Iğdır’da ‘Metzamor Nükleer Santrali’ Toplantısı
Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından kente 16 kilometre olan ve Ermenistan'da bulunan Metzamor Nükleer Santrali'nde meydana gelebilecek tehlikeleri...
Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından kente 16 kilometre olan ve Ermenistan'da bulunan Metzamor Nükleer Santrali'nde meydana gelebilecek tehlikeleri ve önlemleri ile ilgili bir toplantı yapıldı.
Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, "Metzamor Nükleer Santrali hakkında çeşitli görüşler var. Zararlı mı, zararsız mı, nükleer santralinden radyasyon yayılıyor mu, yayılmıyor mu tartışmalarına son koymak için bu toplantı düzenlendi. İşin uzmanları gereken bilgiyi verecektir. Metzamor Nükleer Santrali eski bir santral olup ve koruma bandı yok. 1977 yılında inşa edilmiş, Ermeniler elektrik ihtiyaçları için kullanıyor. Kapatılması istenmiş ama 2026 yılına kadar kullanılacağı belirtiliyor. En güvensiz santral olarak tarif ediliyor. 1988 yılında meydana gelen depremde çatlamış, binlerce vatandaş ölmüştür. Ancak Ermenistan'ın enerjisinin yüzde 40'nı karşıladığı için kapatılmıyor. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce atom enerji kurumundan gelen arkadaşlar gerekli bilgilendirmeyi yapacaklardır. İlimizde çeşitli ölçümler yapılmakta ve bu ölçümler değerlendirilip Ankara'ya gönderilmektedir. Iğdır'a 16 kilometre mesafede olan nükleer santralden sızacak radyasyon karşısında ne gibi tedbirler alınması gerektiğini anlatacaklardır" dedi.
Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bülent Zeğem ise, müdürlük olarak afetleri önleyici tedbirler kapsamında heyelan riski bulunan yerleşim yerlerinde gereken tedbirleri aldıklarını belirterek, "Metzamor Nükleer Santrali de yurdumuzda bulunmamasına rağmen ilimiz için risk teşkil etmektedir. Afet olmadan önleme ve zararlardan en az etkilenme adına AFAD ve TAEK ile birlikte ulusal radyasyon planı çerçevesinde radyasyon planı hazırladık. Amacımız Iğdır halkını aydınlatmaktır" şeklinde konuştu.
TAEK mühendisi Dr. Gürdal Gökeri ve AFAD uzmanı Yasin Genç de, yaptıkları konuşmalarda Metzamor Nükleer Santrali'nin konumu ve zararı hakkında bilgi verdi. Şu anda korkulacak bir şey olmadığı ifade eden uzmanlar, "Her gün düzenli olarak gerek Türkiye genelinde 193 istasyonda ve Iğdır'da ölçümler yapıyoruz. İnsan sağlığına zarar verecek bir radyasyon miktarı yoktur. AB değerleriyle aynı. Her ihtimale karşı halkımız bilinçlenmeli, radyasyon olduğu anda 4 ve 20 kilometre alandaki insanlar iyotlu hapı almalı, herkes oradan süratle tahliye edilmelidir. 300 kilometre uzaklıkta yetişen gıda maddeleri bile tüketilmemelidir. Eller yıkanmadan ağza götürülmemelidir. İyot tabletleri ev ev dağıtılmalı, vatandaşlar bilgilendirilmelidir" şeklinde konuştular.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.