Jeofizik Profesörü Dr. Ercan’dan ‘izmir Mavişehir Bir Cinayet Şehridir!’çıkışı
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul ve İzmir deprem tahminleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İzmir’de Bornova, Özkanlar, Bayraklı, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir gibi bölgelerin...
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul ve İzmir deprem tahminleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İzmir’de Bornova, Özkanlar, Bayraklı, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir gibi bölgelerin acilen boşaltılması gerektiğini, Mavişehir’in cinayet şehri olduğunu vurguladı. İzmir’in kentleşme planının Yamanlar Dağı’na doğru yapılmasını 1999 yılından beri söylediğini belirten Ercan, “Yamanlar’a göçmek bir seçenek değil bir zorunluluktur” dedi.Jeofizik Profesörü Dr. Ercan, Kuzey Marmara Depremi’nin büyük İstanbul başta olmak üzere çok sayıda şehri etkileyeceğini 6.1-7.2 arasında bir büyüklükte olacağı öngörülen depremlerde sadece İstanbul’da 13 bin yapının hemen yıkılmaya aday olduğunu söyledi.
İzmirlilere Yamanlar’a Göçün Önerisi
Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde deprem tedirginliği yaşanmaya başladı. Riskli yapı tespitlerinin ivedilikle yapılması konusunda düğmeye basılan her iki kentte birçok yapı olası bir depremde göçmeye yatkınken, kentlerin ilçelerindeki yer özellikleri de üstünde durulması gereken konular arasında yer alıyor. Kahramanmaraş Depremleri’nin ardından İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı Mavişehir ve Bostanlı’yı, Yamanlar’a taşıyacaklarını açıkladığı bilgisini verdiğimiz Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Yamanlar Dağı’nın en doğru karar olduğunu söyledi. Ercan, “İzmirliler için Yamanlar Dağı’na göçmek bir seçenek değil bir gerekliliktir. Yamanlar’da sağlam bir yapıda oturan bir kişi İzmir depremini unutabilir” yorumunda bulundu. Jeofizik Profesörü Ercan, İstanbul’a dair de Kuzey Marmara’da iki deprem beklediğini, bu depremlerin büyüklüklerini ve sürelerini verdi.
İstanbul’da 13 Bin Yapı Yıkılacak, 410 Bin Kişi Göçük Altında Kalacak Tahmini
İstanbul depremi diyerek bahsedilen depremin bir İstanbul depremi değil Kuzey Marmara Depremi olduğunu söyleyen Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “İstanbul’un merkezinde bir deprem ve kırık olmayacak olmayacak. İstanbul kıyılarından 25 km güneyde Yalova kıyılarından da 25 km güneyde iki tane deprem bekliyoruz. Bu depremlerin büyüklüğü de ilki Küçük Çekmece’de 6.1-6.7 büyüklüğünde bir deprem bekliyorum. Yaklaşık 18-20 saniye sürecek. İkincisi de Silivri-Marmara Ereğlisi’nde 7.0-7.2’lik bir deprem daha bekliyorum o da 35-40 saniye sürecek. Dolayısıyla İstanbul, Yalova, Bandırma, Mudanya, Çanakkale, Gölcük ve Karamürsel’i etkileyecek bir deprem değil en az iki tane deprem var. Tahminler hep tutuyor ama bizim bilemediğimiz şey zamandır. Kahramanmaraş Depremi’nin 7.6 büyüklüğünde olacağını 3 yıl önce televizyonda söylemiştim. 2023 Kahramanmaraş Depremleri’nde kırık Kahramanmaraş’ta olmuştu. Ama hiç kırığın olmadığı Diyarbakır, Adıyaman, Adana, Osmaniye ve Antakya’da evler yıkıldı. Oraları kırık mı geçti evlerinin altından insanların hayır sarsım dalgaları yıktı. Fayla bir alakası yok” dedi.
“İstanbul’da Depremden 25 Milyon Kişi Etkilenir”
Kuzey Marmara’da olacak depremlerde İstanbul’da yaklaşık 25 milyon kişinin etkileneceğini söyleyen Ercan şunları söyledi: “Özellikle İstanbul’da kilometre kare başına 3 bin kişi düşüyor. Yaklaşık kilometre kare başına da 140 yapı düşer. O nedenle deprem Kahramanmaraş’ta bir yıkım yapıyorsa, İstanbul’da 4 yıkım yapar.”
İzmir Deprem Tahminleri Tuttu!
Midilli ve Sisam depremlerinin olacağını önceden tahmin eden Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan, tahminlerinde depremlerin yerlerini ve büyüklüklerini de ifade ettiğini kaydetti. Ercan, “Sisam’daki depremin İzmir’i yıkmış olması çok şaşırtıcı oldu. Buradan anlaşılması gereken şudur. Kırık denizin içerisinde oldu. İzmir’de bir kırık yok. Ama geldi Melez Ovası’nda Bayraklı, Özkanlar ve Bornova’da yıkımlara neden oldu. Kırık yıkmıyor. Ne yıkıyor deprem odağından çıkan sarsım dalgaları yıkıyor. Burada fayın öneminin olmadığı ortaya çıktı” diye konuştu.
Fore Kazık Jölemsi Yere İğne Batırmak Gibidir!
