İş-kur’dan İşverenlere Çağrı
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Van İl Müdürü Salih Serçe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstihdam Seferberliği" çağrısı kapsamında başlatılan...
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Van İl Müdürü Salih Serçe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstihdam Seferberliği" çağrısı kapsamında başlatılan "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'na destek için işverenlere çağrıda bulundu.
Açıklamalarda bulunan Salih Serçe, tüm işverenlerin "İstihdam Seferberliği" çağrısına katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Van için artı 10 bin hedeflediklerini ifade eden Serçe, "Öyle tahmin ediyorum, işverenlerimizin de katkılarıyla bu sayı 20 bini bulabilir. Çünkü şu anda zaten bizim kayıtlı 10 bin iş yerimiz var. Burada artı bir dediğimiz rakam çok büyük bir rakam değildir" dedi.
"Şehrin en büyük işvereni devletimizdir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan ve işsizlik oranının yüzde 10'un altına düşürülmesi planlanan "İstihdam Seferberliği" çalışmalarının Van'da da devam etiğini ifade eden Serçe, "İş-Kur olarak bizler Haziran 2016'ya kadar, her ay 14 milyon TL'yi maaş olarak piyasaya sürüyorduk. Geçen yıl 12 bin civarında istihdamımız vardı. Bu açıdan bakıldığında şehrin en büyük işvereni devletimizdir. Bizler de bu sene özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatılmış olan ve maaş dışındaki bütün kanuni giderlerinin devlet tarafından karşılandığı ve bunun da kişi bazında 773 TL'ye tekabül ettiği uygulamaya geçiyoruz. Burada işverenler sadece çalıştıracağı elemanın maaşını ödemiş oluyor. Diğer tüm giderleri yılsonuna kadar devlet tarafından karşılanıyor" diye konuştu.
"Bir yıl boyunca maaş işverenden, gerisi devletten"
31 Aralık 2017'ye kadar geçerli olan teşvikte tek şartın artı sigortalı olarak alınacak olan işçinin önceki üç ay içerisinde herhangi bir sigorta girişi olmaması olduğunu ifade eden Serçe, şöyle devam etti:
"31 Aralık 2016 tarihinden sonra aldığınız ya da alacağınız bütün iş gücünün primi vergisi, işsizlik sigortası primi gibi tüm giderlerini devlet karşılıyor. Sadece işveren işçinin maaşını ödüyor ve bu da bir yıl boyunca devam ediyor. Kısacası bir yıl boyunca maaş işverenden gerisi devletten."
İş-Kur tarafından uygulanan İş Başı Eğitim Programlarından da söz eden Serçe, "Bu da işverenimize aslında bir deneme süreci mahiyetinde bir çalışmadır. Bu süreçte de işverenimiz alacağı bir elemanı 3 ay denedikten sonra bu elemanı istihdam ederse, onun da bir yıllık primi devlet tarafından karşılanıyor" diye konuştu.
"Çalışanınızın vebalini almayın"
İşverenlerle bir araya geldiklerini anlatan Serçe, kayıt dışı işçi çalıştıra da seslenerek, "Bizler de hem çarkların dönmesi hem cazibe merkezi olmamız hasebiyle planlarımızı yeniden yapma noktasında gelecekle alakalı oluşturduğumuz stratejimizi hayata geçirmeliyiz. İşverenlerimize düşen de şu anda kayıt dışı görünen çalışanlarını kayıtlı hale getirmeleridir. Bu sayede çalışanınızın da vebalini almamış oluyorsunuz. İşgücüne katılım, hem sosyal güvenlik şemsiyesinin altına girme noktasındaki irade hem de bu insanların kanuni haklarının verilmesi noktasında bizlerin göstereceği çaba mutlaka artı olarak dönecektir. Bu noktada atılan her adımda gerek bizler gerekse de SGK İl Müdürlüğümüz hizmetinizde olacağız" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.