İklim Değişikliği Semineri
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin işbirliğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen "İklim...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin işbirliğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen "İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler" semineri Gaziantep'te başladı.
Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen seminer 2 gün sürecek. İlk günde iklim değişikliğinden dolayı yaşanan problem ve sıkıntılara dikkat çeken konuşmacılar, hava, toprak ve suyun önemine dikkat çektiler.
Görev geldikten sonra Çevre ve Kontrol Daire Başkanlığının altyapısını güçlendirdiklerini ve buna göre çalışmalar yaptıklarını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak iklim eylem planını 2011 yılında oluşturduğunu kaydetti.
Bir yıl boyunca hava ölçümü yaptıklarını ve şehirde doğal gaz kullanımının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Şahin, kirlilik oranı yüksek olan mahallelerde bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. 30 mahallede yapılan çalışmalar ile buraların standartların altına çekmeye karar verdiklerini belirten Şahin, toprağın suyun ve havanın da korunması yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti.
'Biogaz ve güneş enerji santralleri kuruyoruz'
Organize sanayi bölgesinde kirli su konusunda çok önemli çalışmalar yaptıklarını, yaklaşık 20 kilometrelik bir alanda kirli suyun temiz suyu karışımını önlediklerini aktaran Şahin, Nizip Çayı'na akan kirli suyun atık su kanalına çevrildiğini vurguladı. Yaklaşık 2 milyon metre kare alanda ağaçlandırma çalışması da yaptıklarını dile getiren Şahin, "Kirletmek çok kolay. Ancak gelin bunu eski haline dönüştürelim dediğiniz zaman korkunç bir maliyet ortaya çıkıyor. Çok büyük yatırımlar istiyor. Bakanlık ve hükumetten gelen talimatlar doğrultusunda zaten çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İklim değişikliği konusunda bir diyen unsur ise ulaşım. Ulaşımda bize aldığımızı tüm otobüsleri doğalgazlı olarak aldık. Ulaşımda yaptığımız projelerin tamamının çevreci olmasına dikkat ediyoruz" dedi.
Bölgenin güneş açısından çok şanslı olduğunu ifade eden Şahin, "Güneş bizde ama güneş enerjisini Avrupa'dan alıyoruz. Bu açıdan biz kendi güneş enerjimizi üretmek için hemen yatırımlara başladık. Şuanda Türkiye'nin en büyük solar otopark enerjisini kurduk. Rüzgar enerjisi için çalışmalara başladık. Rüzgar enerjisi ile ilgili Nurdağı bölgesinde çalışmalarımız sürüyor. Biogaz yatırımına da geçtik. Bu konuda Kalkınma Bakanlığından aldığımız bilgiler doğrultusunda ihalesini yapıp tesis çalışmasına başladık" ifadelerini kullandı.
Hava, su, toprak konusunda okulları dolaştıklarını ve oradaki çocuklara bu konuda bilinçlendirme yaptıklarını belirten Şahin, bugüne kadar 60 bin öğrenciye ulaştıklarını hatırlattı.
İklim değişikliği konusunda değişik alanlarda birçok eğitimler, bilgilendirmeler ve bilinçlendirmeler yaptıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan, 2030 yılına kadar dünyadaki zararlı tüm evrelerden kurtulmak için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.