Gölova İlyasköy
İlyasköy Köyü haberleri, Gölova İlyasköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, İlyasköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan İlyasköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Gölova İlyasköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, İlyasköy köyü son dakika gelişmeleri, İlyasköy köyüne özgü yemekler, Gölova İlyasköy köyünün tarihi, İlyasköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, İlyasköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
İlyasköy, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız İlyasköy Köyü Resimleri ve ilyasköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gölova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölova Sivas Arası Kaç Km? Gölova Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gölova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gölova İlyasköy Köyünde doğan biri var mı? Gölova Doğumlu Ünlüler Kimler?
İLYASKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
İlyasköy, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 184 km, Gölova ilçesine 14 km uzaklıktadır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
İLYASKÖY HAKKINDA BİLGİLER
İlçenin güneybatısında Akıncılar ilçesi sınırında bulunmaktadır. İlçeye 14 km. uzaklıktaki İlyas Köyü Sarı Yusuf, Y. Tepecik, Can köyü ve Yeniköy ile komşudur.
İlyas baba tarafından 400 sene önce kurulduğu tahmin edilen İlyas köy'ün ilk yerleşim yeri Eskiköy olarak anılan sahadır. Burada çeşitli kazı, temel vb. de eski temel kalıntıları ve küp kırıkları çıkmaktadır. Bu da köyün tarihine ışık tutmaktadır. Uzun şehir denilen eski köyün uzun bir sırt boyunca kurulmasından dolayı bu isim verilmiştir. 200 seneye yakın süre önce Uzun şehir'den bugünkü köye göçler başlamıştır. Bahçeden daha fazla yararlanılsın diye yerleşilmede tercih edilmiştir. Yine önceki yerden ayrılmanın bir sebebi de su baskınlarına maruz kalmasıdır.
2800 dekar tarım arazisinin hemen hemen hepsi kuru tarım alanıdır. Köy çevresindeki küçük sahalar dışında sulama yapılmaz. Fakat Kızıldağ-Beşoluk kanal projesiyle sulamaya açılabilecek arazi geniş yer tutacaktır. Buna bağlı olarak da sebze ve meyve tarımı yapılabilecektir. Buğday, arpa ve nohut en önemli tarım ürünleridir. Bunun yanında sığır yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
İlyas köy'de kışın 5 hane 25 nüfus kalmaktadır. Genellikle yaşlı ve emeklilerin kaldığı köyün genel nüfusu ise 750 kadardır. Nüfusun büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'ya göçmüştür. Tarım alanlarının verimsizliği ve sulu tarımın yapılamaması bu göçte en önemli faktör olmuştur.
Erzincan depreminden de önemli ölçüde zarar gören köy, asıl depremi şehre göçle yaşamıştır. Ancak sevindirici bir durum, son yıllarda köye bir dönüşün, en azından mevsimlik bir dönüşün başlamış olmasıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.