Hkü’de Protez- Ortez Farkındalığı Semineri
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde "Protez ve Ortezlerde Güncel Teknoloji" konulu seminer gerçekleştirildi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde "Protez ve Ortezlerde Güncel Teknoloji" konulu seminer gerçekleştirildi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (FTR) bölümü tarafından düzenlenen "Protez ve Ortezlerde Güncel Teknoloji" konulu seminer Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
HKÜ FTR bölümü tarafından, çok sayıda protez (eksik olan vücut uzuvlarını taklit edecek şekilde yapılmış aygıtlar) ve ortez (işlevini kısmen veya tamamen kaybetmiş uzuvların performansını arttırmak ve daha fazla kullanılabilir hale getirmek amacıyla vücuda takılan yardımcı cihazlar) kullanmaya ihtiyaç duyan hastaların varlığından dolayı, bu konuya dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak ve detaylı araştırmalar için bu seminerin düzenlediği belirtildi. Seminere, Gaziantep Üniversitesi, Dr. Ersin Arslan Hastanesi, 25 Aralık Devlet Hastanesi, farklı hastane ve üniversitelerden çok sayıda akademisyen ve doktor, çeşitli özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarından fizyoterapistler, konuyla yakından ilgilenen protez- ortez teknikerleri/teknisyenler ve çeşitli üniversitelerden öğrenciler katıldı.
"Rehabilitasyon anlamında önemli gelişmeler var"
HKÜ FTR bölüm başkanı Prof. Dr. Kezban Bayramlar, seminerde yaptığı konuşmada, "Protez ve ortez konusunda gelişmeler hızlı bir şekilde devam etmektedir. Teknolojik gelişmelere baktığımız zaman son yıllarda rehabilitasyon anlamında önemli gelişmelerin olduğunu görmekteyiz" dedi.
Toplantıda 3 oturum yer aldı. İlk oturumda, protez-ortezlerdeki güncel teknoloji ile birlikte bu konuyla ilgili SUT (Devletin sağlık ile ilgili sosyal politikalarının uygulamasına imkan veren, kılavuzluk eden, fiyatlandıran, düzenleyen ve diğer tüm uygulama detaylarını içeren mevzuatlar) ile ilgili değişiklikler tartışıldı. İkinci oturumda; teknolojik protez-ortezlerde reçetelendirme ve teknolojik protezlerde rehabilitasyon konusu ele alındı. Son oturumda ise; ortezleme konusu, hekim ve fizyoterapist bakış açısıyla tartışıldı ve ortez teknikeri tarafından yapılan dinamik ayak - ayak bileği ortezi (Dynamic Ankle Foot Orthosis / DAFO) uygulaması katılımcılardan büyük ilgi gördü. Seminer teşekkür sertifikaları ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.