İnci Kefallerin Zorlu Yolculuğu Devam Ediyor
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin "zorlu yolculuğu" devam...
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin "zorlu yolculuğu" devam ediyor.
Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefalinin göçü devam ediyor. Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefalinin üreme dönemi nedeniyle 15 Nisan- 15 Temmuz arası uygulanan av yasağı devam ediyor. Yaklaşık 2 milyar balık üremeleri öncesi adaptasyon için akarsu ağızlarına gitmeye çalışırken, vatandaşlarda göçün izlenebildiği yerlerden Erciş ilçesindeki Deliçay ile Muradiye'deki Bendimahi Çayı'na akın ediyor. Bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van Büyükşehir Belediyesi tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında tedbir alınıyor. Balıkların zorlu yolcuğunu görmek isteyenler için oluşturulan izleme alanları, vatandaşların akınına uğruyor. Balık göçünün yoğun olarak görüldüğü Van'ın Erciş ilçesindeki Deliçay ile Muradiye ilçesinde bulunan Bendimahi Çayı'na gelen vatandaşlar, suyun akışının tersine yüzen ve önlerine çıkan engelleri adeta uçarak aşan balıkları izlemenin keyfini yaşıyor.
Balıkların göç süresini anlatan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, "Van Gölü bildiğiniz gibi ülkemizin en büyük gölü. Orijinal ve eşsiz bir ekosistemi sahip ve bu ekosistemde tek balık türü olan ve yaşamayı başaran inci kefali bulunuyor. İnci kefalleri her yıl nisan ayında üremek için sürüler halinde akarsuların ağızlarında toplanmaya başlıyor ve su sıcaklığı 30 santigrat dereceyi geçtiği zaman üremek için derelere gidiyor. Şimdi içinde bulunduğumuz ayı itibariyle de su sıcaklığı artık 13 derecenin üzerine çıktığı ve inci kefalleri Van Gölü'ne dökülen derelerin ağızlarında toplanarak sürüler halinde üremek için akarsulara girmeye baladı. Şu anda bulunduğumuz Erciş Deliçaydaki göç gözlem noktası. Burada milyonlarca inci kefali aynı anda üremek için akar suya girdi ve üreme göçünü gerçekleştiriyor. Burada aslında şunu görüyoruz doğal kaynakları doğal değerlerimizi korursak neler olacağının bir somut görüş dergisidir inci kefali. Çünkü inci kefalini görmek için şehir dışından binlerce insan buraya akın ediyor, işin bu turizm boyutu. Diğer bir boyutu ise işin ekonomik boyutu. Çünkü var göründü 165 tekne çalışıyor ve bu teknelerin her birisinde yaklaşık 5-6 kişi çalışıyor. Göl çevresinde yaklaşık 14 bin insan geçimini inci kefalinden sağlıyor. Dolayısıyla inci kefalini korursak hem 14 bin insanın geçimini sağlamış olacağız diğer taraftan da bölgenin eko turizmine, ekolojik turizmine büyük bir katkı sunmuş olacağız" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.