Gümüşhane İşgem’in Sektörel Toplantıları Başladı

Gümüşhane İşgem’in Sektörel Toplantıları Başladı

Gümüşhane'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 8 milyon Avro yatırım bütçeli Gümüşhane...

Gümüşhane'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 8 milyon Avro yatırım bütçeli Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) projesi sektörel toplantılarının ilki arıcılarla gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Harmancık köyünde yapımına başlanılan ve Ekim ayında tamamlanması planlanan İŞGEM'le ilgili ilk paydaş toplantısı bir otelde yapıldı.

Üç gün sürecek olan toplantıda arıcılığın yanı sıra pestil ve köme sektörü ile balık yetiştiriciliği sektörü ile de toplantı düzenlenecek.

İŞGEM Proje Uzmanı Buğra Barlas, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, arıcılığın bölgede büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bu nedenle arıcılık sektörü ile ilgilenmeye karar verdik. Bu anlamda arıcılık sektörünün İŞGEM'e ne katacağı, İŞGEM'den ne beklediğinizi bir anlamda öğrenmek istedik" dedi.

Arıcılarla birebir görüşüldüğünü anlatan Barlas, "Bir yol haritası çizmek ve aksiyon alabilmek için bir temel oluşturmaktır. Sadece toplanalım, programları konuşalım, ayrılalım değil amacımız. Amacımız sektöre de katkıda bulunmaktır. Bu çözüm önerileri ve alınacak aksiyonlar içerisinde İŞGEM'in rolü ne olabilir, İŞGEM'den nasıl faydalanılabilir, bunları da tartışmak" dedi.

İŞGEM'in, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçladığını vurgulayan Barlas, "Bölgede bulunan geleneksel ürünlerin bölge ekonomisine yaptığı katkıyı, imalat kalitesini ve oluşturulan katma değeri artırmak, bölgesel girişimcilik ruhunu destekleyerek ve güçlendirerek, gereken iç destek mekanizmalarını oluşturmak hedeflenmektedir. Girişimciler için profesyonel bir çalışma ortamı oluşturulacaktır. Tüm bunların yanı sıra bölgede istihdam artırılacaktır. Faaliyetleri ve verdiği hizmetler ile mevcut sektörlerin büyümesine ve firmaların rekabet güçlerinin artmasına katkıda bulunulacaktır. Ulusal ve uluslar arası işbirliklerine açık bir yapı olacak. Ayrıca Pazar olarak da çalışacak. Pazardan haberdar, ilin sorunlarından haberdar, ne yapmak istediğimizden, ne yapamadığımızdan haberdar bir çalışma sistemi olacak. Ayrıca kadın girişimcilere de parantez açılmış bir yapı söz konusudur. Yaklaşık yüzde 20'lik bir bölümün kadınlardan oluşması planlanıyor" diye konuştu.

Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül ise arıcılar olarak laboratuvar konusunda büyük bir sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle laboratuarın olmazsa olmaz olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gül, "Sadece laboratuvar ve analiz konusunda değil diğer ürettiğimiz ürünlerde de ilgi bekliyoruz. Biz, arıcılar olarak ürettiğimiz sadece bal değildir. Arı ürünlerimiz var. Polenimiz var. Arı sütümüz var. Bunlarla ilgili bir takım çalışmaların yapılması, ön plana çıkarılmasını istiyoruz. Polen Gümüşhane'de son zamanlarda ön plana çıkan bir arı ürünüdür. Bununla ilgili diğer üniversitelerde çok çok çalışmaların olduğunu biliyoruz. Hatta zaman zaman bizden de materyaller istiyorlar. Sizler de bizden bu materyalleri isterseniz sunmaya hazırız. Üniversite ile birlikte çalışıp ön plana çıkarabilirsek çok güzel olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.