‘İstiklal Yolu Yemekleri’ Sergilendi

‘İstiklal Yolu Yemekleri’ Sergilendi

Cumhuriyet Bayramı'nın 93. yıl dönümü nedeniyle istiklal kahramanlarını anmak üzere "İstiklal Yolu Yemekleri Programı" düzenlendi.

Cumhuriyet Bayramı'nın 93. yıl dönümü nedeniyle istiklal kahramanlarını anmak üzere "İstiklal Yolu Yemekleri Programı" düzenlendi.

Altındağ Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı program Altınköy Açık Hava Müzesinde gerçekleştirildi. Programa Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Bosna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçileri ve çok sayıda misafir katıldı. Etkinlik kapsamında Kurtuluş Savaşı döneminde askerlerin yediği yemekler Ünlü Şef Ömür Akkor'un sunumuyla misafirlere tattırıldı. Programda İstiklal Harbi sırasında cepheye erzak ve silah taşıyan kadınların da temsili kanılarla geçiş gösterisi yapıldı.

"Kurtuluş savaşında yediden yetmişe herkes mücadele verdi"

"29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar cumhuriyetimizi kuranlar, şehitlerimiz, gazilerimiz başta olmak üzere cumhuriyeti hatırlamak anısına bu etkinliği yaptık" diyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Kurtuluş savaşında yediden yetmişe herkes mücadele verdi. Özellikle İnebolu'dan Ankara'ya kadar Kastamonu güzergâhına kadar kadınlar cepheye silah, erzak taşılar. Ve o güzergâh boyunca bazen aç kaldılar bazen yemek bulamadılar. Askerlerimiz can haliyle Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda yemek bulamadı. Onların o günlerde bulduğu yemekleri bugün burada misafirlerimize ikram ettik" diye konuştu.

'İstiklal Yolu" mutfağından bir örnek sunmak için bir araya geldiklerini belitten ünlü şef Ömür Akkor ise şöyle konuştu:

"Cephane Rusya'dan bize İnebolu'ya gönderiliyor, oradan kadınlar alıp Kastamonu yolundan Ankara'ya getiriyorlar. Ve 95 Kilometre yürüyorlar yaz-kış nasıl yürüdüklerini ben çok merak ediyordum ve nisan ayında yürüdüm. Yolda ne gibi engellerle karşılaştıysam ne yedikleri üzerine notlar almaya başladım. Yörede çok fazla mantar vardı özellikle Kanlıca'da ayı mantarı, onun haricinde ebegümeci, semizotu gibi şeyler var. Bugün yaptığımız yemekte de onların bir uyarlamasını yaptık. Buradaki amacımız aslında bir empati yaratmaktı çünkü geriye dönüp hem vatanın nasıl kurtarıldığını, hem de nasıl sahip çıkmak gerektiğine de bir bakış açısı sunmak istedik."

"Hatta haftanın iki üç günü akşam yemeği yok"

Kurtuluş Savaşı'nda askerlerin yediği ekmeleri misafirlere sunarak Programa katkı sağlayan Ünlü ekmek ustası Mine Ataman ise şunları kaydetti:

"Bugün burada aslında bir mucizeyi paylaşıyoruz. Biliyorsunuz Kurtuluş Savaşı'nda bir avuç vatansever genç kıtlıkta, yoklukta büyük bir savaş verdi. Biz, bugün burada yaptığımız ekmeklerimiz iki tane ekmeğimiz var bir tanesi Kurtuluş Savaşı sırasında askerlerimizin yemiş olduğu ekmek. Bunu içerisinde arpa unu var, buğday unu var. Bu ekmeğimizin bir özelliği çok doyurucu olması çünkü savaştaki askerlerimizin menüsü sabah hoşaf ve ekmek, öğlen hoşaf ve ekmek bazen hatta haftanın iki üç günü akşam yemeği yok."

‘İstiklal Yolu Yemekleri’ Sergilendi

‘İstiklal Yolu Yemekleri’ Sergilendi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.