgat Bolasan) ile alakalıdır. Bu Bolhasan ya da Bulhasan ismi Anadolu’nun Fethi ve Ebu’l-Hasan Harakanî'den aldığı net olup Kars'ın Bulhasan köyü bunu daha net göstermektedir. Osmanlı arşivlerinden alınan bilgilere göre köy, Emlak yöresi köylerinden olup kuruluşu 18. yüzyıl sonlarına uzanmaktadır. Köyünün kuruluşuyla alakalı pek fazla resmi bilgi olmayıp elde olan bilgiler de rivayetlere dayanmaktadır. 1500'lü yıllarda Bulhasan köyü yakınlarındaki Körhane mevkinin bir köy olduğu bilinmekte olup Osmanlı dönemine ait evraklarda Döger namı diğer Körhane olarak isimlendirilmektedir. Köy halkının Türkmenlerin Salur ve Döger boylarına mensup olduğu düşünülmektedir. Tahmini olarak 1750 -1800 yıllarında Afganistan dolaylarından gelen ve göçebe olarak hayat süren halkın izine ilk olarak Gemerek ilçesine baglı Burhan köyü civarında, Kızılırmak kenarında rastlanır. Buradan da göçen halk Bulhasan bucağı denilen Keklicek köyünün güneydoğusundaki Kızılırmak kenarındaki mevkiye yerleşmişlerdir. Bir süre hayatlarını orada sürdürdükten sonra köyün şu anda bulunduğu 2100 rakımlı Karababa dağının eteklerindeki vadiye yerleşmişlerdir. (bu bir varsayımdır.kaynak yoktur.)
İlk rivayete göre; Bulhasan bucağında otağı kurmuş ailelerden birinden baba ve oğlu, o tarihte ormanlık olan Karababa dağına gezmeye gitmişlerdir. Baba ve oğul, bir pınarın başında dinlenirken (edindiğimiz bilgiye göre bu pınar köy içinden geçen derenin kenarındaki Çatıöz pınarıdır) karşılarına altın sarısı büyük bir yılan çıkar. Baba ve oğul irkilirler. O sırada yılan gözden kaybolur. Babası oğluna "oğlum bul Hasan" diye seslenir ve yılan o sırada gözden kaybolur. Sonra bu mekanlar hoşlarına gider ve Kızılırmak kıyısında bulunan diğer aileleleri buraya davet ederler.
Aynı rivayetin başka versiyonunda Hasan'ın ormanda kaybolduğu ve babası oğlunu günlerce ormanda aradığını ve bulunca da sevinip "Buldum Hasan'ı" diyerek nidalar attığını, sonraları diğer aileleri buraya çağırdığı, köyün de böylece kurulduğu rivayet edilir.
Diğer ve daha güçlü olan rivayete göre ise, şu anki köy sınırları içinde yer alan Ziyaret dağı adı verilen dağda metfun bulunan zatın yedi kardeşi vardır. Yedi kardeş Afganistan’ın Kuzeydoğusunda yer alan Bulhasan adı verilen bölgeden gelmişlerdir. Yedi kardeşin tamamı, yapılan bir savaşta şehit olurlar ve cenazeleri birbirini görür konumdaki yedi ayrı dağa defnedilir. Ziyaret dağında metfun bulunan zatın adının da Bulhasan Devlet-lû olduğu, köyün adının da buradan geldiği diğer bir rivayettir. Zaten köyün yaşlılarından alınan bilgiye göre köy, kuruluşu itibarıyla de yedi hanedir ve köydeki sülaleler de bu ailelerden gelmektedir.
Köyde yaşam asıl olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.