Kahta İlçesinde Nar Üreticileri Dertli
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde ki nar üreticileri yetiştirdikleri narların çok düşük fiyata satılmasına tepki gösteriyor.
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde ki nar üreticileri yetiştirdikleri narların çok düşük fiyata satılmasına tepki gösteriyor.
Nar üretiminde son yıllarda adını duyuran Kahta ilçesinde ki üreticiler dertli. Üretilen narların çok düşük fiyattan alıcı bulduğunu belirten nar üreticileri, emeğin karşılığını alamadıklarını öne sürüyor.
Nar satışı ile ilgili yeni pazarlar çıkartılması için projelerin geliştirilmesi gerektiğini belirten üreticiler, Narın Pazar güçlendirecek projelerin olmadığına dikkat çeken nar üreticileri, emeğinin karşılığını alamadıklarını, yetkililerin nar pazarını güçlendirecek bir takım projeler geliştirmelerini istedi.
Üreticiler, toptan fiyatın 40 Kr olduğunu ancak bu fiyatın en az 90 Kr olması halinde masrafları kurtaracağını ifade etti.
Kahta'daki nar pazarının güçlendirilmesine yönelik bir politikanın olmadığına dikkat çeken Nar Üreticisi Mustafa Demiral, üreticilerin büyük ölçüde pazar sıkıntısı çektiğini söyledi.
Üretici Demiral, "Biz kar yapmayı bıraktık sadece masrafları karşılamadığı için ürünlerimizi vermek istemiyoruz. Maliyetinin çok altında satmak zorunda kalıyoruz. Narın maliyeti kilo başına yaklaşık 40 kuruştur. İlçemizdeki nar fiyatlarının 90 kuruştan 10 kuruşa kadar düşmesi büyük faciadır. Hiçbir üretici bu yükün altından kalkamaz. Bu maliyetin üzerine en az 40 kuruş daha eklenerek satılmalı ki üreticiler zor durumda kalmasın. Bir de hasat dönemi var. Bu dönem de gerçekten çok önemli. Nar öyle bir meyve ki, hasat dönemine girer girmez bir ay içinde hasat edilmezse yüzde narın yüzde 70'i çatlıyor. Çatlayan nar değerini kaybeder. Değeri kaybolan nar, maliyetin çok altında satılıyor. Böyle olunca da emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bir sonraki sezon için ise ümitlerimiz tükeniyor" dedi.
Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can, "Bizim bölgenin genel bir eksikliği olan örgütlenme ye ihtiyacımız var. Bütün nar üreticilerimizin bir araya gelip örgütlenmesi gerekir. Böylece piyasaya hem hakim olabilecekler hem de söz sahibi olabilecekler. Üreticilerimiz, kendi aralarında örgütlenmedikleri için çeşitli sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Başka bir sıkıntı ise işleme tesisinin burada olmayışıdır. İşleme tesisi, ne ilçemizde ne de ilimizde var. Bu da büyük bir sorun. Soğuk hava deposu yine öyle. Nar hassas bir üründür. Mevsiminde hasadı yapılıp hemen satışı yapılmalı veya soğur hava deposu ile muhafaza edilmeli. Bunları iyi bir şeklide yapmak için dediğim gibi örgütlenme şart. Üreticiler de devlet ve sivil toplum kuruluşları ile el ele vermeli. Nar insan sağlığı açısından antioksidan özelliği olmasından dolayı her zaman değerini koruyacaktır. Ancak narın şimdiye kadar tabiri caizse yerde sürünmesinin nedeni çiftçilerimizin örgütlenmemesinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.