İlaçlama Şirketleri: “İnsan Sağlığı Hiçe Sayılıyor”

İlaçlama Şirketleri: “İnsan Sağlığı Hiçe Sayılıyor”

Mersin'deki ilaçlama şirketleri, insan sağlığını doğrudan etkileyen sektörde denetim eksikliği olduğunu belirterek, merdiven altı şirketlerin insan...

Mersin'deki ilaçlama şirketleri, insan sağlığını doğrudan etkileyen sektörde denetim eksikliği olduğunu belirterek, merdiven altı şirketlerin insan sağlığını tehlikeye attıklarını belirttiler. MTSO 31 No'lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Yılmaz, "Sektörde çok düşük fiyatlara ilaçlama yapan, insan sağlığını hiçe sayan birçok merdiven altı firma var. Denetimlerin artması gerekiyor" dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 31 No'lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi, Mersin'de faaliyet gösteren ilaçlama sektör temsilcilerini bir araya getirerek sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi. MTSO 31 No'lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Yılmaz başkanlığında düzenlenen toplantıya, 31 No'lu Komite Başkan Yardımcısı Ferman Turgut, komite üyeleri, ilaçlama sektör temsilcileri katıldı.

Yılmaz: "Sektörde çok düşük fiyatlara ilaçlama yapan, insan sağlığını hiçe sayan birçok merdiven altı firma var"

Toplantıda konuşan Meslek Komite Başkanı Yılmaz, ilaçlama sektöründe MTSO çatısı altında ilk kez böyle bir toplantı düzenlediklerini vurgulayarak, sektör sorunlarının çözümüne katkı sağlamak istediklerini söyledi. Mersin'de faaliyet gösteren ilaçlama iznine sahip 28 firma bulunduğu bilgisini veren Yılmaz, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile etkileşimde olduklarını, sorunların ilgili mercilere iletilmesi adına bu toplantıların önemli olduğunu ifade etti. Denetim mekanizmasının harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Sektörde çok düşük fiyatlara ilaçlama yapan, insan sağlığını hiçe sayan birçok merdiven altı firma var. Denetimlerin artması gerekiyor" dedi.

Ayrıca tanıtım yapılması ve insanlarda farkındalık oluşturmaları gerektiğini kaydeden Yılmaz, ilaçlama sektörünün kullandığı hammaddelerin kimya, gıda, tarım gibi sektörlerle etkileşim içinde olduğuna işaret ederek, halk sağlığının korunması için ilaçlama sektör temsilcilerinin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Turgut: "Mersin firmaları ihaleleri alamıyor"

Komite Başkan Yardımcısı Turgut da sektörün sorunlarının çözümünde birlikteliğin önemine dikkat çekti. Mersin'de çok büyük ilaçlama ihaleleri olduğunu anlatan Turgut, Mersinli firmaların birçoğunun ise yeterli bütçesi olmaması nedeniyle bu ihaleleri alamadığını belirtti. Avrupa'da ya da Amerika'da patronu olmayan kolektif şirketler, yani işçi şirketler olduğunu kaydeden Turgut, Mersin'in de bu akıma doğru gitmesi, oluşturacağı güç birliği ile çalışıp gerekirse ihalelere girmesi gerektiğini vurguladı. MTSO'yu ve komiteyi kullanarak bunun başarılabileceğini belirten Turgut, bireysel olarak yaptırım güçlerinin olmadığına dikkat çekti.

Özdemir: "Sonunda birileri bizi önemsedi"

30 yıllık biyosidal uygulayıcısı olduklarını dile getiren bir ilaçlama firmasının müdürü Muzaffer Özdemir ise kullandıkları maddenin zehir olması nedeniyle yaptıkları işin ciddiyetine dikkat çekti. "Sonunda birileri bizi önemsedi" diyen Özdemir, kullandıkları ilaçların litresi 100 TL olmasına rağmen, bir fumigasyonu 100 TL'ye zor yaptıklarını ifade etti. Özdemir, "Bazı ülkelerde evlere uygulanan biyosidal 250-300 dolara, Amerika'da 700 dolara yapılıyor. Üstelik bu rakamları devlet belirliyor. Türkiye'de ise bu rakamlar 50 TL ile 100 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yanlış ilaçlamaların insan sağlığı açısından zararlarına da değinen Özdemir, insan vücudunun bu ilaçları atamadığını ve ölümlere yol açabildiğini söyledi. Her şirketin mutlaka biyosidal dosyası olması gerektiğini kaydeden Özdemir, denetim eksikliğinden şikayetçi oldu. İlaçlama firmalarının atıklarını bertaraf tesislerine vermeleri gerektiğini de hatırlatan Özdemir, vermeyen firmalara büyük cezalar kesildiğini söyledi.

Çiftçi: "İlaçlama sektörü öksüz bir evlat"

Bir başka şirket sahibi Ümit Çiftçi de sektörü öksüz evlada benzetti. Sektör olarak hiçbir yaptırımlarının olmadığını belirten Çiftçi, öncelikle sektör temsilcilerinin bir araya gelerek birbirlerini tanımaları gerektiğini dile getirdi. Mersin'de endüstriyel sanayi şirketlerinin fiyat teklifi alırken çok düşük rakamlara iş yaptırmaya çalıştıklarından şikayetçi olan Çiftçi, bu konuda fiyat standardı oluşturulması gerektiğini söyledi. Site ilaçlamalarına da değinen Çitfçi, "Site ilaçlamaları belediyelerin yetkisindedir. Oysa bazı site yönetimleri yetkileri ve bu konuda bilgileri olmamasına rağmen ek olarak sitelerini ilaçlatıyor. Bu konuda site yönetimleri uyarılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Gelbul: "Denetimler yüzünden para kazanamıyoruz"

Sektör temsilcilerinden Sibel Gelbul ise bugün bir ihaleye girerken bile biyosidal belgesi sorulduğunu söyledi. Merdiven altı hiçbir firmanın denetlenmediğini vurgulayan Gelbul, buna karşılık izin belgesi olan firmaların sürekli denetlendiğini belirtti. Bu durumda bir haksız rekabet oluştuğunu kaydeden Gelbul, "Sektör olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından sürekli denetleniyoruz. Bizi herkes denetliyor ve inanılmaz ücretler alıyorlar" şeklinde konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.