Gümüşhane İşgem Teknik Yardım Ve Hizmeti Alımı Bileşeni Başlangıç Toplantısı Yapıldı

Gümüşhane İşgem Teknik Yardım Ve Hizmeti Alımı Bileşeni Başlangıç Toplantısı Yapıldı

Gümüşhane'de 26 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) projesinin teknik yardım...

Gümüşhane'de 26 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) projesinin teknik yardım ve hizmet alımı bileşeni başlangıç toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Şenol Turan, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Proje Geliştirme ve Uygulama Birim Başkanı Mehmet Bozdoğan, DOKA yetkilileri, proje ortakları, yüklenici uluslararası firmanın ortaklarından Petros Catsis, uzman Maximillian Foedinger, firmanın Türkiye Genel Müdürü Olcay Barlas katıldı.

Torul ilçesi sınırlarında bulunan Harmancık köyünde Gümüşhane-Trabzon karayolu kenarındaki 26 dönüm arazi üzerine kurulacak olan, yaklaşık 9 milyon Avro'ya mal olması beklenen projenin imzaları geçtiğimiz Haziran ayında atılmıştı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yürütülen, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen proje Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilecek.

"TÜRKİYE'DE PESTİL-KÖME ÜRETİMİNİN MERKEZİYİZ"

Projenin yaklaşık 9 milyon Avro'luk bir proje olduğunu belirten Vali Memiş, toplantıda yaptığı konuşmada, "Pestil ve köme imalatının daha inovatif, daha pazarlanabilir hale getirilmesi, paketleme ve diğer üretim tekniklerinin standartlarının yükseltilmesi, istihdamın artırılması amaçlanıyor. Türkiye'de pestil-köme üretiminin merkeziyiz Gümüşhane olarak. Bu proje de yurtdışı destekli güzel bir proje. İnşallah ilimize hayırlı olur. Biran önce binanın yapılıp faaliyete geçilmesini diliyorum" dedi.

"GÜMÜŞHANE TÜRKİYE'NİN EN ZENGİN ENDEMİK BİTKİSİNE SAHİP İLLERİNDEN BİRİSİ"

Gümüşhane ile ilgili yabancı katılımcılara genel bilgiler veren, Gümüşhane'nin tarihsel süreçte bir maden şehri olduğunu kaydeden Vali Memiş, "Gümüşhane Türkiye'nin en zengin endemik bitkisine sahip illerinden birisi. Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz'in tam geçiş güzergahındaki bir ilimiz. Pestil ve kömenin hammaddeleri ile Kuşburnu'nun anavatanı diyebileceğimiz bir şehrimiz. Nüfus olarak küçük bir iliz fakat ülke genelinde 700 bin hemşehrimiz var. Özellikle yaz aylarında hiçbir ekonomik bağları olmamasına rağmen sosyal irtibatları son derece kuvvetli olan bir hemşehri yapısına sahibiz" ifadelerini kullandı.

"KALKINMADA 3 DİNAMİĞİMİZ: TURİZM, ORGANİK TARIM VE MADENCİLİK"

Şehir olarak kalkınmada 3 dinamikleri olduğunu vurgulayan Vali Memiş, bunların doğa turizmi, organik tarım-hayvancılık ve madencilik olduğunu belirterek, "Başlangıç çok önemli. Projeye Valilik ve diğer ortaklarla her türlü katkıyı sağlayacağız. İş somutlaştıkça daha iyi netice alınacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

"15 TEMMUZ DEMOKRATİK ANLAMDA YENİDEN DOĞUŞ OLACAKTIR"

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan ve sözleri uzmanlar tarafından yabancı konuklar için İngilizceye çevrilen Vali Memiş, "15 Temmuz demokratik anlamda yeniden doğuş olacaktır. Bu kanserli yapıyı söküp atıp yolumuza devam edeceğiz. Darbe girişimine sadece iktidar partisine oy vermiş olanlar değil, bütün halk karşı durdu. Biz yarınlardan daha umutluyuz. Bu krizi Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesi açısından fırsat olarak görüyoruz. Önümüzün aydınlık olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İŞGEM PROJESİ 3 AŞAMALI OLARAK HAYATA GEÇECEK

DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birim Başkanı Mehmet Bozdoğan ise projenin inşaat, ekipman-malzeme alımı ve hizmet alımı olmak üzere 3 ayağı olduğunu belirterek, toplantının hizmet alımı kısmının yüklenici firması temsilcileri ile birlikte gerçekleştirildiğini söyledi.

Hizmet alımı yüklenici firmasının uzmanı Maximillian Foedinger, kendisine ikram edilen pestil ve kömeyi yedikten sonra yaptığı değerlendirmede, projenin Avrupa'daki en iyi kümelenme projelerinden birisi olacağını vurguladı.

"GENELDE BÖLGESEL KALKINMA, ÖZELDE İSE GÜMÜŞHANE'DE GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜN ALTYAPISINI OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ"

Yüklenici firma ortaklarından Petros Catsis ise bölgeye katma değeri olan ve sürdürülebilir bir çalışma yapacaklarını söyledi. Projenin genel ve özel hedefleri olduğunu belirten Catsis, "Genelde bölgesel kalkınma, özelde ise Gümüşhane'de girişimcilik kültürünün altyapısını oluşturmak projemizin hedefleri. Gümüşhane İŞGEM'de ki firmaların kapasitelerini artıracağız. Proje 20 ay sürecek. Bu bir ay içerisinde herşeyi çok iyi planlamamız gerek. Sonra geri dönüş zor olur" dedi.

Catsis daha sonra toplam 20 ay sürecek projenin 4 başlıkta nasıl uygulanacağını anlattı.

Gümüşhane İşgem Teknik Yardım Ve Hizmeti Alımı Bileşeni Başlangıç Toplantısı Yapıldı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.