Gerede Çayörengüney Köyü
Çayörengüney Köyü haberleri, Gerede Çayörengüney köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çayörengüney köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bolu Köyleri Arasında yer alan Çayörengüney köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Gerede Çayörengüney köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çayörengüney köyü son dakika gelişmeleri, Çayörengüney köyüne özgü yemekler, Gerede Çayörengüney köyünün tarihi, Çayörengüney köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çayörengüney köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çayörengüney, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çayörengüney Köyü Resimleri ve Çayörengüney köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gerede Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gerede Bolu Arası Kaç Km? Gerede Hava Durumu? Bolu Köyleri ve Gerede Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bolulu iseniz Bolu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Bolulu Ünlüler arasında Gerede Çayörengüney Köyünde doğan biri var mı? Gerede Doğumlu Ünlüler Kimler?
Çayörengüney, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir mahalledir.
Atalarımız; 13. yy. sonlarına doğru (1370-1390'lı yıllarda anavatanları *Horasan'dan dönemin Moğol hükümdarı Timur'un istilasından kaçarak batıya, Anadolu'nun içlerine kadar gelen Türkmen Boylarının Gerede civarına gelip, yerleşen bir koluymuş.
(İran Horasan: Hazar Gölü'nün güneydoğusunda kalan, günümüzde İran sınırları içinde yer alan ve çoğunlukla Türkmenler'in yaşadıkları bölge.)
Gerede yakınlarına gelen bu TÜRKMEN kolunun bir grubu; Günümüzde Lebirler ve Kömmence diye anılan mevkilerde yerleşmişler, sonraki yıllarda köyün bulunduğu mevkiye gelerek, yerleşmişler ve köyü kurmuşlar. Yurtlandıkları bölgede daha sonraları civarın eski köylerinden de tarla satın alarak, alanlarını genişletmişler böylece tamamen yerleşik hayata geçmişler.
köyü kuran atalarımızla birlikte buralara gelen, soydaş diğer gruplar ise şimdiki Koçumlar, Dikmen ve Yağdaş Köyleri'ni kurmuşlar, bir kısmı da eski bir köy olan Ümit Köy'e yerleşmişler ve bu köyün nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturmuşlardır.
1965'li yıllarda köyün yerinin değişmesi, yeni yerleşim yeri olarak şosenin (Gerede-Karabük yolunun) kuzey tarafına, Koçumlar Köyü'nün hizasında belirlenmesi ve köyün taşınması dönemin gençlerinin öncülüğünde, derneğin ve kooperatifin de katkıları ile yoğun çalışmalar yapılmış. Ancak, yine dönemin yaşlıları bu duruma şiddetle karşı çıkmışlar ve köyün taşınmasının fikri bile ortadan kalkmış. (Kaynak: köy yaşlılarının aktarımları.)
Yine anlatılanları doğrular belgelerde de; Oğuz Kağan Destanına göre Oğuz'ların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre 22 Oğuz Bölüğünden Divan-ı Lügati't-Türk'te 21.si Çepni'lerdir. Oğuz boyu olan Çepni'lerin genel özelliği de Asi, Atılgan, Cesur, Mert ve Savaşçı olmalarıdır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.kışlar çok sert ve yoğun kar yağışlı geçer . bahar ayları genelde yağışlı. yazlarda sıcak ve kuraktır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.