Kaçak Döviz Büroları Da Kurun Ateşini Yükseltiyor

Kaçak Döviz Büroları Da Kurun Ateşini Yükseltiyor

Döviz Büro Sahibi Coşkun Niziplioğlu, Türkiye'de 700-800 kaçak döviz bürosu olduğunu, bunun devlete yıllık maliyetinin 100-200 milyon lira olduğunu belirterek,...

Döviz Büro Sahibi Coşkun Niziplioğlu, Türkiye'de 700-800 kaçak döviz bürosu olduğunu, bunun devlete yıllık maliyetinin 100-200 milyon lira olduğunu belirterek, "Merdiven altı döviz işi yapanlar, kayıt altına alınamadığından bu durum Türkiye'de kurun ateşinin yüklemesine neden oluyor" dedi.

Niziplioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'an çağrıları üzerine binlerce vatandaşın dövizini bozdurduğunu ancak buna rağmen dövizin düşmeyip son bir kaç gündür tekrar yükseldiğini ifade etti. Kurdaki ateşin bir türlü düşmemesinin nedenlerinin başında ABD'deki seçim, Türkiye'nin iç siyaseti, Türkiye'yi dört bir taraftan saran terör ve diğer olayların geldiğini ancak herkesin atladığı bir de kaçak döviz büroları sorunu olduğunu belirten Niziplioğlu, bu durumun da en az diğer etmenler kadar Türkiye'de kurun yükselmesine neden olduğuna işaret etti.

Türkiye'de resmi olarak çalışan yaklaşık 800 döviz bürosu olduğunu bunların devlete yılda yaklaşık 150-200 bin lira vergi ödediğini, yaptıkları bütün işlemlerinin hazine tarafından kayıt altına alındığını belirten Niziplioğlu, "Biz bir anlamda Türkiye'deki döviz girdi çıktısını belirleyen kurumlar haline geldik. 5 liralık döviz versek ya da 5 liralık döviz bozsak bile bunu kayıt altına alıyoruz. Bizim böyle bir bilgisayar programımız var. Bu program sayesinde her şey kayıt altına alınıyor. Hazine direkt bizim ne yaptığımızı görüyor. Bu durumda kayıt dışı dövizin önüne geçiyor" dedi.

Coşkun Niziplioğlu kendilerinin bu kadar dürüst çalışmasına rağmen Türkiye genelinde özellikle de Adana'da kuyumcu görünümlü döviz bürolarının olduğunu hazineye de kayıtlarının olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

Türkiye'de yaklaşık 700-800 kaçak döviz bürosu var.

"Türkiye'de yaklaşık 700-800 kaçak döviz bürosu var. Bunun Türk ekonomisine zararı yılda 100-200 milyon lira civarında. Bunun sadece parasal zararı da yok. Burada alınan ya da bozulan döviz kayıt dışı olduğu için Türkiye'ye dolar girdisi ya da çıktısı olmamış gibi görünüyor. Bu nedenle de kurun ateşinin yükselmesine neden oluyor. Kaçak döviz bürolarına vatandaş ya da iş adamları yüklü miktarda dolar getiriyor ancak kayıt içi olmadığı için Türkiye'ye girdiği belli olmuyor. Dolar azlığından dolayı kur yükseliyor, bu kayıt içi olsa kurun ateşi bu kadar yüksek olmaz. Bu durumun mutlaka gözden geçirilmesi ve denetimlerin artırılması gerekiyor."

Merdiven altı döviz bürolarının Adana'da yaklaşık 10 tane olduğunu herkesin gözünün içine bakarak işlem yaptıklarını anlatan Niziplioğlu, "Bunların yaptığı her şey kayıt dışı. Bunlar İstanbul'a kayıt dışı olarak bir kurye tarafından yüklü miktarda döviz bile gönderiyorlar. Bu duruma birilerinin dur demesi lazım. Burada Türkiye'nin geleceği söz konusu. Yetkililerin bu konuda denetimlerini artırıp ağır cezalar verilmesi gerekiyor. Türkiye'yi terörle, darbe ile köşeye sıkıştıramayanların döviz ile köşeye sıkıştırmaya çalıştığı şu günlerde kaçak döviz büroları da bu Türkiye düşmanlarının ekmeğine yağ sürüyor" diye konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.