’Halil İnalcık 100 Yıllık Çınar’ Belgeseli İlgi Görüyor
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği Kırım Masası tarafından yapılan açıklamada Gaspıralı, Kırımoğlu, Kırım gibi baş yapıt...
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği Kırım Masası tarafından yapılan açıklamada Gaspıralı, Kırımoğlu, Kırım gibi baş yapıt çalışmalara imzası olan TRT'nin Türk Dünyası'nın tarih hazıfazı olan Halil İnalcık 100 Yıllık Çınar belgeselinin yayınlanmaya başladığını duyurdu.
Dernek, belgeselin yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay'ın yapımcılığını ise Zafer Karatay'ın yaptığını kaydetti.
Derneğin açıklaması şöyle: "TRT'nin bir çok ödüllü yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay'ın hazırladığı, Türk tarihi için çok önemli hizmetlerde bulunarak Türk medeniyet tarihimize adını altın harflerle yazdırıp aramızdan ayrılan, geride eşsiz eserler bırakan ünlü Kırım Tatar tarihçi Halil İnalcık'ı anlatan "Halil İnalcık 100 Yıllık Çınar" belgeseli 26 Mayıs günü saat 21.30'da TRT Belgesel kanalında yayına girdi.
Neşe Sarısoy Karatay'ın genel seyirci kitlesini hedef alarak Halil İnalcık'ın hayatına, tarihçiliğine, felsefesine ışık tuttuğu, seyircide merak uyandırıp onun eserlerini okutması ve tarihi doğru kaynaklardan öğretmesini istediği "Halil İnalcık 100 Yıllık Çınar" belgeseli, İnalcık'ın hiç yayınlanmamış röportajları ve görüntüleri eşliğinde hazırlandı. Halil İnalcık, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nin ilk öğrencilerindendi. Yakınçağ Bölümü'nde, doktorasını da tamamladıktan sonra, 1942-1972 yılları arasında öğretim üyeliği yaptı; Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne Osmanlı tarihi dersleri verdi. 1993'te Bilkent Üniversitesi'ne geçti. Eserleri onlarca dile çevrilen, "dünyanın en büyük Osmanlı tarihçisi" olarak kabul edilen İnalcık, özellikle Osmanlı İmparatorluğu tarihi üzerine önemli çalışmaları gerçekleştirdi. Birçok Osmanlı tarihçisinin hocalığını yaptı. Halil İnalcık'ın dedesinin Bahçesaray Hansarayı Camisi müezzini olduğu, kendisinin işgalden önce Kırım'ı ziyaret ettiği, Türkiye'deki ve görev yaptığı yıllarda ABD'deki Kırım Tatar camiası ile her zaman yakın ilişkiler içerisinde olduğu biliniyor. Neşe Sarısoy Karatay ve Zafer Karatay'ın hazırladığı "Kırım" belgeselinden (1994) başlayarak birçok belgeselde danışmanlık yapmış, Osmanlı tarihinin önemli noktalarını anlatmıştı."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.