Güvenli Yaşam Odası Uygulaması İle Deprem Tedbirleri Anlatılıyor

Güvenli Yaşam Odası Uygulaması İle Deprem Tedbirleri Anlatılıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan Güvenli Yaşam Odası, Cumhuriyet Parkı'nda sergilenmeye başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan Güvenli Yaşam Odası, Cumhuriyet Parkı'nda sergilenmeye başladı.

Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli İl Afet Durum Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Güvenli Yaşam Odası ile toplumda depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması konusunda farkındalık oluşturma basın toplantısı Cumhuriyet Parkı'nda kurulan stantta gerçekleştirildi. Programa İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Güner, Kocaeli İl AFAD Şube Müdürü Selim Biçer, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kocaeli'nin deprem gerçeğiyle yaşamaya alışmasının gerekliliğini belirten İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler, "Olası bir deprem anında evimizde, iş yerimizde veya alışveriş merkezi içinde bulunabilirsiniz. Bulunduğumuz yer neresi olursa olsun, depreme ne kadar dayanıklı olursa olsun, kaçınılmaz olan gerçek yapısal olmayan elemanlardır. Daha önce yapılan çalışmalarda 1999 Marmara Depremindeki yaralanmaların yüzde 50'si ve ölümlerin yüzde3'ünün yapısal olmayan elemanlardan kaynaklandığı görülmüştür. Bu kapsamda İl AFAD Müdürlüğümüz ve Kocaeli Üniversitemiz ile ortak bir çalışma yaparak, bu standı kurduk" dedi.

Cumhuriyet Parkı'nda sergilenecek Güvenli Yaşam Odası'nın dış cephesi yapısal olmayan risklerle ilgili genel bilgiler ve sabitleme yöntemlerine ait görsellerle giydirildi. İçerisinde yer alan plazma televizyon aracılığıyla da sabitleme teknikleriyle ilgili video görselleriyle desteklendi. Oda içerinde ise doğru sabitlemiş eşyalar ve sabitlenmemiş eşyalardan kaynaklı riskler gösteriliyor. Cumhuriyet Parkı'nda kurulan standın ilk ziyaretçileri Hızır Reis İlkokulu öğrencileri oldu. Öğrenciler Güvenli Yaşam Odası'nda eşyaların nasıl duvarlara monte edilerek evin güvenli hale getirilmesi konusunda uygulamalı eğitim aldı. Öğrenciler daha sonra kendi aralarında öğrendiklerini, eğitici bir oyun sayesinde test etme imkanı buldu.

Mahalle Halklarının Depreme Karşı Bilinçlendirilmesi adına 15-16 Mart tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi, İl AFAD Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi Projesi kapsamında ilk eğitimler pilot olarak seçilen Cumhuriyet Mahallesi'nde başlayacak. Afet öncesi için hazırlık ve zarar azaltma eğitimleri verilerek yapısal olmayan risklerin azaltılması ile ilgili uygulamalar yapılacak.

Afet sırası ve sonrası için Temel Afet Bilinci, Yangın, İlkyardım KBRN, Hafif Arama Kurtarma ve psikolojik ilkyardım eğitimleri verilerek, mahalle halkı afetlere karşı bilinçlendirilecek.

Güvenli Yaşam Odası Uygulaması İle Deprem Tedbirleri Anlatılıyor

Güvenli Yaşam Odası Uygulaması İle Deprem Tedbirleri Anlatılıyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.