Gürün Bozhüyük Köyü
Bozhüyük Köyü haberleri, Gürün Bozhüyük köyü güncel son dakika gelişmeleri, Bozhüyük köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Bozhüyük köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Gürün Bozhüyük köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bozhüyük köyü son dakika gelişmeleri, Bozhüyük köyüne özgü yemekler, Gürün Bozhüyük köyünün tarihi, Bozhüyük köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bozhüyük köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Bozhüyük, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bozhüyük Köyü Resimleri ve bozhüyük köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Bozhüyük Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?
BOZHÜYÜK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Bozhüyük, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 209 km, Gürün ilçesine 77 km uzaklıktadır.
Gürün İlçesi’nin güneybatısında yeralan Bozhüyük Köyü, ismini köyün yakınında bulunan tarihi hüyükten almaktadır. Bu hüyüklerde ve köyün yakınlarında bulunan eski yerleşim yerlerinde tarihi çağlara ait bir takım altın paralar, ok uçları ve obsidyen parçaları bulunmuştur. Bozhüyük Köyü ilçe merkezine 77 km .’lik mesafededir. 30 km .’lik bölümlük yol asfaltlanmıştır. Geri kalan 47 km .’lik bölüm ise halen stabilizedir. Kış aylarında çoğu kez kapalı kalmaktadır. Bozhüyük Köyü’nün su, yol gibi sorunlarının yanı sıra telefon ve elektrik sorunları da bulunmaktadır. Kış aylarında mevsimin yoğun olduğu zamanlarda telefon ve elektrik kesilmektedir.
Bozhüyük köyünün diğer komşusu bulunan Sarız İlçesinin Damızlık köyü ile hududu; Fit ali harabaşı tepesi, yol çatı, kibar hoyuğu tepesinin üzerinden geçen patika yol. Bozhüyük köyünün Gerdekmağara köyü ile hududu; Bozhüyük köyünün gerdekmağara köyü arazi sınırının Damızlık köyü sınırının bitim noktası olan tepenin üzerinden geçen patika yol, çal.(hattı baladan geçen hat)Gedik boğazı diğer adı Bozhüyük boğazı, bağlama taş, çetin dere. Camiliyurt köyü ile Gerdekmağara köyü sınırının bitim noktası olan çetin dereyi takiben kadıkaya kuzu. Bozhüyük köyünün Tersakan mezrasına giden ve mezkur guzu geçen patika yol.
Akdere ve Güllübucak köyleri ile Camiliyurt köyünün sınırının bitim noktası olan Tersahan mezrasına gelen patika yol, yaylacık boğazı, sato tepesi, abdal pınarı tepesi, çamurlu pınarı, yığılhan tepesi, geneli hayması, kızıl şeker, hurman çayı ve akoluk köyü ile Damızlık köyü sınırının bitim noktası olan Fit Ali harabası tepesi, ahur kayalığı, tilki deliği. Hüyüklü Köyü ile Maraş İlinin Afşin ilçesine bağlı Söğütlüdere ve Armutalan köyleri bölgesindeki sınırı; binboğa dağlarının uzantısı olan ve köseoğlu tepeleri denilen dağın üzerindeki (doğudan kızılşeker mevkiinden başlayarak batı günieye doğru kakma gedik tepesi-kırmızı çal-körpınar tepesi-büyüktepesiyle,tepeaşupınarı tepesi doruklarından geçen doğrular) olarak belirlenmiştir. Bozhüyük Köyü halkı Sinemili Aşireti’nin Komazan Oymağına mensuptur. Halkın büyük çoğunluğu, Elbistan’ın Malap ve Ağçaşar bölgelerinden gelmişlerdir. Soyadı Kanunundan sonra (Ciftci, Arpa, Geneci, Polat, Keskin,Kömür, Demir, Yıldız, Koç, Şahin, Uzun, Kara, Emin, Poyraz, Çoban, Durna,Topal gibi) soyadını almışlardır. Köy halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğu için bu sektörle uğraşanlara gerekli yardım ve desteğin sağlanması şarttır. Köyde mandıra, kooperatifçilik, arıcılık gibi kurumların faaliyete geçirilmesiyle, göç olayı durdurulabilir. Köydeki eski kilim ve halı dokumacılığı canlandırılmalıdır. 1935 yılında Gürün İlçesi’nin en kalabalık nüfuslu köylerinden birisi olan Bozhüyük Köyü’nün nüfusu yıllara göre çok azalmıştır. Nüfusunun büyük bir bölümü İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere yerleşmişlerdir. 1997 yılında 33 hane kadar kalmış olan Bozhüyük Köyünde, 1960 yılında 100 hane bulunmaktaydı. Bu nedenle, Bozhüyük köyü en çok göç veren köylerimizden birisidir. Göç eden köylüler,Ankara-İstanbul-Londra da BOZCADER adında dernek kurmuş.her türlü etkinliklerini buralarda yapmaktadırlar.www.bozcader.org dernek sitesidir.Bozhüyük köyü,sinemilli aşiretine mensup kürt köyüdür.ayrıca HÜSEYİN İNAN bu köylüdür.
Bildigimiz günümüzde köy;yazın çok kalabalık kışın 10-15 haneye düştügüdür.
Köyün tamami Alevi kökenlidir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı idi..Köyde eskiden 10 sürü küçükbaş 2 sürü büyükbaş çıkardı.şimdi 1 sürü bile yok sayılır.Köy yazlık olarak kullanılmakta..
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yeni yapıldı. . Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan toprak yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.