Hatay İnsan Kaynakları Fuarı Açıldı

Hatay İnsan Kaynakları Fuarı Açıldı

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Hatay İnsan Kaynakları Fuarı (HİKAF) Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen açılış töreniyle...

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Hatay İnsan Kaynakları Fuarı (HİKAF) Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Açılış töreninde konuşan Hatay Valisi Erdal Ata, sadece ülkemizin değil tüm dünyanın ortak sorununun işsizlik olduğunu söyledi.

Kalifiye eleman ihtiyacı var

Hatay Valisi Erdal Ata, işsizlik sorununun çözümü için eğitim sisteminin temeline inilmesi gerektiğini kaydetti.

İşverenlerin artık kalifiye elemanlara ihtiyaç duyduğunu, her önüne geleni işe almadığını aktaran Ata, "Ortak sorunumuz sadece ülkemiz değil tüm dünya için aynıdır. İşsizlik en temel sorunumuz. Bu fuarla işsizleri işverenlerle buluşturmayı amaçlıyoruz. İŞKUR verilerine baktığımızda kayıtlı iş arayan kişi sayısı Hatay genelinde 2016 yılında 52 bin 219, açık iş ilanı sayısı ise 6 bin 231. 2016 yılında bin 695 kişi işe yerleşmeyi başardı. Bizim en temel sıkıntımız kalifiye eleman bulma sorunu. Bu sorunu çözmek için çeşitli girişimler yapmamız gerekiyor. İşveren artık kalifiye, alanında yetişmiş eleman istiyor. "Ben her işi yaparım, her işten anlarım" deme devri artık sona erdi. Alanında uzman olan kişiler artık iş bulabiliyor. İş alanlarında eleman eksiği var elbette, ama işçiler de iş arıyor. Bu dengeyi bulmak en önemli görevimiz" dedi.

Üniversitelere önemli görevler düşüyor

Teknik eleman yetiştirme konusunda üniversitelere önemli bir görev düştüğünü kaydeden Vali Ata, "İş ihtiyacımız var ama işçi ihtiyacı da var bir tarafta. Burada üniversitelere önemli bir görev düşüyor. Üniversiteden mezun olan her öğrencinin en az bir yabancı dili çok iyi bilmesi gerekiyor. Onun dışında kendisini özellikler olarak geliştirmeli. Arkadaşlarının önüne geçecek bir özelliği elinde bulundurması temel şart, ancak bu sayede diğer arkadaşlarının önüne geçip iş konusunda, iş bulma konusunda daha avantajlı hale gelir" diye konuştu.

Savaş: Teknoloji ve bilime açık olmalıyız

Hatay Valisi Erdal Ata'dan sonra söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, teknoloji ve bilime ayak uydurarak her alanda gelişimin sağlanabileceğini söyledi.

Savaş, "Her şeyi Allah'tan bekleme devri sona ermeli, artık ilan edilen 4'üncü sanayi devrimine hazır olmalıyız. Bu fırsatı imkanı kaçırmamalıyız, geride kalırsak eğer bir daha toparlanma ihtimalimiz yok. Artık kendimize bir çekidüzen verip teknolojiye, bilime, endüstriye siyaseti karıştırmayalım. Bu fırsatı kaçırıp geride kalırsak bir daha bu seviyelere bile gelemeyiz. En büyük hedefimiz Endüstri 4.0 devrimine hazır olup gereğini yapmak olmalı. Bu hedefler doğrultusunda yolumuza devam etmeliyiz" diye konuştu.

Çinçin: Asgari ücret artarsa işveren kayıt dışı istihdama yönelecektir

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise, Türkiye'nin büyüme hızının düşmesiyle birlikte, işsizlik rakamlarında önemli bir artış yaşanacağını belirtti. Hükümetin asgari ücreti yükseltmesi halinde, işverenlerin kayıt dışı istihdama yöneleceği uyarısında bulunan Çinçin, "Sorunlarımız giderek büyüyor, büyüme oranımız yüzde 2,5 lara kadar inecek verilere bakarsak. Bu büyüme hızıyla mevcut işsiz sayımızı bile koruyamayacağız demektir. Veriler önümüzdeki dönemde işsizliğin artarak devam edeceğini söylüyor. Yılda yaklaşık 700 bin genç iş dünyasına adım atıyor. Asgari ücretin bin 500- bin 600 lira olmasını elbette bende isterim. Benim çalışanım iyi para kazansın isterim ama bu işler öyle olmuyor maalesef. Bizim milli gelirimiz 25 bin dolar olsun ki asgari ücreti bin 500- 2 bin arasına çıkaralım. Buradan yetkilileri uyarmak zorundayım, eğer asgari ücrette artış yaşanırsa bu işverenleri kayıt dışı istihdama yönlendirecektir" dedi.

Rektör Kaya: Artık üniversiteler gelişmek zorunda

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya yaptığı konuşmada, üniversitelerin artık belli alanlarda ihtisaslaşmaya başladığını belirterek, "Gelişen teknoloji ve bilime ayak uydurmak üniversitelerin temel görevi. Ancak baktığımızda hantal yapı nedeniyle bu alanda önemli adımlar atılamıyor. Hükümetimizin aldığı kararla artık ihtisas üniversiteleri açılıyor. Bu üniversitelerin sayısı 5'i buldu. Artık üniversitelere bir denetleme mekanizması geliyor. Yakın zamandan itibaren bir teftiş kurulu oluşacak, her dönem gelip üniversiteleri denetleyecek. Ne kadar bilimsel yayın yapılmış, bilimsel araştırmalar hangi yönde yapılmış, mezun olanlar ne iş yapıyor, bulunduğu şehre üniversite ne gibi kazanımlar verebilmiş bunlar araştırılacak. Buna göre de o üniversitenin yol haritası ortaya çıkarılacak. Benim öğrencilerimden tek isteğim kendi alanlarında uzman hale gelene kadar çalışıp öyle mezun olsunlar" şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Girişimciliğin önemi" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Tosyalı kendi hayatından ve şirketinden örnekler sunarak girişimci ruha sahip olmanın başarıyı getireceğine dair örnekleri katılımcılarla paylaştı. Programın ilk bölümü toplu hatıra pozuyla son bulurken ardından MKÜ Merkez Yemekhanesindeki Hatay İnsan Kaynakları Fuarı, Hatay Valisi Erdal Ata ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla açıldı. Vali Ata ve protokol üyeleri stantları tek tek gezerek, stant açan firmaların bilgilerini inceleme ve dinleme fırsatı buldular. HİKAF Cuma gününe kadar MKÜ Merkez Yemekhanesinde işverenle iş arayanları buluşturmaya devam edecek.

Hatay İnsan Kaynakları Fuarı Açıldı

Hatay İnsan Kaynakları Fuarı Açıldı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.