Gerede Yukarıörenbaşı Köyü

Gerede Yukarıörenbaşı Köyü

Yukarıörenbaşı Köyü haberleri, Gerede Yukarıörenbaşı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yukarıörenbaşı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bolu Köyleri Arasında yer alan Yukarıörenbaşı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gerede Yukarıörenbaşı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıörenbaşı köyü son dakika gelişmeleri, Yukarıörenbaşı köyüne özgü yemekler, Gerede Yukarıörenbaşı köyünün tarihi, Yukarıörenbaşı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıörenbaşı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yukarıörenbaşı, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarıörenbaşı Köyü Resimleri ve Yukarıörenbaşı  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gerede Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gerede Bolu Arası Kaç Km? Gerede Hava Durumu? Bolu Köyleri ve Gerede Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bolulu iseniz Bolu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Bolulu Ünlüler arasında Gerede Yukarıörenbaşı Köyünde doğan biri var mı? Gerede Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yukarıörenbaşı, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir mahalledir.

Gerede ve çevresi, Müslüman Türklerin eline geçtikten sonra bugünkü yerinde bir uç beyliği şeklinde yeniden kurularak Oğuz Türkleri ile iskan edilmiştir.(1197)Günümüzde Oğuz-Türkmen Kayı boyundan adını alan Kayı ön adlı köyler hala varlıklarını devam ettirmektedirler. Yukarıörenbaşı bu Türkmen köylerinden biridir. Köyün büyüklerinden anlatıldığını göre köy iki Oğuz ailesinin, köyün üstünde bulunan ve Alaman olarak adlandırılan suyun yakınında oturmaya karar vermesiyle kurulmuştur.

Yukarıörenbaşı köyü dört mahalleden oluşmaktadır. Bunlar; Avcılar, Kıbrıslar, Demirciler ve Örenbaşıdır.

Bolu iline 90 km, Gerede ilçesine 36 km uzaklıktadır. Yukarıörenbaşı köyünün; Kuzeyin de Macarlar köyü, Güneyin de köyün yaylası olan Abada Yaylası ve ormanlık alan, Doğusun da Aşağıörenbaşı köyü, Batısın da ise, Kayı köyü yer almaktadır.

Köyden şehre göç edenler ağırlıklı olarak Ankara, Bolu, Kocaeli, İstanbul gibi illere göç etmişlerdir. Bu illere göç edenler birbirleriyle olan irtibatlarını köy derneği altında devam ettirmektedirler.

Osmanlıdan günümüze yemek kültürü aynı şekilde devam etmektedir. Yayla ve köy kültürü hakimdir, göçer ve yerleşik yemekleri vardır. Yayla göçer kültüründe hayvansal ürünler, yerleşik kültürde tarımsal ürünler hakimdir. Başlıca yemekleri, tarhana çorbası, katık yoğurt çorbası, kedi batmaz, bulgur pilavı, sütlü pirinç çorbası, bazlama, gözleme, katmerli yapılır. Günlük olarak ev somun ekmeği yenir. Ahlat Hoşafı, Erik Hoşafı, Elma Hoşafı, Armut Hoşafı çeşitli tatlı içecekleri vardır. Torba yoğurdundan yapılan ve tavada kızartılan keş ise yörede en çok sevilen yiyeceklerin başında gelir. Ocak başında sac üzerinde yapılan kabaklı gözlemesi de meşhurdur.

Elma, Armut, Fındık, Ceviz, Kuşburnu, Bağca ve yöre de çok sevilen ahlat ağacı yetişmektedir. Hatta bu konuda Ankara semt pazarlarında Geredeliler için: ''Geredeliler ahlata bir taş atar, taşında peşinden koşarlar'' denir.

Yaz aylarında yaylacılık çok meşhurdur. Herkes eşyalarını, hayvanlarını toplayıp yaylaya göç eder. Köy de kaz, tavuk, inek, koyun, keçi, manda gibi hayvanlar yetiştirilmektedir. Özellikle yazın yaylaya çıkarılan hayvanlar rakımı yüksek ve bol otlaklarda özgürce dolaşmaktadır. Yine rakımın yüksekliği sebebiyle her türlü çiçek yetişmekte olduğundan üretilen balın kalitesi de oldukça iyidir. Ormanlık alanda her çeşit mantar bulunmaktadır. Mantarlar toplanıp ihtiyaç kadar olanı ayrıldıktan sonra, gurbetteki akrabalara veya semt pazarına satılmaya götürülür.

Dini Bayramlarda gurbette yaşayanlar köyüne gelerek, büyüklerini, akrabalarını ziyaret ederler. Kim olduğunuz önemli değil. Eğer bir eve misafir olarak geldiyseniz. O evden yemek yemeden, çay içmeden çıkamazsınız.

Gurbette herhangi bir ölüm meydana geldiğinde bu durum, ulaşılabilen herkese bildirilir. Acı haberi duyan herkes de bu tür durumlarda bir araya gelip cenaze törenine katılır. Cenazelere hürmet üst düzeydedir ve mevta yoğun bir katılımla ebediyete uğurlanır. Köy derneği köye il dışından gelenler için cenaze yakınları adına yemek çıkararak kimseyi mağdur etmez. Yardımlaşma ve dayanışma üst düzeydedir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 2000'li yıllara kadar yoğun bir şekilde yaylacılık faaliyetleri devam etmekteydi. Günümüzde yaylaya gezi ve piknik amaçlı çıkılmaktadır.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

Gerede Yukarıörenbaşı Köyü Resimleri

Gerede Yukarıörenbaşı Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.