İvrindi Osmanlar Köyü
Osmanlar Köyü haberleri, İvrindi Osmanlar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Osmanlar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Osmanlar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
İvrindi Osmanlar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Osmanlar Köyü son dakika gelişmeleri, Osmanlar Köyü ne özgü yemekler, İvrindi Osmanlar Köyü nün tarihi, Osmanlar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Osmanlar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Osmanlar Köyü, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Osmanlar Köyü Resimleri ve Osmanlar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
İvrindi Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? İvrindi Balıkesir Arası Kaç Km? İvrindi Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve İvrindi Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında İvrindi Osmanlar Köyü Köyünde doğan biri var mı? İvrindi Doğumlu Ünlüler Kimler?
İvrindi içesine bağlı bir mahalledir.Osmanlı Aşireti diğer Oğuz boylarıyla Batı Anadoluya gelen bir aşirettir. Otmanlı Aşireti diğer yörük boyları gibi bir süre Balya ve İvrindi yöresinde konar-göçer olarak hayvancılık yapmıştır. Bu Aşiret 17. yüzyılın ortalarında (1641) bugünkü Osmanlar mahallesinin bulunduğu yeri kışlak olarak seçip yerleşmiştir. Kışları burada geçiren aşiret yazın Andıkkayası-Çamköy yöresini yaylak olarak kullanmışlardır. Ahmet Vefik Paşa iskanından hayli önce yerleşik düzene geçen Otmanlı Aşireti yerleştiği köye OSMANLAR adını vermiştir. Bugün bile çevre köylülerin buraya Otmanlar demeleri aşiretin adının Otmanlı oluşundandır. Köy Aşağı-Yukarı-Boyalık ve Karamanlar olmak üzere dört mahalledir. Boyalık Mahallesine mahallenin kuzeyindeki eski Boyalık mahallesinden göç edenler olduğu da sanılmaktadır. Koca Mezarlık denilen eski mezarlıktaki mermer sarıklı mezar taşları, bize mahallenin daha eski tarihlere dayanan bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlamaktadır. Kurtuluş Savaşı sonlarına kadar mahallede birkaç Rum ailesinin varlığı da mahallenin eski bir köy olduğunun kanıtı sayılabilir. Mahallenin güneyindeki Kantar Köprüsü ile Yarbaşı arasında eski bir Frikya kenti kalıntısı olduğu sanılmaktadır. Köy Balya-Akçay eski dekovil yolu üstünde olup Kantar istasyonu Osmanlar'dadır. O devirde köy halkı bu yoldaki dekovillerde ve madende yıllarca çalışmıştır. Balıkesir- Edremit eski karayolu üzerinde bulunan mahallede ilk konaklama yeri Molla Ahmet'in hanıdır. Bu han Kurtuluş Savaşı sonunda kaçan Yunan askerleri tarafından yakılmıştır. Daha sonra Tatar Ahmet Ağa bir han yapış, onu Raif Ağa izlemiştir. Edremit-Balıkesir arasında at arabalarıyla yolculuk yapanlar bu hanlarda kalırlardı. Buralar çağına göre modern konaklama tesisleriydi. İçinde yatakhane, lokanta, kahvehane, fırını ve hayvanlar için ayrıca ahırları vardı. 1950'li yıllara değin işlevini sürdüren bu tesisler motorlu araçların çoğalmasıyla önemini yitirmiştir. Daha sonra yıkılarak yerine evler yapılmıştır. 1950'li yıllarda köylülerin yaptığı lokanta kahvehane ise Edremit-Balıkesir eski karayolunun en önemli dinlenme tesisi olarak işlevini son yıllara değin sürdürmüştür. Ancak bu tesis de yol güzergahının değişmesiyle bakımsızlıktan yıkılma noktasına gelmiştir. Köy mezarlığındaki Dedecik diye taş lahit önemli bir tarihi yapıttır. Köy minaresinin yapıldığı tarih bilinmemektedir. Eski cami yıkılarak yerine bugünkü camii yapılmıştır. Kurtuluş Savaşında Yunanlar tarafından işgal edilen köy çok sıkıntılar yaşamıştır. Yunanlar savaşın sonunda kaçarken mahalleden bazılarını öldürmüş ve yaralamıştır. Molla Ahmet'in hanı ile bazı evleri de yakmıştır. Bazı köylüler de silahlanarak kaçan Yunan askerlerine baskınlar düzenlemişlerdir. [kaynak belirtilmeli]
Balıkesir il merkezine 46 km, İvrindi ilçesine 9 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.