İzmir ve çevresinde deprem yaratan yerler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Midilli, Dikili, Sisam, Torbalı, Kemalpaşa, Turgutlu,Manisa depremleri olduğunda İzmir’in sallandığını, kentin etkilenme alanının yaklaşık 150 km olduğunu kısaca İzmir’den 150 km uzakta olan her depremin de aynı zamanda İzmir depremi olarak kabul edilebileceğini belirtti. Sadece İzmir odaklı bir depremden söz etmek için ise İzmir kırığından söz etmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ercan, İzmir kırığının başlangıç ve bitiş noktaları hakkında bilgi verdi. Ercan sözlerine şöyle devam etti: “Denizli Honaz’ın olduğu yerden başlar, Gediz göçüntüsü üzerinden Buldan, Sarıgöl, Alaşehir, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Kemalpaşa oradan da İzmir’e giriş yapar Bornova’dan. Buradan sonra Kemeraltı’nın altından Varyant, Göztepe, Güzelyalı, Urla, Güzelbahçe’ye doğru uzanır. İzmir kırığı diri bir kırıktır. Yaklaşık 300-400 yılda bir deprem üretir. Bu kırığın üretebileceği depremler 6.0-7.0 büyüklüğündedir. Eğer geçmişte olan depremlere bakacak olursak, İzmir kırığı deprem ürettiği zaman özellikle en çok yıkım yaptığı yerler Konak, Alsancak, Basmane, Alaybey, Bayraklı, Melez Ovası, Özkanlar Bornova, Karşıyaka, Bostanlı Mavişehir, Çiğli, Menemen gibi kesimler çok etkileniyor. Buralar eski Gediz ırmağının aktığı yerlerdir. Gediz ırmağının deltasıdır. Ve buraların altı çamurdur. Melez ovasının altı ne kadar kötü ise Karşıyaka ve Bostanlı’nın da altı o kadar kötüdür. Burada yapılan yapılar için söyleyen fore kazık çaktık olaylarını ise şöyle açıklayabilirim. Jölenin üzerini iğneyle delmek gibi bir şeydir. Sisam depreminde bu saymış olduğum yerlerde yapılar çok yoruldu. Birkaç yapı yıkıldı, ama yaklaşık 17 tane yapı da Bayraklı’da göçtü ve can kayıpları da oldu.”
Mavişehir İçin ‘Cinayet Şehri’ Yorumu
1999 Gölcük Depremi’nden bu yana İzmir’in Yamanlar Dağı’na doğru taşınması konusunda açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, Yamanlar Dağı’na taşınan bir İzmir’de depremden korkulmasına gerek olmadığını söylüyor. “İzmir’i Yamanlar Dağı’na doğru taşırsanız kenti depremden kurtulursunuz. Kırık geçmediği gibi bölgenin yapısı ana kaya olduğu için sağlam yapılarda oturulursa depremi unutabilirsiniz” diyen Prof. Dr. Ercan şöyle konuştu: “Şehircilik çok önemlidir. Yamanlar’da konutların yanında sosyal donatıları da yapmak önemlidir. Sinemalar, tiyatrolar, sosyal donatıların sağlam yerlere kaydırılması, halkın orada yaşam bulması gereklidir. Altınyol’un altının yeşil alanlar, parklar, basketbol, futbol sahaları olması ya da günü birlik kullanılan mekanların buralarda olması gerekiyor. Biz buna kentleşme diyoruz. İzmir’de kentleşme ne yazık ki başarılamadı. Bayraklı’daki son depremlerden sonra Yamanlar’da bir yeni yapılaşma TOKİ aracılığıyla oldu. İzmir Şehir Hastanesi’nin bulunduğu kesimler yer olarak sağlamdır. Yamanlar bölgesine göçecek herkes İzmir’de olacak depremi unutabilir. Ama bunun karşılığında Bostanlı, Karşıyaka, Bayraklı, Özkanlar, Bornova, Mavişehir gibi semtlerin boşaltılması gerekiyor. Mavişehir bir cinayet şehridir. Bir depremde yapıların çoğu ne yazık ki göçecektir. Dolayısıyla Yamanlar’a göçmek bir seçenek değil bir zorunluluktur. Doğançay kesiminin olduğu yerler hem havadar hem güzeldir. Bir sürü vadiler var. Buraların hızlı bir şekilde yapılaşmaya açılması gerekiyor.”
Güçlendirme De Yapılsa Yapı Yaşlıysa Yaşlıdır!
Binalara güçlendirme yapılarak tedbir alınamaz mı? Sorumuza Ercan şöyle yanıt verdi: “Güçlendirme yapılabilir ama yine de garantisi yoktur. Güçlendirme işlemini şöyle tanımlayabilirim. 81 yaşındaki bir insanı 18 yaşında bir genç haline getirme çabasıdır. Ne yaparsanız yapın o yine yaşlıdır, yaşlı yapıdır. Deprem daima yapının en zayıf yönünü bulur ve göçertmeye başlar. Yapılabilecek bir iş sarsıntı yalıtıcılarının yapılıp bir önlem alınabilir.”
İzmir Mikro Bölgeleme Çalışması Yorumu
İzmir’de depreme karşı önlem almak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve üniversiteler, akademisyenler işbirliğinde gerçekleştirilen Mikro Bölgeleme Çalışması konusunda açıklama yapan Ercan, “Tunç Soyer’e kolaylıklar diliyorum. Bu saydığımız yerlere deprem açısından çekinceli yerler de desek insanların da alışkanlıkları, inatları var ve bu semtlerden gitmek istemiyorlar. Herkesin kendisine göre bir gerekçesi var. Biz ‘boşverci’ bir milletizdir. İnsanları ikna etmek çok zor bir iştir. Genel düşünce yaşam anlayışı ve ahlak meselesidir bu olay. Bizim nesil genellikle bulunduğu yaşamı yaşarlar, ama birçok gelişmiş ülkelerde insanlar gelecek yaşamı planlarlar. Burada zorunluluk gelmesi gerekiyor. İncelikli çalışmalar yapılıyor, İzmir’de bu tarz çalışmalar daha önce de yapıldı” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.