Hemşirelikte Branşlaşma Çağrısı

Hemşirelikte Branşlaşma Çağrısı

Sağlık Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkan Yardımcısı Vedat Can, hemşirelik mesleğinde branşlaşmanın şart olduğunun belirtti.

Sağlık Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkan Yardımcısı Vedat Can, hemşirelik mesleğinde branşlaşmanın şart olduğunun belirtti. Hemşireliğin hala bazı kurumlarda hekim yardımcısı olarak algılandığını belirten Can, "Branşlaşma gelirse hemşirelerimizin motivasyonları yükselecek hem de hizmet kalitesi artacaktır" dedi.

Sağlık Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkan Yardımcısı Vedat Can, Türkiye'de hemşirelik, sağlık hizmeti veren ekip üyelerinden biri olarak önemli bir yere sahip olmakla birlikte hak ettiği değeri görmediğini savundu. Hemşireliğin toplumumuzda halen hekimin yardımcısı gibi algılandığını anlatan Can, "Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğu dile getirilse de bu söylem uygulamaya yeterince yansımıyor. Sadece hekimleri değil, "sağlık hizmetleri bir bütündür" düsturuyla sağlık camiasının önemli unsurlarından biri olan hemşirelerin de iş motivasyonunu artıran yeni düzenlemeler acilen yapılmalıdır" diye konuştu.

"Mağduriyet söz konusu"

"Bilimsel araştırmalardan elde edinilen verilere göre bir meslekten başarı ve motivasyon bekleniyorsa o meslekte mutlak surette "intikal" gerekmektedir" diyen Can, şöyle devam etti: "Aksi takdirde mesleğin başlangıcından emekliğe kadar gecen sürede "çalışan" ancak ve ancak kendini tekrar eder ve bu durum sonucunda hem çalışan hem de hasta mağduriyeti söz konusu olmaktadır. Bu anlamda Türkiye de hemşirelik mesleğinde branşlaşma gerekmektedir fakat bu durum günümüzde hala çözümlenemeyen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Lise ya da yüksek okul mezunu olan bir hemşire, mezun olduğu anda görevine "genel hemşire" olarak başlamakta ve yıllarca emekli olana kadar mesleğinin başında aldığı genel hemşirelik unvanını sürdürmektedir."

"Yüzde 5'i mesleğini severek yapıyor"

Hemşirelerin görevleri süresince, sağlık kuruluşlarının bir çok farklı biriminde çalışmalarına rağmen bu birimlere özgü herhangi bir branş ya da uzmanlık unvanı alamadıklarına dikkat çeken Can, şunları söyledi: "Bu durum, onların bir alan seçip o alanda uzmanlaşmalarını engellemektedir. Örneğin; bir hemşire 5 yıl ameliyathanede çalışarak, o alanda kendini geliştirmektedir. Fakat, tayini başka bir hastaneye çıktığında orada ameliyathane ile hiç ilgisi olmayan poliklinikler ya da çocuk servisi birimlerinde görevlendirildikleri için, onların daha önce elde ettikleri becerilerin kullanılmaması sonucu mesleki deneyimlerinin unutulmasına neden olmaktadır. Buna ek olarak, hemşireler mesleklerine başladıklarında yükselebilecekleri açık ve net yasalarla tanımlanmış herhangi bir pozisyon bulamamaktadırlar. Bunun sonucu olarak, onların mesleklerinde yükselmek için gösterecekleri azim ve performansta azalmaktadır. Bilimsel çalışmalar, görevde yükselme imkanı olmayan bireylerin tükendiğini, monotonlaştığını, mesleklerine yabancılaştığını belirtmektedir. Yapılan bir araştırmada hemşirelerin ancak yüzde 5'inin mesleğini severek yaptığı sonucu bu bilgiyi kanıtlar niteliktedir."

"Yükselmeleri için fırsat tanınmalı"

Hemşirelik mesleğinin branşlaşma ve görevde yükselme sorunları olduğunun altını çizen Can, şu ifadelere yer verdi: "Üniversitelerde ve devletinin çeşitli kurumlarında çalışan görevliler belirli yıl çalıştıkları ve belirli okulları bitirdikleri takdirde görevlerinde daha üst pozisyonlara gelebilmektedirler. Ancak hemşireler için bu durum söz konusu değildir. Bundan dolayı hemşireler mesleki anlamda patinaj yaparak adeta kendilerini tekrar etmektedirler. Hemşirelik mesleğinin net bir görev tanımının olmaması ve hemşirelik yönetmenliğinin doyurucu, açıklayıcı olmaması hemşirelik mesleğinde sürdürülebilirlik ve iş motivasyonu bakımdan ayrıca bir handikaptır. Sonuç olarak hemşirelik mesleğinde lisans düzeyinden başlanarak branşlaşma ile ilgili eğitimlere başlanması ve hemşirelere çalıştığı kurumlarda branşlaşma yetkisinin verilmesi, aynı zamanda bulundukları görevden daha yukarıdaki pozisyonlara yükselmek için fırsat tanınması, onların mesleklerini daha severek daha çok özveri göstererek yapmalarına katkıda bulunacaktır. Sağlık Bakanlığı hemşirelik hizmetlerinin teşkilat şemasında net olarak tanımlanması ve bu mesleğin güçlendirilmesi son derece önemlidir."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.