İl Genel Meclisi’nden Almanya’ya Tepkisi
Çorum İl Genel Meclisi üyeleri Boğazkale'de Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazı yapılması amacıyla İl Özel İdaresine ait bir hektarlık alanla...
Çorum İl Genel Meclisi üyeleri Boğazkale'de Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazı yapılması amacıyla İl Özel İdaresine ait bir hektarlık alanla ilgili yaptığı başvuruya tepki gösterdi. Meclis üyeleri kazıların Türk arkeologlar tarafından yapılmasını Almanların başkanlığındaki bir kazı çalışmasını istemediklerini ifade etti.
İl Genel Meclisi üyeleri, Boğazkale'de bulunan mülkiyeti idareye ait Çevizliköm mevkiindeki bir hektarlık tarlanın Boğazköy örenyeri sınırları içinde 1. Derece Arkeolojik sit alanında kalması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Doç. Dr. Andreas Schachner tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülmesi nedeniyle taşınmazın örenyeri olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisinin yapılması amacıyla gündeme getirilen öneriye tepki gösterdi.
AK Parti İl Genel Meclisi üyesi Nurettin Karaca, bölgede Alman enstitülerinin kazı yapmasını uygun bulmadığını ifade etti. Alman vakıflarının geçmişte istihbarat çalışmaları yaptığını belirten Karaca, "Arkeoloji ve tarih bakımından zengin bir ülke olarak kazıları kendimiz yapamıyorsak bu bizim eksikliğimizdir yeter artık. Çalışmaları kendimizin yapma zamanı gelmiştir" dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da, Türkiye'nin kendi kazısını kendisi yapamayacak kadar acizse diyecek bir şeyin olamayacağını söyledi. Türkiye'nin kendi kazısını devam ettirememesini protesto ettiğini belirten Kaya, "Yetkililer umarız bir adım atarlar. Almanlar daha önce alıp götürmüşler. Yine aynısı olacaksa eserler toprak altında kalsın daha iyi" ifadelerini kullandı.
AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Alagöz de yaptığı konuşmada Alman Meclisi'nin sözde soykırım yasasını kabul ettiğini hatırlatarak, milletlerin kendi tarihini kendisinin incelemesi gerektiğini, Türkiye'ye karşı tutumu belli olan Almanya'ya karşı bir tutum alınması gerektiğini vurguladı.
AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanı Abdullah Meteoğlu da tarihte tarihi eser kaçakçılığının çok olduğunu belirterek Alman Enstitüsü'nün bulunan eserlerin telif hakkını aldığını, kazılarda 100 yıldır yöre halkının da çalıştığını ancak son gelişmelerle birlikte kazı ruhsatının verilmediğini hatırlattı. Çalışma alanının 137 hektar olduğunu ve görüşülen konunun 1 hektara yakın olduğunu anlatan Meteoğlu, çalışmanın Alman Enstitüsü ile alakasının bulunmadığını savundu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.