Kalbin Yeni Desteği: Üç Odacıklı Kalp Pilleri

Kalbin Yeni Desteği: Üç Odacıklı Kalp Pilleri

Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde yeni teknolojilerle adını duyuran Medical Park Uşak Hastanesi kalp ritim bozukluğu olan hastalar için bir ilke...

Kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde yeni teknolojilerle adını duyuran Medical Park Uşak Hastanesi kalp ritim bozukluğu olan hastalar için bir ilke imza attı.

Takıldıktan sonra hastaların kalp yetersizliği şikayetlerini belirgin oranda azaltan üç odacıklı kalp pilleri, hastaların yaşam kalitesini büyük oranda arttırarak normal hayata dönmelerini kolaylaştırıyor. İleri teknoloji ürünü bu cihazlar, aynı zamanda ritm bozukluklarının tedavisinde kullanılan en etkili tedavi yöntemlerinden biri olarak öngörülüyor.

Bu bağlamda uzun süredir kalp yetmezliği nedeniyle medikal tedavi alan Münevver Macar (73) ve Kemal Karlı (71) isimli hastalar yapılan tetkik ve değerlendirmeler neticesinde üç odacıklı kalp pili takılarak tedavi edildi.

Üç odacıklı kalp pilleri ile kalbin performansı artırılabilir

Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Cevat Tanalp konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Kalp pilleri kalp atımlarının çok yavaşlaması ya da çok hızlanması ile karakterize bazı ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadırlar. Farklı özelliklere sahip birçok kalp pili türü mevcuttur. Hastanın sahip olduğu ritim bozukluğunun türüne göre uygun kalp pili seçilerek hastaya takılmaktadır. Standart kalp pilleri esas olarak kalp hızında geçici veya kalıcı düşme nedeniyle şikayetleri olan hastalarda kalp hızını yükseltme amacıyla kullanılan pillerdir. Şok verme özelliği bulunan ICD olarak adlandırılan kalp pilleri bu özelliğin yanı sıra kalp hızında hayatı tehdit edecek şekilde çok yüksek kalp hızları geliştiğinde kalbe elektrik şoku vererek hastayı hayata döndüren kişinin bir nevi üzerinde taşıdığı elektroşok cihazlarıdır. Tıbben CRT olarak adlandırılan üç odacıklı kalp pilleri, tüm bu özellikleri içerdiği gibi, aynı zamanda kalp yetersizliği olan hastaların bir kısmında olan ,kalp duvarlarının birbirinden bağımsız ve düzensiz kasılması varlığında kalbin farklı bölgelerine elektriksel uyarı vererek kalp kasılmasını düzene sokan ve kuvvetlendiren pillerdir. Üç odacıklı kalp pilleri ilaç tedavisine rağmen kalp yetersizliği şikayetleri devam eden hastalara elektrokardiyografi ve ekokardiyografi bulgularının da uygun olması durumunda takılan ve hastaların kalp yetersizliği bulgularında belirgin düzelme sağlayan en ileri düzey kalp pili uygulamasıdır. " dedi.

Hastanelerinde üç odacıklı kalp pili uygulaması ile tedavi edilen iki hastanın da işlem sonrası kalp yetersizliği şikâyetlerinde belirgin düzeyde iyileşme sağlandığını belirten Tanalp uygulamanın nasıl yapıldığı ve avantajları hakkında da şunları söyledi; "Kalp pili takılma işlemi anjiografi laboratuarında lokal anestezi altında uygulanan bir küçük cerrahi işlemidir. Hastanın sol köprücük kemiği altında yapılan 5-6 cm uzunluğunda bir kesikten kalp odacıklarına kalp pilinin kabloları yerleştirildikten sonra cilt altına pilin bataryası yerleştirilerek işlem yaklaşık 1 saat içerisinde tamamlanır. İşlemin süresi takılacak pilin çeşidine göre değişmektedir. Hastalar işlemden sonra bir gece takip edilip, ertesi sabah pansumanı yapılarak taburcu edilmektedir. İşlem sonrası hastalar çok erken dönemde normal hayatlarına devam edebilmektedir. İşlemden 1 ay sonra ve takip eden her 6 ayda bir kalp pilinin kontrolleri ve ayarları yapılmaktadır. Günümüzde kalp pillerinin ömrü en az 6-7 sene civarında olup hastanın pil gereksinimine göre bu süre 10-12 seneye kadar uzayabilmekte ve takipte pil ömrünün azaldığı tespit edildiğinde kolay bir şekilde pil bataryası yenisiyle değiştirilebilmektedir. Yerleştirme işlemini takiben, takılan kalp piline ait temel bilgileri ve acil durum talimatlarını içeren bir kart hastaya verilmektedir. Bu kart her zaman hastanın yanında muhafaza edilmeli, hastalar pillerinin marka ve modellerini bilmelidir. "

Kalbin Yeni Desteği: Üç Odacıklı Kalp Pilleri

Kalbin Yeni Desteği: Üç Odacıklı Kalp Pilleri

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.