Görele Şalaklı Köyü

Görele Şalaklı Köyü

Şalaklı Köyü haberleri, Görele Şalaklı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Şalaklı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Şalaklı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Görele Şalaklı  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şalaklı  Köyü son dakika gelişmeleri, Şalaklı  Köyü ne özgü yemekler, Görele Şalaklı  Köyü nün tarihi, Şalaklı  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şalaklı  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Şalaklı  Köyü, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şalaklı Köyü Resimleri ve Şalaklı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Görele Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Görele Giresun Arası Kaç Km? Görele Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Görele Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Görele Şalaklı  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Görele Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şalaklı , Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe merkezine 11 km. mesafede bulunan Şalaklı, Tirebolu ilçesine ait bir köy iken Görele ilçesine bağlanmış ve resmi kayıtlara göre 27 temmuz 1962’de köy tüzel kişiliği statüsü almıştır. 1997 yılı kayıtlarına göre 150 hanede 299 nüfusa sahipken 2000 yılı sayımına göre nüfusu 289’a düşmüştür. Köyde 2000 yılının başlarından itibaren yoğun bir yapılaşma gözlenmekte olup; gurbetçilerin gelmesi ile Temmuz ve Ağustos aylarındaki nüfusu 2000 rakamına ulaşmaktadır.

Köydeki ilk yerleşim, şu anda köyün merkezinde kalan akarı çok olan Karaoluk çeşmesi etrafında yoğunlaşmaktadır. Rivayete göre çeşme etrafında salatalığın çok olması ve salatalığın olgunlaşmış haline "şalak" adı verilmesi, civar köylerin de şalaktan elde edilen tohumu buradan alması nedeniyle "Şalaklı" olarak anılmış ve ismi öyle kalmıştır. Köyün değişik yerlerinde hâlâ eski Rum evlerinin kalıntılarını görmek mümkündür.

Köyde halen üretime devam eden iki adet alabalık çiftliği bulunmaktadır. Ayrıca diğer köylere de hizmet veren Tarım Kredi Kooperatifi'nin satış yeri ve telefon santrali de mevcuttur. İki adet tarihi su değirmeni yoğun göç ve mısır tarlalarının azalması nedeniyle çalışmamaktadır. 1952’lerde yapılan ilk okul komşu köylere de hizmet vermiş, derslik sayısının ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle 1979 yıllarında beş derslikli ve lojmanlı okul yapılmış, 1990’lı yılların sonunda yoğun göç nedeni ile öğrenci sayısının düşmesiyle kapatılmış olup mevcut öğrencilerde taşımalı sistem ile Görele’ye ve Taşlık’a götürülmeye başlanmıştır. 1970’lerde beş olan kahvehane sayısı bire, beş olan bakkal sayısı da ikiye düşmüştür. 1970’li yılların başında yapılan sağlık ocağı ve lojmanı on sene hizmet vermiş ve kapatılmış, aynı dönemde görev yapan ziraat teknisyenliği de kapatılmıştır.

Köyde, Çömlekci deresi üzerinde Yosmazade Ömer Ağa tarafından 1897 yılında 150 altın liraya yaptırılan tarihi taş kemer köprü bulunmaktadır. 1970'li yılların başında büyük sel nedeni ile köprünün bir ayağı hasar gördü. Köprü tâdilat geçirmiş olmasına rağmen, hâlâ üzerinden motorlu araçlar geçmektedir.

Osman Kırca, 1940'lı yıllardan itibaren vefat edene kadar imamlık yapmış kuran kursu açıp diğer köydeki gençlere de kuran öğretmiştir. 1950’li yıllarda Durdu Uyar, Nazım Duyar, Yakup Uyar köyün ilk öğretmenleridir. 1940’lı yıllarda sıhhiyeci olarak askerlik yapan iğne vurmayı askerde öğrenen Abdurahman Ak vefat edene kadar hayatını hiçbir çıkar düşünmeden köyün ve civar köylerin sağlığına adamış, halk tarafından kendisine "doktor" lakabı verilmiştir.

Köyün muhtarları 1940’lı yıllardan itibaren sırayla Durdu Uyar, Mehmet Uyar, Yaşar Kavraz, Yusuf Gülmüş, Haydar Kavraz ve Nabi Ünal’dır.

Şalaklı köyü kültür ve tarih bakımından zengin bir köydür. Köyde konuşulan dil lazca olmamakla birlikte dile karadeniz şivesi hakimdir. Ancak bu şive bilinen Trabzon ve Rize civarındaki halkın karadeniz şivesine benzememektedir. Yani bilinen karadeniz şivesi ile bölgedeki şive birbirinden farklıdır. Köy düğünlerinde iki gün iki gece eğlence ve yemek daveti verilmektedir. Köy halkının büyük çoğunluğu gurbette olduğundan sadece yaz aylarında köyde nüfus artmaktadır.

Köy Giresun il merkezine 71 km, Görele ilçe merkezine 11 km, Trabzon il merkezine 88 km. uzaklıktadır. Köyün ulaşımı Görele- Çömlekci grup köy yolu ile sağlanmakta olup, adı geçen grup köy yolu ve Çömlekci deresi köyün alt mahallesinden geçmektedir.

Doğusunda Karadere, kuzeyinde Gültepe ( kandahor ), güneyinde ve batısında Tirebolu’ya bağlı, Recepli, Işıklı, Çamlıköy ve Belen komşu köyleridir.

Köyün üç büyük mahallesi vardır. Bunlar Merkez, Kavrazlı (büyük bir mahalle olup, burada yaşayanların hepsinin soy adları "Kavraz"dır.), Furmacı oğulları mahalleleridir.

Köyde, her üç mahallede de cami bulunmaktadır.Köyün iklimi, Doğu Karadeniz İklimi etki alanı içerisindedir.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur.Köyün içme suyu şebekesi 2007 yılında yapılmıştır. PTTşubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köyde okul vardır ama kullanılmamaktadır.

Görele Şalaklı Köyü Resimleri

Görele Şalaklı Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.