Gürültü İşitme Kaybı Yapar Mı?

Gürültü İşitme Kaybı Yapar Mı?

İşitme sistemi, genel anlamda belirli bir ses çevresi ve şiddetteki ses aralığına cevap verecek şekilde organize oluyor. Bu nedenle de uzun süren yüksek şiddetli seslerin, işitme sistemine kalıcı hasar verebiliyor.

İşitme sistemi, genel anlamda belirli bir ses çevresi ve şiddetteki ses aralığına cevap verecek şekilde organize oluyor. Bu nedenle de uzun süren yüksek şiddetli seslerin, işitme sistemine kalıcı hasar verebiliyor

Dr. Bahtiyar Çelikgün, “Bu tür durumlarda çınlamanın ve kalıcı işitme kaybının yaşanması mümkün. İşitme kaybının en sık görülen sebeplerinden biri aşırı derecede sese maruz kalmak. Bu noktada maruz kalınan sesin frekansı, şiddeti ve süresi oldukça önemli. Özellikle marangozluk gibi sürekli yüksek sesli makinelere maruz kalan bireyler, yüksek sesle üretim yapan fabrika çalışanları ve yine yüksek sesle müzik yapan eğlence merkezi çalışanları işitme kaybı riski taşıyor” dedi.

Gürültü, iş yeri çalışanlarını ve çevredeki insanların sağlığını da çevresel faktörlerden kaynaklı olarak olumsuz etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra genetik faktörlerin de işitme kaybında önemli bir etken olduğunu söyleyen Çelikgün, “Örneğin diş hekimlerinin kullandıkları ekipmanların, yalnızca belirli yüksek frekansları etkilediği biliniyor. Bununla beraber, havaalanı yer hizmetinde çalışanlar, marangozluk gibi çalışma alanı içerisinde sürekli yüksek sesli makinelere maruz kalan bireyler, yüksek sesle üretim yapan fabrika çalışanları ve yine yüksek sesle müzik yapan-çalan eğlence merkezi çalışanları da risk grubu arasında yer alıyor. Bu tür durumlarda, seslere maruz kalma süresi önemliyken, ani patlama gibi 140 dB’i geçen seslerde süreden ziyade patlama şiddeti önemli oluyor ve doğrudan işitmede kalıcı hasara neden olabiliyor” dedi.

Gürültü İşitme Kaybı Yapar Mı?

Yüksek sesli müzik dinlemek işitme kaybına yol açabiliyor

Gürültü kaynaklı işitme sorununa neden olan bir diğer önemli konunun ise yüksek sesli müzik dinleme alışkanlığı olduğunu hatırlatan Çelikgün, “Gençler arasında popüler olan yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı, keyifli olduğu kadar riskler içeren bir hobi. Özellikle kulağı tamamen tıkayan kulaklıkların, kulak kanalındaki ses basıncını daha da artırması, kulak sağlığı da riske atıyor. Bu konuda yapılan araştırmalar da yüksek seste uzun süre müzik dinlemenin, çınlama ve kalıcı türde işitme kaybına yol açabileceğini gösteriyor” dedi. 

Müzisyenlerin de risk altında olduğunu hatırlatan Çelikgün, “Örneğin, bu konuda yapılan araştırmalara göre klasik müzik ile ilgilenen müzisyenlerin yaklaşık yarısında farklı şiddetlerde işitme becerilerinde azaltma olduğu görülüyor. Bu nedenle, yüksek sesli ortamlarda çalışan, uzun süre kulaklık ile müzik dinleyen, çok yüksek olmasa bile sürekli belirli seslere maruz kalan ve profesyonel olarak müzik ile ilgilenen bireylerin ilerleyen yıllarda işitme kaybında sorun yaşamaması için işitme kontrollerini düzenli yaptırmaları öneriliyor” dedi. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.