Grip Hastalığında İlaç Kullanırken Dikkat !

Grip Hastalığında İlaç Kullanırken Dikkat !

Grip hastalığında ilaç kullanımının çok önemli olduğunu belirten Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz, önemli bilgiler verdi. Grip ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ölümcül...

HEP-SEN Denizli İl Temsilcisi Şeref Salman, sendika olarak verdikleri mücadele neticesinde Denizli Acıpayam Devlet Hastanesi’nde artık hemşirelerin ‘eczaneden ilaç taşıma’ görevlerine hastane yönetimi tarafından son verildiğini müjdeledi.

Grip hastalığında ilaç kullanımının çok önemli olduğunu belirten Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz, önemli bilgiler verdi.

Grip ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bu kişiler gribe karşı mutlaka aşı olmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından da özellikle risk altındaki bireylerde ciddi sağlık problemlerine ve ölüme neden olabilen grip hastalığının önemi ve grip aşısı olunması hakkında uyarılar yapılıyor.  Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz, özellikle son günlerde artan grip vakalarına karşı aşının önemi ve bilinçsiz ilaç kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Grip Ölüme Neden Olabilir 

Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz, gribin nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılabildiğine dikkat çekerek, “Bazı benzer belirtiler gösterir ancak grip sadece üst değil alt solunum yollarına da inmektedir. Grip nezleye kıyasla çok ağır seyreden, ayakta atlatılması zor, zatürre, bakteriyel hastalıklar gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilen ve hatta altta yatan kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda hastaneye yatış ve ölüme sebebiyet verebilen bir hastalıktır. Grip kaynaklı ölümlerin çoğu, altta yatan KOAH, diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların tetiklenmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu sebeple, ölüm nedeninin grip hastalığı olduğu tam olarak anlaşılamayabilir. Hapşırık, burun akıntısı, üst solunum yollarında enfeksiyon bulguları, halsizlik, bitkinlik, şiddetli kas ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtileri olan grip, soğuk algınlığı değildir; şakaya gelmez, dikkatle takip edilmesi gereken bir solunum yolu enfeksiyonudur” diye konuştu. 

Grip Aşısı Özellikle 65 Yaş Üstü İçin Önemli

Hastaların solunum yollarında üreyen virüslerin solunum, öksürük, aksırık ile damlacık hallerinde dışarı atılmakta ve havaya karışmakta olduğunu, virüslü havanın solunmasıyla ya da salgıların direk teması ile başkasına bulaşabildiğini belirten Ecz. Tüysüz, şunları söyledi: “Salgılarla kirlenmiş eşyalarda ya da ortamlardaki virüsler ortalama 8 saat canlı kalabilmektedir. Bulaşmayı kısmen azaltmak için ortamın havasını sık sık değiştirmek, maske kullanmak ve özellikle el temizliği çok önemlidir. Alkol, kolonya gibi dezenfektanlarla ya da bol sabun ve su kullanarak el temizliği yapılmalıdır. Sağlıklı yaşam kurallarına uymak; sağlıklı beslenmek, spor yapmak, depresyondan uzak durmak, sosyalleşmeyi korumak; kan şekerini, kolesterolü, tansiyonunu takip etmek önemlidir. Bunlar alınabilecek bazı kişisel önlemlerdir, ancak korunma kısmında mutlaka influenza aşısının yapılması gerekir. 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunan hastalarımız için grip aşısı uygulaması devam etmektedir. Grip aşısı, grip hastalığına yakalanma riskini azaltmakta, hastalığın şiddetini hafifletmektedir. Grip, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişilerde zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlara yol açmaktadır. Grip aşıları mutlaka yaptırılmalıdır. Ayrıca diyabet, KOAH, sol kalp yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, immünsüpresif hastalar, streoid kullananlar, kanser tedavisi görenler, HIV pozitif hastalar ve iki tane önemli grup; gebeler ve obezitesi olanların mutlaka bu mevsimde influenza aşısıyla aşılanması tavsiye edilmektedir” 

Bilinçsiz İlaç Kullanımı da Hasta Eder 

Fazla ve gereksiz ilaç kullanımının istenmeyen etkileri olabildiğini ifade eden Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz, bu yan etkilerle ilgili şu bilgileri paylaştı:  Alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilmekte, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilmekte, farklı ilaç etkileşimleri, yan etkileri olabilmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımı hastalıkların kontrolünü güçleştirebilmektedir. Grip enfeksiyonlarında da verilen ilaçları kontrolsüz kullanmamak, kullanılacak vitaminlerin de doktor ya da eczacı tavsiyesi olmadan alınmaması önemlidir.  Halk arasında en sık yapılan yanlışlardan biri de gribe karşı antibiyotik kullanmaktır. Grip, bir virüs hastalığı olduğundan bu hastalıkta antibiyotikler etkisizdir.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 



Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.