Hakim Ve Savcıları Buluşturan Zirve Gibi Konferans
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Elektronik İzleme Ulusal Konferansı', Çeşme'de İngiltere, Hollanda ve...
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Elektronik İzleme Ulusal Konferansı', Çeşme'de İngiltere, Hollanda ve Portekiz'den uzmanların da katılımıyla başladı.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Elektronik İzleme Ulusal Konferansı" yoğun bir katılımla Çeşme'deki bir otelde başlarken, İngiltere, Hollanda ve Portekiz'den de uzmanlar da toplantıda yerini aldı. Toplantının açılışında ev sahibi sıfatıyla bir konuşma yapan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, toplantıya katılanları İzmir'de ağırlamaktan memnun olduğunu ifade ederek, "Denetimli serbestlik hizmetlerinin Türkiye'deki geçmişi yaklaşık 12 yıl. Kısa sürede devasa boyutlara ulaşıldı. Elektronik izleme ulusal konferansının olumlu geçeceği inancıyla saygılar sunuyorum" dedi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da, 2012 yılından itibaren düzenli olarak her yıl yapılan denetimli serbestlik değerlendirme toplantılarının 6.'sının 18-19 Nisan tarihleri arasında Çeşme'de gerçekleştirildiğini belirterek, hemen ardından 20-21 Nisan tarihleri arasında da Elektronik İzleme Ulusal Konferansının başladığını ifade etti. Yıldırım, "Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de gerek ekonomik, gerek sosyal sebeplerle, gerekse diğer etkenlerle suç oranlarında, maalesef ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Bu nedenle suçun yarattığı etki ve sonuçlarla, beraberinde getirdiği bir takım sorunlarla mücadele, suç ve ceza politikalarımızın temelini oluşturmaktadır. Herkes tarafından kabul görülen şekliyle, suç ve ceza politikalarının amacı, öncelikli olarak toplumun tüm kesimini suçtan korumak, suç işleyen bireyi iyileştirmek, işlediği suçtan pişman olmasını sağlayarak, bireyin yeniden suç işlemesini önlemektir. Üretken bir birey olarak yeniden topluma geri dönmesini temin etmektir. Nitekim, Bakanlığımız hizmet verdiği her alanda, yenilikçi bir politika benimsemiştir. Sistemin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi adına, ihtiyaç ve gereklilikler doğrultusunda, mevzuat değişiklikleri, fiziksel alt yapının geliştirilmesi, nitelikli personelin değerlendirilmesinin sağlanması, denetimli serbestlik sistemi ile birlikte, eğitim, izleme ve takip yöntemlerinin kullanılmaya başlanması gibi, birçok konuda ciddi adımlar atılmıştır" diyerek bilgi verdi.
"21 ülke izleme merkezimizi ziyaret etti"
Ceza, infaz ve adalet sisteminde son yıllarda ciddi bir reform, değişim, dönüşüm süreci yaşadığının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Elektronik izleme sistemimizin, ülkemiz ceza verme sistemi içerisinde kullanılmasına karar verilmesinin sonuçları olarak, çok kısa bir sürede, diğer ülkelerdeki uygulamalar irdelenmiştir. 25 Şubat 2012 itibari ile pilot uygulamaya geçilmiştir. Pilot uygulama sonrasında gerekli yasal düzenlemeler yapılmış, bu alanda görev alacak personelin eğitimi tamamlanmış ve 20 Ocak 2013 tarihinde İzleme Merkezimizin kurulması tamamlanmıştır. Genel Müdürlüğümüzün üst katındaki izleme merkezimizde, yaklaşık 23 bin şüpheli, sanık ve hükümlünün denetim ve takibi tamamlanmıştır. Aynı anda 5 bin kişiyi izleyebilecek kapasiteye sahip, 24 saat esasına göre çalışmalarına devam eden merkezimiz, şu anda hali hazırda 3 bin kişinin aktif olarak takibini sürdürmektedir. Ceza ve adalet sistemimiz içerisinde kullandığımız bu teknik ve donanım, bir çok ülke tarafından ilgi ile takip edilmektedir. Sistemin ülkemizde kurulmasından bugüne, Fransa, İngiltere, Portekiz'in de içinde bulunduğu toplam 21 ülke bu merkezi ziyaret etmiş ve sistem hakkında bilgilendirilmiştir. Birçok ülkeye bu anlamda danışmanlık yapmak, yol göstermek, bizleri ayrıca mutlu etmekte ve gururlandırmaktadır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından başlayan Elektronik İzleme Ulusal Konferansı, elektronik izleme sistemleri hakkında Türk ve yabancı uzmanların bilgilendirmesi ile devam etti.
Toplantıda yoğun katılım vardı
İki gün sürecek toplantıya, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Öner, Daire Başkanları Vehbi Kadri Kamer, Esat Işık ve Serdar Sezer, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Adalet Komisyon Başkanı İbrahim Korkmaz, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Turhan Eğlenoğlu, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Telli, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Araboğlu, Karşıyaka Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Mümtaz Erdoğan, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Hasan Onur Dinç, Şükran Dedeağaoğlu, Fatih Mehmet Öztürk, Tarık Tuna ve Okan Batu, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Celal Tekin, İzmir Adalet Komisyon Üyesi Oktay Yörük, İzmir Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kabasakal, Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Sağlam, Bayındır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Aysun Erol Bayındır, Urla Cumhuriyet Başsavcısı Tuncay Çelik, Seferihisar Cumhuriyet Başsavcısı Arif Gedikoğlu, Foça Cumhuriyet Başsavcısı Ali Öztürk, Genel Müdürlük Tetkik Hâkimleri Kevser Ceylan Koca, Nuri Şahan ve Şehmus Dolu, denetimli serbestlik müdürleri, müdür yardımcıları ve müdür vekilleri katıldılar. Toplantıya katılan İngiltere, Hollanda ve Portekiz'den de uzmanlar elektronik izleme hakkında birer konuşma yaptı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.