Görme engeli okumaya engel olmadı
Manisa'da doğuştan görme engelli olan 20 yaşındaki Yunus Sarıkaya, parmaklarıyla okuduğu kitaplarla ve sesli testlerle Açık Öğretim Fakültesini kazanarak...
Manisa'da doğuştan görme engelli olan 20 yaşındaki Yunus Sarıkaya, parmaklarıyla okuduğu kitaplarla ve sesli testlerle Açık Öğretim Fakültesini kazanarak üniversite okuyacak.
Manisa'da 20 yaşındaki doğuştan görme engelli Yunus Sarıkaya, okumak için engel tanımadı. Görme engelli Sarıkaya, okuma aşkıyla çıktığı yolda parmaklarıyla okuduğu kitaplarla önce İzmir'de Aşık Veysel Körler Okulunda okuma yazmayı öğrendi. Sonrasında bu yolda devam eden Sarıkaya, sesli testler çözerek ve parmaklarıyla okuduğu ders kitaplarıyla Açık Öğretim Fakültesini kazandı. Sarıkaya, Manisa Altı Nokta Körler Derneğinde kabartma harflerle hazırlanan kitaplarla üniversiteyi okuyacak.
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca da Manisa Altı Nokta Körler Derneğini ziyaret ederek Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Braille alfabesi ile hazırlanan kitapları teslim eti. Kitapları Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca'dan teslim alan Manisa Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Hüseyin Pehlivan, Yunus Sarıkaya'nın diğer görme engellilere örnek olduğunu belirterek, "Yunus Sarıkaya, doğuştan görme engelli. Okumayı Aşık Veysel Körler Okulunda öğrenmiş bir arkadaşımız. Şu anda da lise öğrenimini tamamlayıp Açık Öğretim Fakültesinde üniversite hayatına devam ediyor. Biz insanlara okuryazarlığın ne kadar faydalı olduğunu öğretmeye çalışıyoruz. Okuryazarlık her zaman bağımsızlık demektir. Bağımsız hareket etmek demektir. Bunun için görme engelli arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Bu arada da Halk Eğitimler sayesinde, Hayat Boyu Öğrenme sayesinde kurslar açarak eksik kalan, yarım kalan eğitimlerimizi tamamlayarak daha ileri pozisyonlara gelmeye çalışıyoruz" dedi.
"Hala okuma yazma bilmeyen varsa onlara ders olacak nitelikte"
Yunus Sarıkaya'nın okuma yazma bilmeyen görme engelliler için ders olduğunu belirten Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca ise "Bizler Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze göndermiş olduğu görme engelli vatandaşlarımıza yönelik hazırlanan Braille alfabesi ile oluşturulmuş olan bu eğitim araçlarını dernek başkanımız Hüseyin Bey'e teslim ediyoruz. Bu kitapları teslim etmemiz esnasında Yunus kardeşimizi, ki günümüzde hala okuma yazma bilmeyen varsa onlara ders olacak nitelikte, hiç görmemiş ama okuma yazmayı kabartma öğelerle bu şekilde öğrenen kardeşimizi görmek, bu kitapların bakanlığımızın, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün ne kadar güzel işler yaptığını, hükümetimizin engelli vatandaşlara ne kadar çok değer verdiğini görmek, bunların çoğaltılmasını arzu ettim. Hepimiz birer engelli adayıyız. Bu bilinçle sağlıklı vatandaşların engelli vatandaşlara yaklaşmalarını, sosyal yaşamda, toplum içerisinde, trafikte, her noktada ayrıcalık gözetmesini temenni ediyorum" diye konuştu.
"Başaramam diye bir şey yok"
Görme engelini aşarak üniversite okuyan 20 yaşındaki Yunus Sarıkaya ise Braille alfabesini ilkokulda öğrendiğini belirterek ailelere de kendi gibi doğuştan görme engelli çocuklarının erken yaşta okutmaları tavsiyesinde bulundu. Sarıkaya, "Doğuştan görme engelliyim. İlkokulda kabartma yazıyı öğrendim. Liseyi İzmir Kemalpaşa'da okudum. Üniversiteyi sınavlara girerek başardım. Sınavlara girilmesi gerekiyor. Başaramam diye bir şey yok. Sesli bilgisayardan, sesli kaynaklardan yararlanarak çalışıyorum. Test çözerek. Ailelere sesleniyorum, ilkokuldan başlasınlar. Ne kadar erken olursa, ne kadar erken öğrenilirse eğitim o kadar kalıcı oluyor" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.