Gölbaşı Gölü’nde Kuraklık Tehdidi
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, dünyada çok nadir rastlanılan güzellikleri bünyesinde barındıran Gölbaşı...
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, dünyada çok nadir rastlanılan güzellikleri bünyesinde barındıran Gölbaşı Gölü'nün kuraklık nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Tedbir alınmadığı takdirde Hatay doğal bir güzelliğini daha kaybetmeye mahkum olacaktır" dedi.
Abdullah Öğünç, Amik Ovası'nın kuzeydoğusunda, Kırıkhan ilçesine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Gölbaşı Gölü ve sulak alanının, eşine az rastlanır bir örnek olduğunu belirterek, "Gölün bulunduğu alan, Anadolu kuşağı ile Afrika kuşağı arasında geçit bölgesi olup flora ve fauna çeşitlenmesinin olduğu nadir ekosistemleri içerir. Bu bölge sadece Afrika elemanları ile Ortadoğu su sistemlerinin elemanlarını içermekle kalmaz, aynı zamanda Akdeniz'le olan Asi Nehri bağlantısı sayesinde nesli dünya çapında kritik seviyede tehlikede olan Avrupa yılan balığı gibi bazı deniz aşırı okyanus türlerini de barındırır" dedi.
Gölbaşı Gölü'nün kayda değer miktarda nadir, zarar görebilir veya tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerini barındırdığını söyleyen Başkan Öğünç, "Gölbaşı Gölü, kıtalar arası öneme sahip kurutulan Amik Gölü'nün hem en önemli kaynağını hem de Amik Gölü ekosisteminin küçük bir modelini halen bünyesinde barındırmaktadır. Amik Gölü sulak alan ekosisteminde yer alan flora ve fauna burada da yer almaktadır. Amik Gölü'nün küçük bir modelini oluşturan Gölbaşı Gölü'nde bugün üçü endemik dokuz midye türü vardır. Avrupa yılan balığı, küçük karabalık, İsrail çuprası, büyük karabalık, kaya balığı, küçük balık, smarıbenli, çamur balığı, sarıbalık, tihris, sazan, tatlısu kefali, kersit, süs balığı, kefal ve sivrisinek balığı gibi balık türleri yaşamlarını sürdürmektedirler" diye konuştu.
Acil çalışma çağrısı
"Kıtalar arası önemli göç yollarından biri üzerinde yer alan Amik Gölü'nde, 48'i göçmen olmak üzere 250 kuş türü yoğun bir popülasyon oluşturmaktaydı" diyen Öğünç, şöyle devam etti:
"Türkiye'de artık yaşamayan ve Amik Gölü kurutulduktan sonra görülmez olan ve hala Gölbaşı Gölü yaşadığı taktirde buraya gelme ihtimali olan yılanboyun, küçük karabatak, bataklık kırlangıcı ile nesli tehlikede olan dikkuyruk, küçük kerkenez, şah kartal gibi türler Amik Gölü'nde yaşamaktaydı. Bugün gerekli önlemler alındığında şu an 185 kuş türünü bünyesinde barındıran Gölbaşı Gölü'nde bu kuş türlerinin bir bölümü, büyük popülasyonlar şeklinde barınabilirler.
Kurutulması Hatay'da ekolojik denge dahil hayatın her alanına büyük darbe vuran Hatay Amik Gölü'nün bölgesel etkilerinin bir nebze olsun azaltılması adına yaklaşık 6 yıldır Kırıkhan Gölbaşı Gölü'nde Amik Gölü'nün işleyen bir modelinin oluşturulmasına yönelik bir takım girişimlerimiz oldu. Bu süreçte siyasetçisinden üst düzey bürokratlarına STK'sından yerel halka kadar sulak alanların işlev ve önemlerini, kazanımlarını anlatıp tam desteklerini aldık. Ancak geldiğimiz noktada 09.10.2016 tarihli Gölbaşı ziyaretimizde gördük ki ortada göl diye bir şey kalmamış. DSİ tarafından bölgedeki suları drene etmek için plansız ve düşüncesizce çok fazla miktarda yapılmış drenaj kanalları alanın suyunu bütünüyle çekip bitirmiş. Su kalmamış, saz ve kamışlar yakılmış gölde canlı yaşama dair bir emare çok küçük bir alan hariç neredeyse kalmamış. Hiç zaman kaybetmeden ilgili bakanlıklar tarafından gölde tespit ettiğimiz mevcut sorunların bertarafına yönelik çalışmalara bir an önce başlanmalıdır. Asla ve asla gölün ve yakın çevresinin suyu drene edilmemelidir. Aksi halde Amik Ovası olan Amik Gölü'nden sonra bir de Gölbaşı ovası olan Gölbaşımız olacak."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.