Gölova Yaylaçayı Köyü Video
Gölova Yaylaçayı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yaylaçayı köyü son dakika gelişmeleri, Yaylaçayı köyüne özgü yemekler, Gölova Yaylaçayı köyünün tarihi, Yaylaçayı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yaylaçayı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Yaylaçayı, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yaylaçayı Köyü Resimleri ve yaylaçayı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gölova Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölova Sivas Arası Kaç Km? Gölova Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gölova Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gölova Yaylaçayı Köyünde doğan biri var mı? Gölova Doğumlu Ünlüler Kimler?
YAYLAÇAYI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Yaylaçayı, Sivas ilinin Gölova ilçesine bağlı bir köy. Sivas iline 218 km, Gölova ilçesine 20 km uzaklıktadır.
Gölova'nın en uzak köyüdür. Aynı zamanda başka bir ilçenin sınırları geçilerek ulaşılan ve Kelkit çayının içinden geçtiği tek köydür. Tüm arazisinin bir yayla özelliği ve güzelliğinde olan köye bu nedenle Yayla çayı denmiştir.Yukarı ve Aşağı Köy ya da Yayla çayı ve Kolbaşı isimli iki mahalleden meydana gelmiştir. Yukarı Köy'ün 1 km. aşağısında (güney kısmında) yer alan mahalle, tarihî bir kalenin eteklerinde ve kayalıkların önünde, Kelkit çayının kenarındadır. Kışın ulaşım vermeyen bir yol ve geçit vermeyen ırmakla Yukarı Köy'den ayrılır. Adeta dünyayla bağlantısı kesilir. Bundan olsa gerek, Gölova'da uydu antenlerinin bir zamanlar en çok bulunduğu tek köy durumundaydı.Köyün kuzeyinde Eli büyük, güneyinde Berdiğa dağlan, doğusunda Zapa, batısında ise Kıyı köy bulunmaktadır.
Köyün tarihi ile ilgili olarak çeşitli bilgi ve belgelere rastlanılmaktadır. Kalenin Bizanslılar tarafından yaptırıldığı, Osmanlıların burayı fethiyle Şebinkarahisar'a bağlı bir köy olduğu, kale etrafındaki köyle birlikte çeşitli yerlerden gelenlerin yerleşmesiyle Yukarı Köy'ün meydana çıktığı görülmektedir. Yayla ihtilafı nedeniyle yapılan tapu kaydı incelemelerinde Berdiğa Mevkii Yaylası'nın Şebinkarahisar mutasarrıflığına bağlı Eliğe köyünün olduğu Giresun Şeriyye Sicilleri'nden çıkarılmıştır. Bu köyün tarihiyle ilgili olarak da önemli bir belge niteliğindedir.
Köye yerleşen ilk insanların Şeriyye Sicilleri'nde de yazdığı gibi Kamberoğulları, Burusoğullan, Şahverdioğulları, Bircanoğulları, Dedeoğullan ve Horozoğullan oldukları, bunların aşağı ve yukarı köye dağıldıkları bugünkü insanların da bunlardan meydana geldiğini görmekteyiz.
Türklerin yerleşmesiyle birlikte kale mevkiindeki Rum ve Ermeniler köyden ayrılmıştır. Kalenin etrafı dendiği gibi bir Ermeni yerleşim alanı değil, Müslüman-Türk yerleşim alanıdır. Mezarların duruşu ve bina temellerinin yapısı bunu doğrular.
Kale ise zamanla işlerliğini yitirdiğinden, sarp olmasından ve diğer sebeplerden dolayı harap haldedir. Üç noktada sur kalıntılarının bulunduğu kalenin içinden ırmağa inen bir merdiven, çeşitli hizmet birimleri ve mağaralar bulunmaktadır. Üst kısmının topraklarla dolması, bu birimlerin örtülmesine sebep olmuştur. İyi bir kazı çalışmasıyla kale, köy ve Gölova'nın tarihine ışık tutulabilir.
1500'e yaklaşan nüfusun ancak 61 kadarı köyde sürekli kalmaktadır. Diğerleri şehre göçmüştür, ancak köyün güzelliği insanların köyden kopmasına mani olmuştur. Kültürel değerlerin çok iyi korunduğu köyde ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Başta çobanın bulunamaması ve çeşitli sebeplerden dolayı küçükbaş hayvan yapılamamaktadır. Gölova'nın en erken ve iyi sebzelerinin -özellikle domates- yetiştiği köyün dut ve cevizini de yad etmek lazımdır
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra yakın taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
VİDEOYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.