Havuz Sezonunda Çocuklar İçin Uyarılar
Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Bilge Tanrıkulu, havuzların ortak kullanım alanları olması nedeniyle...
Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Bilge Tanrıkulu, havuzların ortak kullanım alanları olması nedeniyle ne kadar dezenfekte edilirse edilsin enfeksiyon kaynağı olduğunu belirterek, okulların kapanmasıyla tatile hazırlanan çocuklar için ailelere uyarılarda bulundu.
Uzm. Dr. Tanrıkulu, hastalık yapan bazı etkenlerin standart dezenfeksiyon yöntemlerine rağmen hala havuz sularında yaşanabildiğine işaret ederek, "Havuz kullanımı için iki yaş sınırı önemli. Küçük çocuklar havuz suyunu bol miktarda yutar ve kulaklarına kaçmasın diye kendilerini yeterince koruyamaz. Dolayısıyla da enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelir. Aynı zamanda ciltleri daha hassas olduğundan havuzdaki klor ya da diğer kullanılan kimyasallardan daha çok etkilenebiliyorlar" ifadelerini kullandı.
"Havuza girmeden duş aldırılmalıdır"
Daha büyük çocuklarda da havuza girmeden alınması gereken önlemler bulunduğuna dikkat çeken Dr. Tanrıkulu, şunları kaydetti:
"Çocuklara havuza gitmeden en az 30 dakika önce yüksek koruma özelliği olan ve çocukların cilt yapısına uygun güneş koruyucu krem sürülmelidir. Güneş yağları tercih edilmemelidir. Tuvalet eğitimi almış bir çocuk ise havuza girmeden tuvalete götürülmeli ve tuvaletini yapması sağlanmalıdır. Eğer tuvalet eğitimi almamış bir çocuksa havuza uygun alt bezleri takılmalıdır. Çocuğumuz havuzda su yutmaması, tuvaleti geldiğinde söylemesi konusunda uyarılmalıdır. Havuza girmeden duş aldırılmalıdır. Vücudumuzdaki ter, sudaki klorla birleşince zehirli birçok madde oluşmaktadır. Bu nedenle havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalıdır. Aynı zamanda kuru olan cilt, zararlı maddeleri daha kolay emeceğinden duş aldırarak çocuklarımızın cildini nemlendirmek de çok önemlidir."
"Duş aldıktan sonra yedek mayo giydirilmelidir"
Uzm. Dr. Tanrıkulu, havuzdan çıktıktan sonra da hemen duş alınması gerektiğini ifade ederek, "Vücutları güzelce sabunlanmalı, yüz ve gözler bol suyla yıkanmalıdır. Çıktıktan sonra alınan duşun amacı da vücudumuzdaki havuzdan gelen mikropları ve havuzun dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasalları bir an önce uzaklaştırmaktır. Duştan çıkan çocukların da vücudu güzelce kurulanmalı; kulak içi, kulak arkası, parmak aralarının kurulanmasına özellikle dikkat edilmelidir. Havuzdan sonra kurulanan havlu ile duştan sonra kurulanan havlu farklı olmalıdır. Duş aldıktan sonra da ıslak mayosu değiştirilmeli, yedek mayosu giydirilmelidir" şeklinde konuştu.
"Yemek yedikten sonra en az 1 saat geçmiş olmalıdır"
Öğle saatlerinde güneşin zararları nedeniyle çocukların havuzda olmasını istemediklerini söyleyen Uzm. Dr. Tanrıkulu, "Havuzun içinde veya kenarında da yemek yenmesi önlenmelidir. Girmeden önce çocuklarımızın çok tok olmamasına dikkat etmeliyiz. Yemek yedikten sonra en az 1 saat geçmiş olmalıdır. Havuzda geçirilen zaman 45-60 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Havuza çocukların idrar yapması, tükürmesi engellenmelidir. İshali olan çocuk havuza sokulmamalıdır" açıklamasını yaptı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.