Heyelanın Yaşandığı Mahalle 1.5 Yılda Harabeye Döndü
Zonguldak'ta 1.5 ay önce yaşanan heyelan sebebiyle savaş alanını andıran mahalle harabeye döndü.
Zonguldak'ta 1.5 ay önce yaşanan heyelan sebebiyle savaş alanını andıran mahalle harabeye döndü. Her gün mahallelerine gelerek evlerinde kalan eşyalarını kontrol eden mahalleli, yetkililere çağrıda bulundu.
Zonguldak'ın Devrek ilçesinde geçen yılın Temmuz ayında meydana gelen heyelan; Karşıyaka Mahallesi'ni adeta savaş alanına çevirdi. Polis tarafından giriş ve çıkışların kapatıldığı mahalleden ayrılmak zorunda kalan mahalle sakinleri, kendileri için yapılması planlanan kentsel dönüşümü bekliyor. Her gün mahalleye gelerek heyelanın akıbetini takip eden mahalle sakinleri, heyelan nedeniyle giremedikleri evlerinde kalan eşyaları da sık sık kontrol ediyor. 86 binada, 187 daire ve 361 kişinin etkilendiği heyelanda, aileler kendi evlerine taşınmak için gün sayıyor.
Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Yavuz Korun, "1.5 yıl önce mahallemizde bu heyelan meydana geldi. Mahallenin büyük bir bölümünde evlerimiz tahrip oldu, yıkıldı yada zarar gördü. En son neticede afete maruz bölge ilan edildi. Bununla alakalı belli yasal süreç devam ediyor. En son vatandaşların hak sahipliğinin belli olması için başvurular var. Şu an o aşamadayız. Çalışmaya gelince, heyelanın başlangıç noktasında Karayolları Müdürlüğü'nün bir çalışması var. Alt tarafta DSİ'nin bir çalışması var. Ama mahallemizde bu görüntülerle alakalı herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Heyelanın neden olduğu su topluluklarının mahallenin içerisinden toplanması lazım. Mahallenin içinde veya heyelanın olduğu bölgede böyle bir çalışma yok. Bunun bir an evvel yapılmasını istiyoruz" dedi.
"Sağlam evler de boşaltıldı"
Tedbir amaçlı sağlam evlerin de boşaltıldığını hatırlatan Mahalle Muhtarı Yavuz Korun, "Bu olay 1.5 yıl önce yaşandığında heyelanın ne kadar ilerleyeceğini tahmin edemediğimiz için tedbir amaçlı sağlam evleri de boşalttırdık. Bir yıldır en azından burada görsel bir kımıldama, hareketlilik heyelanla alakalı bir şey göremiyoruz. İnsanlar o zaman tedbir olarak evlerini boşalttılar ama şu anda mağdur oldukları için sağlam evlerine geri dönmek istiyorlar. Evlerinin zarar görmediğini görüyoruz. Ama burası heyelan bölgesi olarak geçtiği için yetkililer geri dönüşe izin vermiyorlar. Onlar da kendilerine göre haklılar. Ama vatandaşı da kendi yerlerine koymaları lazım. Evleri sağlam olan vatandaşlar hakkında gerekli incelemelerin yapılıp evlerine geri dönmelerinin sağlanması gerekiyor" diye konuştu.
"Cıvıl cıvıl bir mahalleydi"
Heyelan sonrası mahalle sakinlerinin farklı bölgelere taşındığını hatırlatan mahalle muhtarı, "Burası cıvıl cıvıl bir mahalleydi. Ancak heyelan sonrası vatandaşların her birini bir bölgeye serpiştirdik. Şu anda mağdur durumdalar. Tamam evleri yıkılanlara çok fazla yapabilecek bir şeyimiz yok. Onlara yasal süreç şu anda devam ediyor. Ama evleri sağlam olanları olsun kurtarmamız lazım" diye konuştu. Mahalle sakinlerinden İbrahim Korun, "Afet olduğu anda evlerimizden çıktık. Kiraya gittik. Bir yıl devlet kiramızı karşıladı. Bizim evimiz sağlamdı. Heyelan bazı yerlerden sonra kesildi. Evimize döndük ama sorunlarımız bitmedi. Akşam evimize giremez olduk. Mahalle aralarında tiner çekenler, fuhuş yapanlar ile hırsızlık yapanlar oluyor. Evimizin önüne çıkamaz hale geldik. Belirli yerlere müracaatlarımızı yaptık. Yatsı namazına çıktığımızda sokakta kovalanır hale geldik" dedi.
Heyelanda, evlerin yanı sıra 40 yıl boyunca hizmet evren İmam Hatip Lisesi'nin okul binası, spor sahası ve tribünleri de kullanılamaz hale geldi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.