Kadın Restoratörlerin Zorlu İşi

Kadın Restoratörlerin Zorlu İşi

Tokat'ta balkon konuşmalarının yapıldığı tarihi Yüksek Kahve'nin restorasyonu kadın restoratörler tarafından titizlikle yapılıyor.

Tokat'ta balkon konuşmalarının yapıldığı tarihi Yüksek Kahve'nin restorasyonu kadın restoratörler tarafından titizlikle yapılıyor.

Tokat Behzat Bulvarı'nda devlet büyüklerinin konuşma yaptığı tarihi yüksek kahvenin turizme kazandırılması amacıyla restorasyon çalışmaları başlatıldı. Tarihi binanın restorasyon çalışmaları üniversite mezunu kadın restoratörler tarafından başlatıldı. Hitit Üniversitesi Mimari Restorasyon bölümü mezunu Elif Boyraz (24) hem şantiye şefi hemde restoratör olarak çalıştığı tarihi mekanda Aksaray Üniversitesi Restorasyon bölümü mezunu Halime Fırıncı (20) ile birlikte çalışıyor. Tarihi binaların restorasyonunu yapan kadın restoratörler, iskeleyle çıkarak inşaat ustaları gibi çalışıyor. Erkek meslektaşlarıyla günün erken saatlerinde şantiyeye gelerek, tulumlarını ve eldivenlerini giyen kadın restoratörler tavan raspası yapıyor.

"Bir bayan için oldukça zor bir iş"

Restoratör Elif Boyraz, yaptıkları işin bir bayan için oldukça zor olduğunu ifade ederek, "İnsanlar güzelce giyinip kuşanıp işlerine giderken siz gelip böyle şantiye kıyafetleri ile çalışıyorsunuz. Buranın sorumlusu benim ama yine de zorluyor. Çünkü aynı zamanda işin ilerlemesi için çalışmam gerekiyor. Bu şekilde zor bir meslek" dedi.

"İşimi severek aşkla yapıyorum"

Tokat'ta kadın restoratör olarak ilk olduklarını tahmin ettiklerini ifade eden Boyraz, "Konya'da alışkın olunan bir durum ama Tokat'ta ilk defa karşılaşanlar şaşırıyor. "Nasıl yani siz burada mı çalışıyorsunuz" diyorlar. Sonuçta bu bölümü okuduk yapacağımız işin bu olduğunu okurken farkındaydık. Güzel bir şey. İşimi severek aşkla yapıyorum. Çünkü ben bu işi çok seviyorum" diye konuştu.

"Görenler şaşırıyor"

Artık tarihi binalarda restorasyon işlerinin bayan veya erkek restoratörler tarafından yapıldığına dikkat çeken Halime Fırıncı, "Bir diğer ekibimiz Konya'da çalışıyor. Ama Tokat'ta ilk olduğu için görenler şaşırıyor. Restorasyon bölümünde erkekten çok kızlarda var. Mimari teknikerliği içerdiği için herkes restorasyon işi yapmıyor. Bizim şuan yaptığımız iş restorasyonun en zor işi diye bileceğimiz işlem. Tavanda çalışıldığı ve ters oranlı olduğu için ahşap raspası yapmak oldukça zor bir işlem. Ahşabın eski özgün halini kazanmak için üzerindeki boyayı ısıtarak kazıyoruz" şeklinde konuştu.

"Bayan yapamaz diye bir şey yok"

Tarihi eserler ustası Fatih Bilkay, bayanın girdiği bir iş yerinde kalitenin arttığını ifade ederek, "Ben de iş yerimizde kalitenin arttığını düşünüyorum. Çalışıyoruz memnunuz. İnşaat deyince insanlar tedirgin oluyor ama inşaat artık bir aile ortamı gibi görebiliyorsunuz. Bayanlar da erkekler de çalışıyor. Bayan yapamaz diye bir şey yok. Artık herkes bu işleri yapabiliyor" ifadelerini kullandı.

Yüksek Kahve

Behzat Bulvarı'nda Fevzi Çakmak, İsmet İnönü, Adnan Menderes gibi devlet büyüklerine konuşma mahalli olarak tarihi anlara şahitlik eden 112 yıllık tarihi kahve Tokat Valiliği tarafından Şevket Aydın'dan, turizme kazandırılması amacıyla yaklaşık 2 yıl önce 460 bin TL'ye satın alınmıştı. Aslına uygun olarak restorasyon edilecek olan binanın Demokrasi Müzesi yapılması planlanıyor.

Kadın Restoratörlerin Zorlu İşi

Kadın Restoratörlerin Zorlu İşi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.