Kalp Ve Damar Sağlığı İçin Bu Yanlışlara Dikkat !

Kalp Ve Damar Sağlığı İçin Bu Yanlışlara Dikkat !

Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal konu hakkında önemli bilgiler verdi.  Kalp ve damar hastalıkları dünyada ve ülkemizde hastalıkların başında yer alıyor.Ancak kalp ve damar sağlığı ile ilgili doğru bilinen birçok yanlış söz...

Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal konu hakkında önemli bilgiler verdi. 

Kalp ve damar hastalıkları dünyada ve ülkemizde hastalıkların başında yer alıyor.Ancak kalp ve damar sağlığı ile ilgili doğru bilinen birçok yanlış söz konusu olabiliyor.İşte bunlardan bazıları;

‘ Şok diyetler kalbi etkilemez’’

Bireyin yaşına ve cinsiyetine uygun şekilde,her besinden belli oranlarda tüketerek kilo vermesi uygundur.Eğer kilo vücuttaki kaslardan ve sudan gidiyorsa,uzun vadede zarar verir.Organizmayı kemikler ve kaslar ayakta tuttuğu için kasların güçlü olması özellikle kalp ve diğer iç organlar açısından çok gereklidir.Şok diyetler metabolizmamızı bozar.Metabolizma bozulduğu için vücuttaki mineral ve elektiroit dengesi etkileyeceğinden kalpte bu elektrik değişikliğinden etkilenecek en hassas organdır.Bu yüzden ani kilo kayıpları kalp krizlerine bile neden olabilir.

‘‘Zayıf insanlarda yüksek kolesterol diye bir sorun olamaz.’’

Yanlış.Her ne kadar fazla kilolu ve şişmanlarda daha sık olsa da, her tip vücutta yüksek kolesterol olabilir. Bu nedenle kilonuz, aktivite düzeyiniz ve beslenme tarzınız ne kadar kalp sağlığı için önerilenlere uygun olsa da kan kolesterolünüzü düzenli olarak ölçtürmeniz gerekir.Yüksek kolesterol yaştan, kilodan bağımsız olarak hiç umulmadık kişilerde görülebilir.Kolesterol yüksekliğinde  beslenme  sedanter yaşam  gibi birçok faktör olmasına  karşın genetik faktörlerde  ön plandadır.Ayrıca özellikle yağdan zengin gıdalarla beslenenlerde yüksek kolesterol görülme sıklığı fazladır.Yüksek kolesterol kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir.Bu nedenle beslenmemizde yağdan zengin gıdalardan uzak durmalıyız.

‘‘Sağlıklı ve zindeyim tansiyon hastası olamam’’

Yanlış.Tansiyon insanın kendini iyi hissetmesi ile alakalı bir durum değildir.Bir insan kendini çok iyi hissetmesine karşı tansiyonu yükselebilir veya tansiyonunda dengesizlikler görülebilir. Tıpta genel olarak herkesin bünyesinin farklı olduğunu bilmek gerekir.Bu nedenle bir kişide tansiyonun yükselmiş ya da düşmüş olduğundan bahsedebilmek için, herhangi bir şikayetinin ya da hastalığının olmadığı dönemde tansiyonunun zaman zaman ölçülüp değerlerinin bir kenara kaydedilmesi yararlıdır.

”Kalp Hastaları Egzersiz Yapmamalıdır”

Yanlış bilinenlerden biri de kalp hastaları egzersiz yapmamalıdır.Ancak tam tersi kalp hastaları da egzersiz yapabilir. Tempolu yürüyüşler kalp hastaları için faydalıdır.Ama önemli husus şu ki,bazı hastaların mutlaka egzersiz testi yaptırması gerekebilir.

”Kalp hastalıkları erkeklerde daha sık görülüyor”

Hayır kalp hastalıkları sadece erkeklerde görülmüyor. Kalp damar hastalıkları, kadınlarda da ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yerini alıyor. Yani kadınlar da erkekler kadar risk kalp ve damar hastalıkları açısından risk altındadır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.