İncir’de İlekleme Dönemi Başladı
Aydın'da havaların ısınması ile incir meyvesinin olgunlaşması için yapılan ilekleme işlemi başladı.
Aydın'da havaların ısınması ile incir meyvesinin olgunlaşması için yapılan ilekleme işlemi başladı. Aydın'ın Köşk, Germencik ve Kuyucak ve Nazilli ilçelerinin taban kısmında başlayan ilekleme işlemlerinin önümüzdeki haftalarda yaylalarda da başlaması bekleniyor.
Bu yıl ileklerin kilosunun 4 lira ile 8 lira arasında değiştiği belirtilirken, ilek temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Efeler Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, kaliteli bir ürün için ileklemenin usulüne uygun yapılamasını işlevi biten ileklerin de bahçeden toplanmasını istedi.
Kurutmalık incirin sadece Aydın dağlarının eteklerinde yetiştiğini bu bölgenin havasına uygun hava olmadığı için kurutmalık incirin sadece bu bölgede yetiştiğini belirten üreticilerden Ramazan Çapar, "Dünyanın en iyi kuru incirinin yetiştiği Aydın'da incir meyvesi diğer meyvelerden farklı olarak ileklenir. Diğer bir deyişle incirin olgunlaşması için gerçekleşmesi gereken tozlaşma işlemi erkek incirlerin incirlerin ağaçlarına asılması ile yapılıyor. Bu işlem yılın sıcaklık seyrine ve arazinen rakımına göre Haziran ayının ilk haftası ile sonuna kadar devam ediyor" dedi.
"İlekleme nedir"
Birçok meyvede olduğu gibi incirin de tozlaşma biyolojisi, meyve tutumu ve olgunlaşması açısından son derece önemli. Ticari açıdan önemli olan Sarılop ve Bursa Siyahı incir çeşitleri, meyve vermeleri için mutlaka tozlaşmaya gerek duyarlar. Bu amaçla dişi incirlerin en önemli meyve ürünü olan yaz ürünleri (iyi lopları) döllenme amacıyla iyiloplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi ağaçları üzerine bırakılması işlemine ilekleme denir. Bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine ilek denir. Burada önemli olan ilek arıcığının yeteri miktarda ve hastalıksız poleni dişi incir meyvesindeki dişi incir çiçeklerine ulaştırması işlemidir.
Tozlaşmada erkek meyvenin içinde çıkan ve üzeri erkek tozu olan arıları görev yapar. Eğer ilek meyveleri dişi incir ağaçlarına bırakılırsa, yani ilekleme işlemi yapılırsa erkek incir meyvelerini terk eden ergin dişi arılar, yumurta bırakma ortamı bulmak amacıyla dişi incir ağacı meyvelerine girer. Bu sırada arının vücudu üzerinde taşınan polenler dişi çiçekler üzerine yayılır. Sonuçta döllenme ve döllenme sonrası da çimlenme gücüne sahip çekirdekler meydana gelir.
İlekleme nasıl yapılır?
Olgunlaşan ilek meyveleri ağacından sabah erken saatlerde ve akşamüzeri geç saatlerde olmak üzere, günde iki kez ve her gün toplanmalıdır. Toplanan ileklerin, ağaç dallarına yeteri miktarda ve düzenli olarak dağıtılması gerekir. Özel ilek torbalarına konan ilekler incir ağaçlarına asılır. Normalde, ilek sineğinin ostiolden çıkması ve çıkarken de sadece ostiol civarında bulunan erkek çiçeklerin olgunlaşmış çiçek tozlarını (polenlerini) yüklenmiş olması gerekir. Çünkü meyve bağlamayı yani döllenmeyi bu polenler yapmakta, ilek arıcığı ise polen taşıyıcı görevi yapmaktadır. İlekleme işlemi bittikten sonra, kuruyan ileklerin bahçeden uzaklaştırılıp,bir köşede yakılması,imha edilmesi gerekmektedir.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.