İmranlı Kasaplar Köyü

İmranlı Kasaplar Köyü

Kasaplar Köyü haberleri, İmranlı Kasaplar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kasaplar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Kasaplar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

İmranlı Kasaplar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kasaplar köyü son dakika gelişmeleri, Kasaplar köyüne özgü yemekler, İmranlı Kasaplar köyünün tarihi, Kasaplar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kasaplar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kasaplar, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kasaplar Köyü Resimleri ve kasaplar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İmranlı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? İmranlı Sivas Arası Kaç Km? İmranlı Hava Durumu? Sivas Köyleri ve İmranlı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında İmranlı Kasaplar Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

KASAPLAR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Kasaplar, Sivas ilinin İmranlı ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 133 km, İmranlı ilçesine 31 km uzaklıktadır. Sivas İlinin doğuda en son noktasıdır. Doğuda Erzincan ili ile sınırdır. Denizden yüksekliği 2.200 mdir. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kızıldağın güney doğu yamacındadır bölgede yoğun kar yağar.

Kasaplar Tarihçe:

Köyün Kurcusu “Süleyman” isimli köken olarak Saltukluların Sarısaltuk koluna bağlı olan aşiretten gelen ( Dede soyu olduğu bilinen ) kişidir. Kaynaklar göstermektedir ki; Tunceli’nin Hozat ilçesininde Ağveren olarak bilenen köyünden göç ederek yine Tunceli Hozat’da Karaca köyünü kurmuşlardır. Bugüne kadar bağlantılarını bu bölgede yaşayan akrabaları; dedeleri aracılığı kopartmadan sürdürmüşlerdir. Bu şahsiyetlerin en bilindik örnekleri olarak; günümüzdeki sarısaltuk dedelerinden Ahmet Yurt’u daha önceki süreçlerde Feyzullah dedelerimizi sayabiliriz. Kendileri gerek Sarısaltuklar gerekse de diğer bölge halkı tarafından saygıyla anılan dedelerdir.
Hozat’dan göçen Süleyman ismindeki köy kurucusu Sivas yöresine gelmiş ve Kasaplar Köyü’nü kurmuştur. Kasaplar İmranlı’da yer etmiş az sayıdaki Sarısaltuk köyünden birisidir, büyük çoğunluğu büyük şehirlerde yaşayan kasaplar halkı; diğer İmranlı köylerinde olduğu gibi yazları köylerinde yoğun olarak bulunmaktadır. Köyde ikamet eden insanlar daha çok hayvancılık ve tarımla ilgilenmeye çalışsalar da, köyün iklim şartları bulunduğu coğrafi koşullar nedeniyle oldukça rüzgarlı, yoğun kar toplama potansiyeliyle tarıma elverişsizdir, köyün bir diğer geçim kaynağı arıcılıktır; bu alanda iddialı oldukları görülmektedir. Köyde tarihinin ilerlemesi ile köye yerleşen çok kıymetli aileler, aşiretler sayesinde köy kültürel olarak zenginleşmesini gerçekleştirmiş, büyümüş ve anlam kazanmıştır.
Sarısaltuklular bilindiği üzere Türk, Alevi aşiretidir ancak Kasaplar’ın kurulduğu bölğe gerceği olan Kurmance öğrenmiş ve kullanmıştır, Kasaplar’ın dedesi olarak gördüğümüz Karaca köyünde Kurmance konuşulmamakta dolayısıyla bilinmemektedir.
Bu dil zenginliğinin kurulan bölgenin bir kazancı olduğu görülmelidir.
Kasaplar Köyü’nün kurucusu ve çocuklarının mezarları “Eski Köy” olarak bilinen, köyün ilk kuruluş bölgesindedir. Günümüzde de ziyaret etmek mümkündür. Tarihi mezarların, tarihsel dokusu oldukça derinden hissedilmektedir. Kurucu Süleyman\'ın yaşadığı dönemde oldukça eziyete maruz kaldığı, mazlum kişiliğe sahip olduğu, ailesini erken yaşta kaybetmiş olduğu, mucizevi olduğu nesiller boyu aktarılmıştır. Ayrıca köy ismini kurucu olan Sülayman dedenin köy için yaptığı kurbanları kesmesi ile bölgedeki insanların, kesilen kurban çokluğuna istinaden kasap benzetmesi üzerine, Kasaplar olarak verildiği varsayılmaktadır. Yeniden yapılanma sürecinde bulunan Kasaplar Köyü’nün İmranlı’nın en gözde, bakımlı köyleri arasında olması adına köy mensuplarının çalışmaları takdire şayandır.
2018 yılında Köy derneği kurulmuş başkan olarak Nurettin Yurtseven seçilmiştir.
2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Gülağa Turan seçilmiştir.

Kasaplar Köyü’nde bulunan soyadlar:
Yurtseven
Özdoğan
Seven
Öztürk
Güven
Turan
Teber
Türkan
Özcan

Köyün ekonomisi hayvancılık ve arıcılığa dayalıdır. İklimin sert olması nedeniyle herhangi bir ekim alanı yoktur. Köyün büyük bir bölümü hayvancılık için mera alanıdır. 1995 yılından beri arıcılık yapılmakta olup yıllık bal üretimi 35 ton kadardır. Bölgede kekik ve keven bitkilerinin yoğun olmasından dolayı üretilen bal keven balı olarak bilinir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup D-80 karayoluna sadece 750 m uzaklıktadır. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.