Gso’dan, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” Sınavı
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin zorunlu hale geldiğini belirterek, "Bu belgeyi almayan işçiler...
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin zorunlu hale geldiğini belirterek, "Bu belgeyi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalışan işçilerin mutlaka belge sahibi olması gerekecek. Belge almadan çalışanlar kaçak çalışıyor pozisyonunda gözükecekler. Bu durumda işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak" dedi
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) öncülüğünde, Gaziantep'te, tehlikeli mesleklerde çalışanlara yönelik, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" belgelendirme sınavı yapılıyor.
5544 Sayılı Kanun Kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunlu hale getirildi.
Tehlikeli meslek dalları arasında, ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, metal sac işlemecisi seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı gibi meslekler yer alıyor.
Zorunluluk getirilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ve belgelendirme ücretleri "İşsizlik Sigortası Fonu" tarafından karşılanıyor.
Ayrıca MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya kadar "İşveren Prim Desteği" Bakanlık tarafından karşılanacak.
Belgelendirmesi yapılmayan her bir çalışan için aylık 500 TL idari para cezası uygulanacak.
Göncü, "Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunlu hale geldi"
GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü, 48 tehlikeli meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi almanın zorunlu hale geldiğini belirterek, eğitime büyük önem veren bir oda olarak firmalarımızdan gelen talepler doğrultusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi A.Ş. (MEYBEM) ile bu sınavları yapacağız" dedi.
Göncü, önümüzdeki dönemlerde de belge alma zorunluluğu bulunan meslek alanlarına yönelik sınav ve belgelendirme işlemlerine devam edileceğini kaydederek, "Eğitimin ve eğitilmiş kalifiye personelin önemini her zaman ön planda tutan odamız bu mesleklerde işçi çalıştıran firmalara her zaman yardımcı olmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.
Göncü, "Bu kapsamda Gaziantep'te odamız bünyesinde ilk olarak sac, metal işleme dalında, farklı seviyelerde teorik ve uygulama sınavı gerçekleştirildi. Bu sınavlar sayesinde nitelikli kişilerin olduğu iş ortamlarında kaliteli ve nitelikli üretim sağlanacak. 2017 yılında bu belgeyi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalışan işçilerin mutlaka belge sahibi olması gerekecek. Belge almadan çalışanlar kaçak çalışıyor pozisyonunda gözükecekler. Bu durumda işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak." ifadelerini kullandı.
Ayrıca Göncü, konu ile ilgili bilgi almak isteyen tüm firmaların GSO Proje Planlama ve Eğitim Departmanı ile irtibata geçebileceklerini belirtti.
GSO mesleki eğitim merkezi, "Sınav ve Belgelendirme Merkezi" olarak da hizmet verecek
Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı devam eden ve önümüzdeki aylarda hizmete açılacak olan, Mesleki Eğitim Merkezi hakkında da bilgi veren Göncü, "Burada sanayiye nitelikli elaman kazandırmak için kurulacak atölyelerde sanayicilerimizden gelen talepler doğrultusunda eğitimler verilecek. Eğitim faaliyetlerinin yanında önümüzdeki dönemlerde "Sınav ve Belgelendirme Merkezi" olarak da hizmet vereceğiz. Merkez yapılırken bu konuya göre planlandı. Şuanda 48 meslek için, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alınma zorunluluğu bulunuyor. Bu sayı önümüzdeki günlerde daha da artacak. Bu noktada hem bu mesleklerde çalışan hem de bu mesleklerde çalışanları istihdam eden işletmelerimizin bu zorunluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu noktada merkezimiz, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanan meslek standartları ve mesleki yeterlilikler baz alınarak meslekli yeterlilik belgesi verme yetkisine de sahip olacak" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.