Hizmet-iş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz’den “Kıdem Tazminatı” Açıklaması:

Hizmet-iş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz’den “Kıdem Tazminatı” Açıklaması:

Hizmet-İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, gündemdeki sıcaklığını koruyan "kıdem tazminatı'nın yeniden düzenlenmesi konusuyla ilgili olarak, "Mevcut...

Hizmet-İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, gündemdeki sıcaklığını koruyan "kıdem tazminatı'nın yeniden düzenlenmesi konusuyla ilgili olarak, "Mevcut sistemin arızalı olan noktaların giderilmesi lazım. Çalışanlar hak kaybına uğramadan emeğin serbestçe dolaşıma imkan verecek şekilde sistemin rehabilite edilmesinden yanayız" dedi.

Başkan Öz, Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz-Taşıma İş Sendikası Afyonkarahisar Şubesinin gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Hak-İş bağlı Öz-Taşıma İl Temsilcisi Osman Uğur, Öz-Taşıma İş Ege Bölge Temsilcisi Osman Coşgun ve konfederasyona bağlı sendikaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda Başkan Öz, kıdem tazminatında yapılacak düzenleme ile ilgili İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açıklamalarda bulundu.

Kıdem tazminatı sisteminin çalışanların hak kaybına uğramadan yenilenmesi gerektiği vurgusunda bulunana Başkan Öz, ayrıca istatistiklere göre Türkiye'de kıdem tazminatı hakkından yararlananların oranının yüzde 11-15 olduğunu aktardı. Bu oranın Türkiye'deki çalışan sayısına bakıldığı zaman çok az olduğunu ifade eden Başkan Öz, "Kıdem tazminatları hususunda Hak-İş Konfederasyonu olarak çalışanlarımızın bugüne kadar yani kıdem tazminatından yararlananların bundan sonraki süreç içerisinde de yararlanmalarından yanayız. Kıdem tazminatından yararlananların oranına baktığımız zaman ülke içerisinde farklı oranlar verilse de ortalama yüzde 11-15 arasında kıdem tazminatından yararlandığı istatistiklerle ortada. Dolayısı ile biz konfederasyon olarak kıdem tazminatından bütün çalışanların çalıştıkları süre ile orantılı olarak yararlanabilmeleri için mevcut sistemin rehabilite edilmesinden yeniden bir düzenleme yapılmasından yanayız. Yıllardır bu konuda savunduğumuz açık bir fikrimiz var o da, çalışanların çalıştıkları süre boyunca kıdem tazminatından yararlanmaları için bir fon sisteminin kurulmasını istiyoruz konfederasyon olarak. Bu fon sisteminin kurulmasında da geçmişten bu yana yapılan çalışmalara destek verdik, bundan sonraki süreçte de destek vermek istiyoruz" diye konuştu.

"Özellikle gün sayısına dokunulmaması bizim açımızdan çok önemli bir nokta"

Kıdem tazminatı düzenlemesinde devlet ile birlikte iş ve iş veren taraflarının aynı masada oturup karar vermesinin çalışanların geleceği açısında daha sağlıklı olacağına inandıklarını kaydeden Başkan Öz, "Tabi burada tartışılan konu çalışanların kıdem tazminatından daha fazla yararlandırılmasından ziyade son dönemlerde özellikle kıdem tazminatını hesaplamaya esas gün sayısı dolayısı "gün sayısı 30'un altına düşecek mi, 30 olarak kalacak mı?" meselesi konuşuluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakan iken ve sonraki süreçte yaptığı açıklamalarda özellikle "kıdem tazminatı ile ilgili sosyal taraflar ile görüşüleceğini bu çerçevede sosyal tarafların mutabakatı ile bir düzenleme yapılacağını" ifade ettiler. Bu çerçevede olaya baktığımız zaman özellikle işçi tarafını oluşturan konfederasyonlar ve Hak-İş olarak biz çalışanların mevcut kazanımları ile ilgili bir geri adım atılmasının biz doğru olmadığını söylüyoruz. Bundan sonrada bunu söylemeye devam edeceğiz. Özellikle gün sayısına dokunulmaması bizim açımızdan çok önemli bir nokta, gün sayısına dokunulmadan bu mevcut sistemin arızalı olan noktaların giderilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

