İki Buçuk Milyonluk ‘Samib Urge’ Projesinin Tanıtımı Yapıldı
Ekonomi Bakanlığı ve İhracat Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projesi kapsamında "Sakarya...
Ekonomi Bakanlığı ve İhracat Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projesi kapsamında "Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Derneği-SAMİB URGE" projesinin tanıtımı yapıldı.
Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Günay ve Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin'in katılımlarıyla gerçekleştirilen program, SAMİB Merkezinde yapıldı. Proje kapsamında konuşan SAMİB Başkanı Güneş, "SAMİB olarak Sakarya Teknokent ile işbirliği kapsamında ortak yürüttüğümüz bu değerli proje, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi adına çok önemlidir. Ekonomi Bakanlığı Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilip uygun görülen URGE Projesinin amacı, SAMİB üyesi şirketlerin uluslararası rekabet güçlerinin geliştirilmesidir. Projeye dahil olan 22 SAMİB üyesi firmamız açısında projenin şirkte içi yapılanma, şirketlerin ihracat stratejilerine uygun hale getirilmesi, ihracat odaklı insan kaynağı niteliği ve niceliğinin artırılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.
Proje ortaklarından olan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Engin ise, "Sanayi üretiminde Endüstri 4.0'ın konuşulmaya başlandığı günümüzde, ulusal kalkınmanın ve tabir yerindeyse gerçek anlamda bağımsızlığın anahtarının Ar-Ge ve inovasyon olduğu konusunda sanırım hemfikirizdir. Bu bağlamda geleneksel üretim yaklaşımında yaşanan bu baş döndürücü değişim ve hızlanma "yerli ürün" anlayışımızı da kökünden değiştirmektedir. Artık yerli ürün küresel piyasa şartları dikkate alınarak geliştirilmelidir. Küresel normları ve pazar rekabetçiliğini hedeflemeyen, ithal ikame sağlasa bile sadece iç pazarı hedefleyen, Ar-Ge ile desteklenmemiş geleneksel üretim anlayışı artık terk edilmelidir. Küresel pazarda yer almanın yolu da yine Ar-Ge ve inovasyondan geçmektedir. Bu ise ancak kamu, üniversite ve sanayi olarak sıralanan üçlü sarmalın bu süreçlerde etkin ve ortak bir rol üstlenmesiyle mümkündür. 2000'li yıllara kadar bu üç unsur arasındaki ilişki, tam olarak baş harfleri bir araya getirilerek ifade edilebilir, yani Kamu-Üniversite-Sanayi, kısa adıyla KÜS. Ancak teknoparkların kurulması, ardından teknoloji transfer ofislerinin hayata geçirilmesi, son olarak da Ar-Ge ve Üretim Reform Paketleri ile buna işbirliğinin İ'si eklenmiş ve KÜSİ halini almıştır. Ben aynı zamanda KÜSİ Sakarya İl Temsilcisi olarak görev yapıyorum. Çalışmalarımızda son iki yılda 200'ün üzerinde firma ile en az bir defa görüşülmüş ve yaklaşık 90 projeye hayat verilmiştir" ifadelerini kullandı.
"Sakarya Teknokent bölgenin Ar-Ge üssü haline geldi"
Prof. Dr. Engin, "Bugün işte kamu, üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğimizin bir ürünü olarak SAMİB ile yapacağımız ve toplam bütçesi 2 milyon 500 bin TL'yi bulabilecek URGE projesinin basın duyurusu için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ekonomi Bakanlığımız tarafından da desteklenen projemizin amacı, SAMİB üyesi yerel şirketlerin uluslararası pazarda rekabetçiliğini ve ihracatını artırmaktır. Ayrıca SAMİB ile işbirliğimiz çerçevesinde ilimizdeki Kobileri "Avrupa İşletmeler Ağına" kayıt süreçlerimiz tüm hızıyla devam etmektedir. Tüm bu ortak çabalarımızın, yerli firmalarımızın uluslararası rekabet gücünü ve cesaretini artırmasını temenni ederken, bu projede oluşturulan konsorsiyuma katılan firmalarımıza, özellikle de projenin geliştirilmesi aşamasında olağanüstü gayretle çalışan değerli başkan Günay Güneş ve SAMİB ailesine en içten teşekkürlerimi sunuyor, projenin Sakarya'mıza, bölgemize ve ülkemize yararlı olmasını diliyorum" dedi. Konuşmasında Sakarya Teknokent ile ilgili kısa bir bilgi veren Engin, "Sakarya Teknokent bölgemizin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine yapmış olduğu katkıyı hem nitelik hem de nicelik olarak artırmaya devam etmektedir. Mayıs ayında hizmete açacağımız üçüncü binamız ile bünyemizdeki Ar-Ge firması sayısını 100 civarına çekmiş olacağız. Sakarya Teknokent'te neden bulunmalıyım diye soracak olursanız; burada Ar-Ge'ye dayalı proje faaliyetlerinde gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinden muafiyet sağlıyoruz. Ancak siz girişimciler bu muafiyetlerden yararlanmanın yanında, bölgenin en güçlü kamu üniversitesi olan Sakarya Üniversitesinin fiziksel ve akademik altyapısıyla bütünleşmek, markalaşmak ve uluslararasılaşmak suretiyle, Ar-Ge'ye dayalı cironuzu 3-5 katına çıkarmak için gelmelisiniz" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.