İşçi Emeklisi Bitlis Tarihini Ahşaba İşliyor

İşçi Emeklisi Bitlis Tarihini Ahşaba İşliyor

Bitlis'te yaşayan işçi emeklisi Enver Ünaldı, tarih merakı ve hevesi sayesinde ahşaplara adeta hayat veriyor.

Bitlis'te yaşayan işçi emeklisi Enver Ünaldı, tarih merakı ve hevesi sayesinde ahşaplara adeta hayat veriyor.

Sanat okulu mezunu olan Ünaldı, hiçbir makine kullanmadan çekiç, lama, keser ve zımpara gibi ucuz aletlerle ortaya görülmeye değer ahşaptan evler, camiler ve benzeri eserler çıkarıyor. Yüzyıllar önce Bitlis'te yapılan tarihi eserleri ahşaba işleyen Enver Ünaldı, bunlarla da yetinmeyip İstanbul'un Beyazıt semtinde bulunan tarihi İstanbul Üniversitesinin giriş kapısını da büyük bir sabır ve hevesle ahşaba işliyor.

Ahşaptan yaptığı maketten eserleri ışıklandırarak ayrı bir güzelliğe büründürün Enver Ünaldı, ileri zamanlarda yaptıkları ile bir sergi açmayı hedefliyor. Hiçbir şekilde eğitim almadan bu sanata başlayan Ünaldı, ilk eserini 1996 yılında yaptığını ve birçok müşterisi olmasına rağmen satmaya kıyamadığını söyledi. Ahşap işlemeciliğinde ortaya çıkardığı eserlerin yapımını kendi kendine öğrendiği ve sanat okulu mezunu olmasının da büyük etkisi olduğunu ifade eden Ünaldı, bunları ise ilk önceleri aktarcı dükkanında yapmaya başladı. Daha sonra ise Bitlis Belediyesine ait tarihi su işleri binasında faaliyette olan sanat merkezinde çalışmalarına devam eden Ünaldı, burada kurs açıp bu sanatı gençlere de öğretmek istediğini ifade etti.

Lise yıllarında sanat okulunda aldığı eğitim ve inşaatlarda edindiği hayat tecrübeleri ile tarihe olan merakını birleştirdiği zaman kendisini böyle bir işin içinde bulduğunu kaydeden Ünaldı, "Geçmişte inşaatlarda çalışmamdan dolayı ve sanat okulunda aldığım eğitimlerden dolayı tarihe olan ilgilim ve alakam arttı. Bitlis tarihini canlandırmak ve tanıtmak için bu gibi uğraşları kendime heves ve meslek edindim. Bu işe eğilimimde becerimde oldukça fazladır. Fakat benim bir istediğim var. Gerçekten tarihe saygı duyalım, tarihimiz unutmayalım ve koruyalım. Bir diğer istediğim ise Bitlis gencini kahve köşelerinde görüyoruz. Bu meslek onlar için büyük bir fırsat ve bir nimettir. Tarihe saygı duymak çok önemlidir. Tarihini bilmeyen kendini bilmez, günümüzde gördüğüm kadarıyla tarihi benimseyen ve koruyan kişiler maalesef ki azınlıktadır. Bende bu hevesle bu tarihi binaları inşa etmeye çalıştım. Gençliğin en azından tarihini unutmaması, tarihine sahip çıkması ve tarihini günümüze taşımalarını istiyorum. Bu konuda da onlara eğitim verip öğretmeyi istiyorum. Bana imkanlar verilirse gerçek anlamda kahvedeki gençliği eğitmek istiyorum. Devletimiz tarihimize çok önem veriyor, restorasyonlar yapılıyor ama maalesef korunmuyor" dedi.

"Kimin daha çok sabrı ve hevesi varsa bu işi o yapar"

Ahşap oymacılığında sabrın ve hevesin çok önemli olduğunu belirten Ünaldı, "Bu meslek çok zor bir meslek değildir. Heves ve zevk işidir. Yani ağır makinelere falan gerek kalmadan bu meslek icra edilebilir. Benim kullandığım malzemeler çekiç, lama, zımpara ve testereden ibaret olup, üç beş liraya satın alınabilir, hatta yerde görülse alınmayacak malzemelerdir. İnsan isterse imkanları ne kadar kıt olursa olsun bu malzemelerden her şey yapılabilir. İstenildiği zaman yapılamayacak şey yoktur. Bir kendi yaptığınızı beğenirseniz mesele yoktur demektir. Yani ben yaptığım bu maketlerde hiçbir şekilde ne kesiminde ne de şekillendirilmesinde makine kullanmadım, tamamen el emeğidir. Makineyle herkes yapar ama önemli olan olmadan bir şeyi yapabilmektir. Ayrıca hangi ile giderseniz gidin kendi bölgelerine ait ağaçtan işlemler ve benzeri şeyler yapmışlardır. Ama Bitlis'in bu şekilde reklamının ve tanıtımının yapılması için hiçbir şey yapılmıyor. Kahvelere gidip bakalım gençlerimiz boş boş oturuyorlar. Bu bir tembelliktir ve Bitlis halkına yakışan bir şey değildir. Baktığımız zaman Bitlis insanı çalışkan ve cesurdur ama her nedense yol gösteren yok. Yol gösteren olursa insanlarımız tabi ki çalışırlar. Aslında bu işe merak salanları biliyorum. Özellikle bana gelip bu işe yatkın olduklarını öğrenmek istediklerini söylediler. Bu iş heves işidir. Kimin daha çok hevesi varsa bu işi başarır. Fakat ne öğretici belgem neden imkanım olmadığı için bu tür bir yer açamadım. Devlet büyüklerinden destek istedim. Şayet devlet desteği ile belgem olursa bu konu üzerinde böyle bir çalışmamız olacaktır" diye konuştu.

İşçi Emeklisi Bitlis Tarihini Ahşaba İşliyor

İşçi Emeklisi Bitlis Tarihini Ahşaba İşliyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.