"Özel sektör çalışanlarının bir çoğu kıdem tazminatından istifade edemiyor"

Kıdem tazminatı sisteminin yeniden düzenlenmesi konusunda en sağlıklı uygulamanın "fon" sistemi olacağına da inandıklarını aktaran Başkan Öz, fon sistemine örnek olarak ise Avusturya modelini gösterdi. Fon siteminin özellikle çalışanlar açısında çok faydalı olacağını belirten Başkan Öz, "Özel sektör çalışanlarının bir çoğu kıdem tazminatından istifade edemiyor. Onların çalıştıkları süre ile orantılı olarak kıdem tazminatından istifade edebilmesi için mevcut sitemde düzeltmeye gidilmesi gerekiyor. Bu düzeltme yapılırken de elbette sosyal taraflar olan işçi konfederasyonlarının ve iş veren konfederasyonlarının da karşılıklı görüşleri alınmalı, taraflar bir masada bir araya gelmeli ve birbirlerini sağlık bir ortamda dinleyerek, kıdem tazminatı ile ilgili bugüne kadar yaşanan sorunları çözecek bir sistem getirilmeli. O sisteminde biz fon olduğuna inanıyoruz, kıdem tazminatı fonu olduğunu inanıyoruz. Avrupa ülkelerinde kıdem tazminatları ile ilgili farklı farklı sistemler var örneğin, Avusturya'da kıdem tazminatı fonu sitemi getirildi, fon sistemi getirildikten sonra kıdem tazminatından istifade eden çalışan sayısının ortalama yüzde 40 arttığı ifade ediliyor" dedi.

"İşçi kesintisi ve iş veren katkı payı miktarı onun özel fon hesabına yatırılacak"

Başkan Öz, kıdem tazminatında siteminde yapılması gereken düzenleme ile ilgili açıklamalarına şöyle sonlandırdı:

"Bugün ki mevcut sistemde ise çalışan bir arkadaşımız çalıştığı yerden kedi isteği ile ayrıldığında belli koşullar yoksa kanunda tanımlanan fesih sebepleri yoksa örneğin, işçi vefat ettiğinde mirasçıları tazminat alabiliyor ama işçi kendi isteği ile işten ayrıldığı zaman tazminat alamıyor. İşveren tarafından geçerli nedenlerle iş sözleşmesi fesih edilmişse veya işçimiz tarafından geçerli nedenlerle iş sözleşmesini fesih ederek işçimiz iş yerinden ayrılmış ise tazminat alıyor. Ancak emek piyasasında emeğin serbest dolaşması dediğimiz meselede yani çalışanın çalıştığı işten memnun kalmayıp ayrılmak isteğinde bir çalışanımız yıllarca meydana gelen birikimini tamamen ortadan kaldıracak şekilde o iş yerinden ayrılmak zorunda kalıyor. 10-20 yıllık çalışmasını tamamen göz ardı ederek o iş yerinden ayrılmak zorunda kalıyor. Bu şekli ile de ayrıldığında kıdem tazminatını alamıyor. Dolayısı ile emeğin serbestçe dolaşıma imkan verecek şekilde bugün sistemin rehabilite edilmesinden yanayız, fon sistemi kurulduğunda ne olacak? Bizim arzu ettiğimiz ve bugüne kadar dile getirdiğimiz sistemde eğer çalışanlarımız iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren gerek işçi kesinti miktarı gerekse de iş veren katkı payı miktarı onun özel fon hesabına yatırılacak işçimiz hangi sebeple olursa olsun belli bir kıdem doldurduğunda ve iş yerinden ayrılmak istediğinde o fondan kıdem tazminatını alabilecek. Dolayısı ile bu sistemin daha sağlıklı olacağına inanıyoruz. Bu gün ki sistem çalışanların kıdem tazminatı almalarına ve haklarına korumaya imkan vermeyen bir sistem bu yüzden de bu sistemin muhakkak düzeltilmesi lazım."

Öte yandan, toplantıya İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ve çok sayıda Belediye Başkanı da katıldı.

Hizmet-iş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz’den “Kıdem Tazminatı” Açıklaması:

Hizmet-iş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz’den “Kıdem Tazminatı” Açıklaması:

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.