Glokom Kalıcı Görme Kaybı Nedeni Olabilir
Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, glokom olan bireylerde kalıcı görme kaybı ortaya görülebileceğini söyledi.
Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, glokom olan bireylerde kalıcı görme kaybı ortaya görülebileceğini söyledi.
Göz içi sıvı basıncının çeşitli nedenlere bağlı olarak artması sonucu ortaya çıkan glokomun, dünyada ve Türkiye'de en önemli körlük nedeni olarak gösterildiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Öner, "40 yaşın üzerinde yaklaşık her 40 kişiden birinde görülen glokom, tanı konan her 20 kişiden birinde kalıcı görme kaybıyla sonuçlanıyor. Özellikle risk grubunda yer alan kişilerin göz kontrollerini mutlaka düzenli olarak yaptırması gerekiyor" dedi.
Tanıda kaybedilen zaman hasarı artıyor
Hastalığın, başlangıç aşamasında hiçbir belirti vermeden yıllar içinde yavaşça ilerlediğini ve birçok hastanın belirgin görme kaybı geliştikten sonra, çok ileri dönemde sorunun farkına varabildiğini kaydeden Prof. Dr. Ayşe Öner, hastalığın ortaya çıkış nedenlerine dair şunları söyledi:
"Göz içi sıvısı, göz içi yapılar için gerekli besleyici maddeleri bıraktıktan sonra, artık maddeleri alarak özel kanallar aracılığı ile göz dışına atar. Glokom gelişen kişilerde ise göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşur. Sıvı yeterli miktarda göz dışına atılamadığı için göz içi sıvısının basıncı artar. Göz siniri hücrelerinin yükselen göz içi basıncı nedeniyle hasar görerek yavaş yavaş ölmesiyle birlikte çevreden merkeze doğru görme kaybı ortaya çıkar. Hücrelerin tümü öldüğü zaman kalıcı görme kaybı oluşur."
Her yaş grubunda görülebilir
Hastalığın, özellikle 40 yaş üstü kişileri tehdit etse de, her yaş grubunda ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ayşe Öner, "Ancak kişinin ailesinde glokom olması, diyabet, yüksek tansiyon gibi bazı kronik hastalıklara sahip olmak, kalbe bağlı bazı hastalıkların varlığı, yüksek miyopi, fiziksel gözhasarının olmasıuzun süre steroid kullanmak glokomun ortaya çıkması açısından riski artıyor. Ailesinde göz tansiyonu hikayesi bulunanların, olmayanlara göre daha fazla risk altında olduğu unutulmamalıdır. Bu özelliklere sahip kişilerin erken yaşlardan itibaren glokom yönünden mutlaka göz kontrollerini yaptırmaları gerekir" diye konuştu.
Göz tansiyonu yüksekliği tek kriter değil
Erken tanıda görme kaybının daha az olacağını vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Öner, "Göz muayenesinde rutin göz kontrollerinin yanı sıra göz tansiyonunun ölçümü ve göz sinirinin durumunun değerlendirilmesi yapılır. Glokomun görme sinirindeki en önemli bulgusu çukurlaşmadır. Gerekli görülen hastalarda bilgisayarlı görme alanı incelemesi, göz siniri analiz yöntemleri ve tomografi (OCT) ile optik sinir başı tomografisi yapılır" dedi.
Tedavide öncelik ilaçlarda
Prof. Dr. Ayşe Öner, son olarak hastalığın tedavisine dair şunları söyledi:
"Öncelikle göz tansiyonu düşürülerek hasar görmeyen sinir hücrelerinin korunması için ilaç tedavisine başlanır. Glokom tanısı konulan hastalarda ilaç tedavisi hayat boyu devam eder. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan hastalarda ise lazer cerrahisi, geleneksel cerrahi veya bu yöntemlerin bir kombinasyonu uygulanır."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.