Gölova Sarıyusuf Köyü
Sarıyusuf Köyü haberleri, Gölova Sarıyusuf köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sarıyusuf köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Sarıyusuf köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Gölova Sarıyusuf köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sarıyusuf köyü son dakika gelişmeleri, Sarıyusuf köyüne özgü yemekler, Gölova Sarıyusuf köyünün tarihi, Sarıyusuf köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sarıyusuf köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Sarıyusuf, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sarıyusuf Köyü Resimleri ve sarıyusuf köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gölova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölova Sivas Arası Kaç Km? Gölova Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gölova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gölova Sarıyusuf Köyünde doğan biri var mı? Gölova Doğumlu Ünlüler Kimler?
SARIYUSUF KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Sarıyusuf, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 181 km, Gölova ilçesine 17 km uzaklıktadır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde okul yoktur taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
SARIYUSUF KÖYÜ HAKKINDA BİLGİLER
Gölova'nın güneybatısında yer alan köyün ilçeye uzaklığı 10 km. dır. Erzincan devlet yoluna 3 km.lik stabilize yolla bağlanır. Yukarı Tepecik' in yakınındaki köyün diğer komşuları Aşağı Tepecik, Çataklı ve Boğazköy'dür.
Gölova'nın küçük köylerinden olan Sarı Yusuf'un tarihi oldukça eskidir. Köçker' de rastlanan oldukça büyük bir yapıya ait kesme taştan müteşekkil temel kalıntıları büyük bir konak ya da saraya ait olduğu tahmin edilmektedir. Bu da köyün zamanla önemli bir merkez olduğunu göstermektedir.
Köy daha önce Tümbüş'e bağlı bir mahalle iken Gölova'nın ilçe olmasıyla oradan aynlıp köy statüsüne kavuşmuştur. Ancak seferberlikten önce büyük bir köy durumundaydı. Seferberliğe gidenlerden bir çoğunun dönmemesi, 1900'lü yıllarda yaşanan büyük yangın ve 1939'daki Erzincan depremi ile köyün tamamen yıkılması, nüfusu ve yerleşmeyi de etkilemiştir.
Köyün 100 haneyi aşkın büyük bir köy olduğu yerleşmenin geniş bir alana dağılması ve büyük mezarlığa sahip olmasından da belli olmaktadır. Ancak saydığımız olumsuzluklar sonucu bugün birkaç haneye kadar düşmüştür. Daha sonraki göçler de bunun tuzu biberi olmuştur. San Yusufsuların tüm mevcudu 200 kadardır. Ancak bunun onda biri kadarı köyde yaşamaktadır. Yazın nüfusta biraz artış olsa da, kışın köy oldukça tenhalaşmaktadır. Elektrik, su vb. alt yapısı tamam olan köyün tek eksiği insansızlıktır. Köyün ekonomisinde tarım tek faktördür. Buğday, arpa, çeşitli sebze ve meyveler üretilmektedir.Hayvancılık yapılmamaktadır. Yine ceviz meyvesinin geliştirilmesi de mümkündür. Ceviz yetiştirmeye müsait bir iklim ve toprak bulunmaktadır. Mevcut yaşlı cevizler yanında yeni fidanlar dikilerek ceviz üretimi teşvik edilmelidir.Köyde folklorik değerler önemle korunmaktadır.
Sarıyusuf'ta söylenen bir mani
Ben menekşeyim biterim
Derelerde tüterim
Gülden bir kardeşim var
Boynum eğri tutarım.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.