Hekim Göçünde 6 Aylık Bilanço: 1361 Kişi Gitmek İçin Başvurdu!
Hekim göçünde tırmanış hızla devam ediyor. Yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi başvurusu alan hekim sayıları giderek artıyor. Türkiye’de 2023 yılının ilk 6 ayında 1361 hekim iyi hal belgesi almak üzere Türk Tabipleri Birliğine...
Hekim göçünde tırmanış hızla devam ediyor. Yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi başvurusu alan hekim sayıları giderek artıyor. Türkiye’de 2023 yılının ilk 6 ayında 1361 hekim iyi hal belgesi almak üzere Türk Tabipleri Birliğine (TTB) başvuruda bulundu. İyi hal belgesi almak için başvuru yapan hekim sayısının 2022 yılı ilk altı ayında 1171 olduğu belirtildi, sayının bu yılın ilk yarısında 190 kişi artarak 1361’e ulaştığı kaydedildi. TTB, son iki yılda hekim göçünde ciddi artışlar olduğuna dikkat çekti. 2021 yılı ilk 6 ayında 533, 2020 yılı ilk yarısında ise başvuru sayısının 355 olduğu paylaşıldı.
Haziran Başvurularında İstanbul Önde!
Haziran ayında 242 hekim iyi hal belgesi başvurusu yaparken üç büyük şehirden başvuru yapanların sayılarında İstanbul başı çekti. İkinci sırada Ankara yer alırken İzmir 3. Sırada yer aldı. TTB’ye yurt dışına çıkmak için iyi hal belgesi başvurularında İstanbul’dan 89, Ankara’dan 31 ve İzmir’den de 13 hekim haziran ayında başvuruda bulundu. Mayıs ayında ise 234 hekim iyi hal belgesi başvurusu yapmıştı. Mayıs ayının ilk yarısında 94 hekim başvuru yaparken, ikinci yarısında başvuru sayısı ortalamanın üstünde bir artış göstermişti.
“Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi İçin Mücadeleye Devam!”
TTB, iyi hal belgesi başvuruları açıklamasında, “deprem bölgesindekiler başta olmak üzere tüm meslektaşlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadeleye devam!” vurgusunda bulundu. “İktidarı uyarıyoruz” şeklinde açıklama yapan TTB, “Yoksulluk ve hatta açlık sınırının altında bir ücretle yaşamaya çalışan emekçiler, ülkemizdeki ekonomik krizle birlikte temel insani ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Kamu emekçilerinin emeklerinin karşılığını alacağı ve insanca yaşayabileceği bir maaş artışını gerçekleştirmek, iktidarın ve meclisin sorumluluğu ve görevidir. Yıllardır, gerçeği en ufak şekilde yansıtmayan enflasyon verileri ve çalışanların aleyhine düzenlenen toplu sözleşmeler üzerinden emeği sömürülen ve yoksullaştırılan hekimlerin ve tüm emekçilerin hakları verilmelidir” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.